Cua Lo: Bustling fishing wharf at dawn

July 20, 2016 06:24

(Baonghean.vn) – These are the busiest days of the Cua Lo beach tourism season. Tourists from everywhere are eager to find the fine sand and clear blue water of the lyrical coastal region of Nghe An. They go to feel and immerse themselves in the beauty of the intertwined sky and water, the overlapping legends. When they return, they are laden with delicious seafood gifts: shrimp, crab, squid… which seem to be so salty and pure in Cua Lo.

Mỗi bình minh lên, thuyền đánh cá lại trĩu nặng trở về bến. Mang theo biết bao sản vật tươi ngon của biển
When dawn breaks, the fishing boats return to the dock, laden with loads of fresh seafood.
k
Cua Lo has Nghi Hai fishing port, Nghi Thuy fishing wharf and fish market, Coc market, Ca market (early morning) and Hom market (afternoon), in addition there is also a Seafood market... enough to satisfy all tourists.
s
The batches of fish, full of the sea flavor, fresh from the boat are quickly processed right at Nghi Thuy fish market. In the photo: Anchovies have been processed to make a delicious salad.
Rất nhiều loại cá được phân loại ngay tại bến. Những ngày này, hoạt động đánh bắt, thu mua hải sản ở Cửa Lò vẫn diễn ra bình thường. Các loại hải sản được khai thác từ vùng biển này luôn tươi nồng hương vị biển, thu hút khách du lịch.
Many types of fish are sorted right at the wharf. These days, fishing and seafood purchasing activities in Cua Lo are still taking place normally. The seafood exploited from this sea area is always fresh with the strong flavor of the sea, attracting tourists.
Giá cả các loại hải sản ở đây nói chung không đắt.
The batches of snapper are also carefully selected to serve tourists. The prices of seafood here are generally not expensive. Fresh snapper is only about 60,000 VND/kg.
Ốc biển các loại cũng chỉ từ 50.000 đồng/kg
Sea snails of all kinds are only from 50,000 VND/kg
Ghẹ còn sống tuỳ loại, ghẹ 3 mắt, ghẹ nhỏ nấu canh, ghẹ thịt loại lớn...có giá từ 130.000 - 350.000 đồng/kg
Live crabs cost from 130,000 - 350,000 VND/kg.
Cá

Fresh batches of mackerel...

Nhắc đến biển Cửa Lò, không thể không nhắc tới cá thu.
Talking about Cua Lo beach, we cannot help but mention mackerel.
Chị Nguyễn Thị Anh (ảnh) một người bán cá thu ở chợ cá Nghi Thuỷ cho biết, giá cá thu đen khoảng 180.000 đồng, cá thu trắng 200.000 đồng/kg. Cá thu được tàu đánh bắt trong vòng 2 -3 ngày nên vẫn giữ nguyên vị tươi, ngọt.
Ms. Nguyen Thi Anh (pictured), a mackerel seller at Nghi Thuy fish market, said that the price of black mackerel is about 180,000 VND, white mackerel is 200,000 VND/kg. The mackerel is caught by fishing boats within 2-3 days so it still retains its fresh, sweet taste.
Tại các chợ cá Cửa Lò, có kèm thêm dịch vụ nướng cá, đóng thùng để khách mang về. Hoặc nếu muốn dùng ngay, cá sẽ được xiên vào que và nướng trên bếp than, chấm với nước mắm cốt nguyên chất, ăn kèm rau thơm. Hiện nay, Hội sản xuất kinh doanh cá thu nướng Cửa Lò đã được thành lập với 28 thành viên. Hội đã đăng ký nhãn hiệu độc quyền sản phẩm cá thu nướng Cửa Lò đóng gói bằng công nghệ hút chân không.
At Cua Lo fish markets, there is also a service of grilling fish and packing it in boxes for customers to take home. Or if you want to eat it right away, the fish will be skewered and grilled on a charcoal stove, dipped in pure fish sauce, and served with herbs. Currently, the Cua Lo Grilled Mackerel Production and Trading Association has been established with 28 members. The Association has registered an exclusive trademark for Cua Lo grilled mackerel packaged using vacuum technology.
Cua biển Cửa Lò cũng là một đặc sản được du khách thường xuyên tìm mua về làm quà
Cua Lo sea crab is also a specialty that tourists often buy as gifts.
Món tôm sú nướng thơm lừng
Grilled tiger prawns are fragrant and irresistible...
Du khách các tỉnh bạn rất hào hứng quan tâm đến những đặc sản biển Cửa Lò. Ông Nguyễn Đình Văn, một du khách từ Lào Cai cho biết: “Ngày đầu tiên đến Cửa Lò, việc đầu tiên là chúng tôi tìm đến các cảng cá, chợ đầu mối thu mua hải sản để an tâm ăn gì, chọn gì cho chuyến vui chơi trong kỳ nghỉ dài ngày này. Trăm nghe không bằng một thấy, rất nhộn nhịp, an tâm tuyệt đối”.
Tourists from other provinces are very excited about Cua Lo's seafood specialties. Mr. Nguyen Dinh Van, a tourist from Lao Cai, said: "On the first day arriving in Cua Lo, the first thing we did was go to fishing ports and wholesale markets to buy seafood to be sure what to eat and what to choose for our trip during this long holiday. Seeing is believing, it's very bustling, absolutely reassuring."
...
In the late afternoon, the market begins to close, and fresh seafood from Cua Lo follows the women and mothers to all the villages above and below to be present in every family meal.

Tran Hai

RELATED NEWS