Golden and sweet Nam Dan Soy Sauce

DNUM_BBZAFZCABG 11:02

(Baonghean.vn) - Soy sauce is one of the traditional products of Nam Dan people. With the traditional experience of their ancestors, along with their passion and creativity, people in the Soy Sauce Making Village, in Phan Boi Chau block, Nam Dan town (Nghe An) have developed a product with increasingly high quality and brand. With an output of 350 to 400 thousand liters, the revenue is over 2 billion VND/year. From a rustic dipping sauce, soy sauce has become a specialty gift of Nghe An.

Hạt đậu tương mua về từ các bãi bồi ven sông Lam được người dân tuyển lựa cẩn thận trước khi vào xay
The main ingredient of Nam Dan soy sauce is made from soybeans, grown on the alluvial plains along the Lam River. After being purchased, the producer carefully selects them before grinding.
Để sản xuất nước tương, ngoài đậu tương ra, thành phần không thể thiếu là mốc - một loại men từ nếp hoặc ngô ngâm với nước chè xanh sau đó đưa ra phơi khô
In addition to soybeans, the indispensable ingredient is mold - a yeast made from glutinous rice or corn soaked in green tea water and then dried.
Tương sau khi xay được đưa vào nồi nấu chín trong vòng 20-24 tiếng
After grinding, soybeans are put into the pot and cooked continuously for 20 - 24 hours.
Trong quá trình ngâm ủ, hàng ngày người dân phải kiểm tra về độ lên men
After mixing salt, mold and clean water, beat once and wait for fermentation. During the fermentation process, people have to beat the soy sauce every day. (In the photo: checking and beating soy sauce at Ms. Nguyen Thi Hong's facility in Mai Hac De block, Nam Dan town, each year the facility produces 5-7 thousand liters of soy sauce).
Một hũ tương ủ được gần 40 ngày và sắp đến giai đoạn xuất xưởng
When ripe, the sauce has a fragrant smell. (In the photo:A jar of soy sauce has been fermented for nearly 40 days and is about to be sold.
Trong quá trình ngâm ủ, hàng ngày người dân phải kiểm tra về độ lên men
During the fermentation process, people have to constantly check the fermentation process. When adding salt and mold, just beat it once to wait for the soy sauce to ripen.
Sau khi chín, tương được múc ra và đóng vào từng loại chai từ 0,5 lít, 01 lít, 2 lít hoặc 5 lít (trong ảnh: tương tại cơ sở sản xuất của ông Phạm Hải Đường ở khối Phan Bội Châu, thị trấn Nam Đàn)
After ripening, the soy sauce is packaged into bottles of 0.5 liters, 1 liter, 2 liters or 5 liters. On average, the best soy sauce costs 30,000 VND/liter (in the photo: soy sauce at Mr. Pham Hai Duong's production facility in Phan Boi Chau block, Nam Dan town).
Tương sản xuất có uy tín, chất lượng được đóng nhãn và ghi rõ thời gian sản xuất, hạn sử dụng (trong ảnh: cơ sở sản xuất tương của bà Nguyễn Thị Hồng, khối Mai Hắc Đế, thị trấn Nam Đàn
Reputable, quality soy sauce products are labeled and clearly state the production time and expiration date (in the photo: Ms. Nguyen Thi Hong's soy sauce production facility, Mai Hac De block, Nam Dan town, is stamping the expiration date on the product label).
Ông Phạm Hải Đưởng- Trưởng Ban quản lý Làng nghề và Chủ nhiệm HTX Tương Nam Đàn kiểm tra sử dụng nhãn hiệu tại một hộ sản xuất
Mr. Pham Hai Duong - Head of the Craft Village Management Board and Chairman of Tuong Nam Dan Cooperative inspected the use of trademarks at a production household.
Sản phẩm tương sạch chính hiệu và chất lượng tốt luôn được gắn nhãn mác, địa chỉ từng cơ sở sản xuất, điện thoại chủ cở sở và nhất là ghi rõ ngày sản xuất và hạn sử dụng
Genuine clean soy sauce products are labeled with the address of each production facility, the phone number of the facility owner, and especially the production date and expiration date. If you have any concerns about the product quality, customers can immediately call the phone number 0979.325.134 of the Head of the Craft Village Management Board and the Head of the Soy Sauce Cooperative for advice and answers.
Sản phẩm tương được bày bán tại một quầy ốt ở khối Phan Bội Châu, thị trấn Nam Đàn. Theo ông Phạm Hải Đường - Trưởng Ban quản lý Làng nghề tương Nam Đàn, hiện tương sản xuất trôi nổi trên thị trường khá nhiều, chất lượng không đảm bảo  làm ảnh hưởng đến uy tín của tương Nam Đàn nói chung và HTX nói riêng
Soy sauce products are sold at a stall in Phan Boi Chau block (Nam Dan town). According to Mr. Pham Hai Duong - Head of Nam Dan Soy Sauce Village Management Board, there are many unregulated productions on the market, with poor quality, affecting the reputation of Nam Dan Soy Sauce in general and the Craft Village in particular.
Đại diện Làng nghề và một gia đình bán tương tư vấn cho khách hàng cách phân biệt tương chất lượng và an toàn sản xuất tại Làng nghề và tương sản xuất trôi nổi trên thị trường.
A representative of the Craft Village and the owner of a soy sauce stall of the Cooperative advise customers on how to distinguish clean and safe soy sauce produced in the Craft Village from soy sauce produced illegally on the market.
Tương Nam Đàn là món nước chấm gia vị không thể thiếu khi thưởng thức món thịt dê, thịt me... tại các Nhà hàng cho đến các món ăn bình dân như rau khoai luộc, muống luộc trong mỗi gia đình
Nam Dan Soy Sauce is an indispensable dipping sauce when enjoying dishes such as goat meat, tamarind meat... to other rustic dishes such as boiled sweet potato leaves, boiled morning glory in every family.

Good, sweet soy sauce is sun-dried soy sauce, made from fragrant sticky rice mold and lots of beans. Looking into the jar of soy sauce, you can see the bean pieces floating in the thick soy sauce, the aroma is like a little wine, but very sweet. Its color is not brown like Ban soy sauce, but has a shiny, honey-like scum color.

Nam Dan soy sauce is used as a dipping sauce for boiled meat, braised fish, vegetables, beans, and eaten with rice every day. Or used as a dipping sauce. In the summer, use soy sauce to dip boiled sweet potato shoots, boiled water spinach, boiled eggplant and eaten with rice. It is both cool and full of the flavor of the countryside.

Boiled beef and veal dipped in sweet soy sauce with a little ginger and garlic creates a special and unforgettable flavor when enjoyed. Nam Dan people often crush roasted peanuts or black sesame seeds and mix them with thick soy sauce to dip green bananas or thinly sliced ​​sour star fruit to eat with rice. Sticky rice dipped in sweet soy sauce is also quite attractive.

Nguyen Hai - Luong Mai

RELATED NEWS