Discover Bangkok - street food paradise

April 23, 2016 10:50

(Baonghean.vn) - It is not an exaggeration to say that the shortest way to touch the heart of tourists when visiting the land of golden temples is through the stomach. Surely, in addition to sightseeing, tourists come to Bangkok to enjoy one of the richest and most unique cuisines in the world, including street food culture.

Đồ xiên nướng.
Skewers:The carts are simple but promise to bring a feast of flavors that satisfy both the taste buds and the eyes of diners. The grilled skewers have extremely diverse ingredients from minced pork, beef or chicken, traditional Thai sausages, fish cakes, shrimp cakes, chicken gizzards, chicken hearts to a whole large squid, all pre-marinated and lightly grilled. Just ask, the owner with his nimble hands will skillfully grill, wrap the food and hand you hot skewers dipped in the characteristic spicy sauce.
Món ăn truyền thống của Thái Lan tương tự như hủ tiếu của Việt Nam với thành phần chính là sợi mì (hay hủ tiếu), giá, rau gia vị, nước tương và thịt gà, bò hoặc hải sản tùy lựa chọn của người ăn. Tùy từng địa phương sẽ có những biến thể khác nhau, khi ăn rắc thêm ớt bột và chanh, tạo nên hương vị chua cay mặn ngọt hòa hợp một cách tinh tế khó cưỡng.
Pad Thai (Thai-style stir-fried noodles):Thai traditional dish is similar to Vietnamese Hu Tieu with main ingredients are noodles (or Hu Tieu), bean sprouts, herbs, soy sauce and chicken, beef or seafood depending on the eater's choice. Depending on the locality, there will be different variations, when eating, sprinkle chili powder and lemon, creating a delicately harmonious sweet, sour, salty and spicy flavor that is hard to resist.
3. Súp Tom Yum không còn xa lạ với giới hâm mộ ẩm thực Thái nói chung, nước súp chua ngọt kết hợp cùng ớt bột cay nồng và nước cốt dừa đậm đà thơm nức mũi, ngon nhất là khi đi cùng miến Thái tạo thành một cặp bài trùng khiến người ăn chỉ có thể im lặng xuýt xoa.
Tom Yum Soup:No longer strange to Thai cuisine fans in general, sweet and sour soup combined with spicy chili powder and rich, fragrant coconut milk, best when served with Thai vermicelli, creates a perfect pair that makes diners silently exclaim.
Nguyên liệu chỉ gồm một chút mì sợi giống miến của Việt Nam trụng thật nóng, đặt gọn trong chiếc bát sâu lòng giống hình chiếc thuyền nên được gọi là mì thuyền. Khi khách gọi đồ chủ quán mới chan nước dùng xăm xắp mì, thả vào một chút thịt lợn hoặc bò và ăn kèm rau sống. Sợi mì dai dai, nước dùng sóng sánh đậm đà, miếng thịt mềm như tan trong miệng, món ăn đơn giản này rất thích hợp để ăn chơi nên nếu bạn thấy trước mặt ai đó có mấy chiếc bát chồng lên nhau thì xin đừng ngạc nhiên..
Thai boat noodles:The ingredients are just a little bit of hot Vietnamese vermicelli noodles, placed neatly in a deep bowl shaped like a boat, so it is called boat noodles. When customers order, the owner will pour the broth over the noodles, add a little pork or beef and eat with raw vegetables. The noodles are chewy, the broth is rich and shimmering, the meat is soft and melts in your mouth. This simple dish is very suitable for snacking, so if you see a few bowls stacked on top of each other in front of someone, please do not be surprised.
Thoạt nhìn món ăn dường như không có gì đặc biệt, đôi chút giống với thịt kho tàu của Việt Nam, tuy nhiên cảm nhận khi ăn hoàn toàn khác. Thịt lợn hầm nhừ trong nước sốt mặn ngọt cùng lòng non mềm tơi mà không nát, trứng kho cùng thịt cho ngấm đẫm vị nước sốt nhưng khi cắt ra bên trong là lòng đào dẻo bùi. Cô bạn cùng chuyến đi Bangkok với tôi hôm đó đã đánh giá đây là món ngon nhất trong cả cuộc hành trình khám phá ẩm thực của chúng tôi.

Pork rice:At first glance, the dish seems to have nothing special, somewhat similar to Vietnamese braised pork, but the feeling when eating is completely different. Pork stewed in a sweet and salty sauce with soft and flaky intestines that are not broken, eggs braised with meat to absorb the sauce but when cut open, the yolk inside is soft and delicious.

Là một nước nhiệt đới nắng nóng quanh năm, hoa quả và các món chế biến từ hoa quả là thứ không thể thiếu ở đây. Những quầy bán nước hoa quả có ở khắp nơi, gọi là “quầy” nhưng thực chất chỉ là vài chiếc thùng xốp chứa các chai nước hoa quả ướp lạnh, đảm bảo nước luôn tươi ngon giúp thực khách giải tỏa ngay cơn khát ngày hè.  Bên cạnh đó, người Thái còn nghĩ ra những “độc chiêu” khiến nước hoa quả trở nên vui nhộn và độc đáo bằng cách mix các loại rau, củ quả khác nhau trong những chiếc cốc có sẵn, bạn chỉ việc chọn bất cứ loại nào mình thích và đưa cho người bán hàng, chỉ trong nháy mắt bạn đã có một cốc sinh tố cực kỳ thơm ngon và bổ dưỡng.
Fruit juice:Being a tropical country with year-round hot weather, fruits and fruit-based dishes are indispensable here. Fruit juice stalls are everywhere, called “stalls” but are actually just a few styrofoam boxes containing bottles of chilled fruit juice, ensuring the water is always fresh and delicious, helping diners quench their thirst in the summer. In addition, Thai people also come up with “unique tricks” to make fruit juice fun and unique by mixing different types of vegetables and fruits in the available cups.
Chỉ đơn giản là chuối đánh nhuyễn cùng trứng gà, bọc trong lớp bột mì mỏng nướng sém hai mặt, rưới thêm chút sữa đặc và nước cốt dừa đã làm nên một món tráng miệng độc đáo và vô cùng quyến rũ.
Baked banana cake:Simply mashed bananas with eggs, wrapped in a thin layer of flour and grilled on both sides, drizzled with condensed milk and coconut milk, makes a unique and extremely attractive dessert.
Nhắc đến ẩm thực đường phố Thái không thể không nhắc đến món xôi xoài “huyền thoại”. Gạo nếp Thái tròn mẩy đồ cùng nước cốt dừa, một chút đường và muối tạo thành lớp xôi ngọt ngào thơm dẻo, ăn kèm với những miếng xoài chín vàng ươm, khi ăn rưới thêm nước cốt dừa và mè rang, rắc chút dừa khô, tuy là món tráng miệng nhưng có thể ăn no và ăn hoài không ngán.
Mango sticky rice:When talking about Thai street food, we cannot help but mention the “legendary” mango sticky rice. The plump Thai sticky rice is steamed with coconut milk, a little sugar and salt to create a sweet and fragrant sticky rice layer, served with pieces of ripe golden mango, when eating, drizzle with coconut milk and roasted sesame, sprinkle with some dried coconut, although it is a dessert, you can eat it all the time and never get bored.

Phuong Nhat

(Synthetic)

RELATED NEWS