Western Nghe An stream goby, an irresistible delicious dish

DNUM_DAZAHZCABG 12:54

(Baonghean.vn) - During the rainy season, fish, crabs, frogs, snails... are found in all the streams and creeks, but the most abundant are gobies, a small fish that is very popular with the people of Western Nghe An, used to make unique dishes.

Khi màn đêm buông xuống, chỉ còn tiếng nhái và côn trùng kêu râm ran khắp các con suối cũng là lúc bà con Đồng Văn, Tân Kỳ rủ nhau đi bắt cá.

When night falls, only the sound of frogs and insects chirping throughout the streams is left, and it is also the time when people in Dong Van and Tan Ky invite each other to go fishing.

Các loại cá nhỏ bắt được, xúc được dưới lòng suối.
Small fish caught and scooped up from the bottom of the stream.
Chọn ra những chú cá bống tươi nhất, tròn trịa nhất, sơ chế bằng cách rửa sạch, để nguyên phần ruột và tẩm ướp một ít gia vị.

Choose the freshest, plumpest goby fish, prepare by washing them, leaving the intestines intact and marinating them with a little seasoning.

 Những chú cá bống được kẹp chặt cùng với nhiều loại cá suối nhỏ khác chuẩn bị đưa vào nướng trên bếp than.

The goby fish are clamped together with many other small stream fish, ready to be grilled on a charcoal stove.

 Trong khi nướng cá được rưới lên một lớp dầu để không bị khô và làm cho món ăn thêm phần hấp dẫn.

While grilling, the fish is drizzled with a layer of oil to prevent it from drying out and to make the dish more appealing.

Sau một thời gian nướng thì cá chuyển sang màu vàng cánh gián, thịt cá bùi dai, béo ngậy và thơm giòn.

After a while of grilling, the fish turns golden brown, the fish meat is chewy, fatty and crispy.

 Ngoài ra, cá bống được lấy làm nhân cho món mọc. Mọc là món ăn đặc trưng của người Thái thường xuất hiện trên mâm cỗ trong các dịp lễ tết.

In addition, goby fish is used as a filling for the dish "moc". Moc is a typical dish of Thai people, often appearing on the tray during holidays.

 Khi làm mọc, người ta thường dùng gạo tấm hạt thật nhỏ, ngâm với nước cho thật mềm. Sau đó lấy lõi cây chuối băm nhỏ cùng với thịt, sả, hành thơm trộn ít gia vị tạo nên nét riêng độc đáo. Điều đặc biệt làm nên hương vị thơm ngon của mọc đó chính là nhân cá bống. Tất cả đều được gói lại vào trong lá chuối, dùng lạt cột phần đầu lại.

When making meatballs, people often use very small broken rice grains, soaked in water until soft. Then take the banana core, chop it up with meat, lemongrass, onions, and a little seasoning to create a unique flavor. The special thing that makes the delicious flavor of meatballs is the goby fish filling. Everything is wrapped in banana leaves, tied at the top with string.

                     Những gói mọc được hấp cách thủy cho chín đều và giữ được hương vị.

The meatballs are steamed to cook evenly and retain their flavor.

 Khi mọc chín, tháo bỏ dây lạt, bóc lá chuối ra, hương thơm của sả cùng mùi vị bùi béo kích thích vị giác vô cùng hòa quyện với hương vị núi rừng tạo nên một tác phẩm đậm đà, khó quên.

When the sprouts are ripe, remove the string and peel off the banana leaves. The aroma of lemongrass and the rich, fatty flavor stimulates the taste buds, blending with the flavor of the mountains and forests to create a rich, unforgettable dish.

Trong mỗi mâm cơm của các gia đình miền Tây Nghệ An thì cá bống là một món ăn đầy dinh dưỡng và quen thuộc.

In every family's meal in Western Nghe An, goby fish is a nutritious and familiar dish.

Phuong Thuy

RELATED NEWS