Processing wine

DNUM_BBZBBZCABF 16:41

(Baonghean.vn) - Processing and using Can wine is a cultural beauty of some ethnic minority communities across the country, including Western Nghe An.

On holidays, New Year or family and village occasions, the Thai and Khmu ethnic groups in Western Nghe An often have jars of rice wine for everyone to enjoy. This is a cultural activity closely associated with the lives and customs of the people.

The process of making wine is really elaborate, from choosing ingredients, yeast to soaking and fermenting, all must follow a strict process, requiring experience and high skills. The process of making wine is usually undertaken by women, who are skillful and delicate in every step.

Some pictures of wine making and drinking by Thai people in Western Nghe An:

Nguyên liệu chính để làm nên rượu cần có thể là sắn, gạo tẻ hoặc gạo nếp. Trong những năm gần đây, hầu hết người dân đều sử dụng nếp để sản xuất rượu cần.
The main ingredients for making wine are cassava, rice or sticky rice. In recent years, most people use sticky rice to produce wine.
Nếp được vò kỹ sẽ trộn đều với trú (vỏ hạt lúa).
The sticky rice is thoroughly kneaded, then mixed with the husk (rice hull).
Sử dụng những chiếc hông để hông nếp chín. Tùy vào số lượng nếp để dùng những chiếc hông cho phù hợp. Có một số gia đình chế những chiếc hông khổng lồ với mục đích hông một lúc với số lượng lớn.
Use the hip to hip the cooked ingredients, depending on the weight to choose the appropriate hip.
Chiếc hông truyền thống của đồng bào Thái vẫn là dụng cụ được hầu hết phụ nữ tin dùng để hông nếp làm nên rượu cần.
The main ingredient for making wine.
Khi hông rượu cần đòi hỏi ngọn lửa phải đỏ để nếp trong nồi hông chín đều hơn.
When grilling, the fire must be deep to cook the ingredients evenly.
Trong mỗi gia đình của đồng bào Thái thường có 1 đến vài vò rượu cần dự trữ, mỗi lúc có ngày lễ, ngày tết sẽ mang ra cùng chung uống.
After being fermented, the ingredients are mixed with yeast and put into earthenware or porcelain jars to ferment. In every Thai family, there are usually a few jars of rice wine to use during holidays and Tet.
Sừng trâu, bò cũng là dụng cụ đi kèm trong phong tục uống rượu cần của các đồng bào dân tộc.
Buffalo and cow horns are commonly used to add water to jars of rice wine during parties.
Uống rượu cần là thứ không thể thiếu được trong những ngày lễ, ngày tết của một số đồng bào dân tộc như: Thái, Khơ Mú... ở miền Tây Nghệ An.
Can wine is indispensable during holidays and Tet of some ethnic groups such as Thai, Kho Mu... in Western Nghe An.
Có những bài hát, lễ hội liên quan đến uống rượu cần. Đặc biệt, vào những ngày hội, người dân thường quây quần bên đống lửa và chiếc vò rượu cần để uống, để nhảy múa, hát ca các làn điệu dân ca của đồng bào dân tộc mình.
Around the jar of rice wine, people dance and sing with strong community solidarity.

Ho Phuong

RELATED NEWS