"Lu dua" - a unique cake of the Mong people in Nghe An

January 10, 2016 07:44

(Baonghean.vn) - "Lu dua" is the name of a special traditional food of the Mong people in Nghe An during cold winter days.

Bánh dẻo của người Mông được làm từ gạo nếp trắng tinh
Lu dua, also known as sticky rice cake, originated in China and is made by the Mong people from pure white sticky rice grown on swidden fields.
Gạo nếp được ngâm qua 1 đêm sau đó mới vớt ra để ráo nước
Sticky rice is soaked overnight and then drained.
Nếp được đưa lên chõ nấu khoảng 1 tiếng
Sticky rice is put in a steamer and cooked for about 1 hour.
Khi nếp chín, đổ ra luống để giã
When the sticky rice is cooked, pour it out onto the bed to pound.
Việc giã nếp cũng rất công phu và vất vả nên phải cần đến những người đàn ông dẻo dai sức lực
Pounding sticky rice is also very elaborate and hard work, so it requires strong and resilient men.
Vừa giã vừa quyện thì nếp mới nhanh nhuyễn
Pounding and mixing at the same time will make the sticky rice smooth.
Muốn lấy nếp đã giã ra làm bánh, người phụ nữ Mông phải dùng lòng đỏ trứng gà đã luộc chín xoa lên tay
To make cakes from pounded sticky rice, Mong women must rub boiled egg yolks on their hands.
Sau khi những người đàn ông giã nhuyễn, những người phụ nữ có nhiệm vụ gói bánh bằng lá chuối đã hơ qua lửa, rửa sạch.
After the men pound the rice, the women are responsible for wrapping the cakes in banana leaves that have been heated over a fire and washed.
Bánh có màu trắng tinh
The cake is pure white.

Bánh dẻo của người Mông có thể để được 1 tháng trời để ăn dần

In the cool climate all year round, Mong people's sticky rice cakes can be preserved for a month to eat gradually.
Nướng bánh trên bếp than hồng là món được người Mông ưa chuộng nhất vì mùi vị thơm đặc trưng của bánh
Before serving the cake, the Mong people often grill the cake on a charcoal stove. This is the most popular dish among the Mong people because of the cake's characteristic aroma.
Niềm vui trẻ thơ khi ăn “lu dúa”
The joy of childhood when eating "lu dua"
Với trẻ em dân tộc Mông, việc được ăn món lua dúa không chỉ là một món quà mà đây cũng là cách đồng bào Mông truyền lại cho các thế hệ sau những đặc trưng trong ẩm thực của dân tộc minh.
For Mong children, eating lu dua is not only a gift but also a way for Mong people to pass on to future generations the culinary characteristics of their ethnic group.
Trẻ em người Mông mỗi lần đi học về thường sà ngay xuống bếp nướng bánh ăn. “Lu dúa” đã theo chân người Mông từ những ngày di cư từ Trung Quốc về Việt Nam. Cũng như bánh chưng, bánh dày của người Kinh, “lu dúa” của người Mông còn được dùng để cúng tế trời đất, tổ tiên trong những ngày Tết.
Every time Mong children come home from school, they often rush to the kitchen to bake cakes to eat. “Lu dua” has followed Mong people since the days of migration from China to Vietnam. Like the banh chung and banh day of Kinh people, “lu dua” of Mong people is also used to worship heaven, earth and ancestors during Tet.

Dao Tho - Huu Vi

RELATED NEWS