The boys brought tea and vegetables up the mountain

October 21, 2016 10:25

(Baonghean.vn) - Stretching nearly 4 hectares on the white cloud-covered mountain slopes of Ka Tren village (Na Ngoi, Ky Son) is the vast green Shan Tuyet tea area and the lush clean vegetable garden of the Youth Volunteer Force 10. 35 young men of the Force, with their youth, pioneered in reclaiming and opening up the high, barren, rocky area.

Tổng đội TNXP 10 được thành lập vào năm 2012 tại xã Na Ngoi với số thành viên hiện tại là 35 người, trong đó có phần lớn là các con em dân tộc thiểu số tại địa phương. Tại vườn ươm chè hiện đang có hơn 20 vạn cây giống đang chờ ngày bén đất.
Youth Volunteer Team 10 was established in 2012 in Na Ngoi commune with current members of 35, most of whom are ethnic minority children in the locality.
Số bầu giống này đã được ươm trồng qua 7 tháng, khoảng gần 5 tháng nữa là có thể được gieo trồng. Đây là số giống mà Tổng đội sẽ mở rộng diện tích gieo trồng vào vụ tới cũng như cung cấp cho bà con người Mông đang cư trú trên địa bàn.
There are currently 20,000 tea seedlings in the nursery. These seedlings have been grown for 7 months and will be ready for planting in about 5 months. This is the seed that the Team will expand the planting area for next season as well as provide to the Mong people residing in the area.
Hiện tại số diện tích trồng chè trong 300 hộ dân có tiến hành liên kết với Tổng đội đã lên tới hơn 200 ha. Với những diện tích chè đã chu búp thì 8 tháng đầu năm nay sản lượng chè búp tươi thu hoạch được đã lên tới 28 tấn, với mức giá thu mua ổn định là 8 nghìn đồng mỗi kg thì đây đã trở thành nguồn thu không hề nhỏ đối với bà con.
Currently, the tea growing area of ​​300 households that have cooperated with the General Team is more than 200 hectares. With the tea bud-forming areas, the output of fresh tea buds harvested in the first 8 months of this year has reached 28 tons, with a stable purchase price of 8,000 VND/kg, which has become a significant source of income for the people.
Theo chia sẻ của ông Vương Xuân Trụ, Phó đội trưởng Tổng đội thì Tổng đội được thành  lập với mục đích chính là liên kết, chuyển giao khoa học kỹ thuật sản xuất cũng như tổ chức sản xuất hàng hóa, tạo việc làm cho các thanh niên và bà con địa phương. Từ đó, góp phần xóa đói giảm nghèo, hàn chế đốt rừng làm nương rẫy trái phép và tái trồng cây thuốc phiện trên địa bàn.
According to Mr. Vuong Xuan Tru, Deputy Team Leader, the Team was established with the main purpose of linking and transferring production science and technology as well as organizing commodity production, creating jobs for young people and local people. From there, it contributes to hunger eradication and poverty reduction, limiting illegal forest burning for farming and replanting opium poppy in the area.
anh Đàm Ngọc Văn, một cán bộ kỹ thuật của Tổng đội đang tiến hành lấy hom chè để ươm giống. Anh là một trong 8 tri thức trẻ tốt nghiệp tại các trường đại học đã mang niềm nhiệt huyết của mình để gắn liền với Tổng đội trong suốt những năm qua để sát cánh cùng bà con cùng vượt khó làm ăn.
Mr. Dam Ngoc Van, a technical officer of the General Team, is taking tea cuttings for planting. He is one of eight young intellectuals who graduated from universities and have brought their enthusiasm to the General Team over the years.
Hom chè được lấy từ những vườn nhân trên 3 năm tuổi, sau khi chọn lọc những hom chè khỏe mạnh thì các cán bộ kỹ thuật sẽ tiến hành tạo bầu trong vòng 1 năm trước khi trồng.
Tea cuttings are taken from nurseries over 3 years old. After selecting healthy tea cuttings, technical staff will create pots within 1 year before planting.
Bên cạnh cây chè, hiện Tổng đội đang tiến hành ươm hơn 30 vạn cây giống gồm bắp cải, su hào và một số loại rau khác để cung cấp cho bà con vào mùa trồng rau cho thị trường tết.
Besides tea plants, the Team is currently cultivating more than 300,000 seedlings of cabbage, kohlrabi and some other vegetables to supply to people during the vegetable growing season for the Tet market.
Diện tích rau giống được chăm sóc cẩn thận trong vườn ươm và có nhiệt kế  để kiểm tra nhiệt độ hằng ngày. Từ đó điều tiết hệ thống tưới tiêu để cung cấp độ ẩm phù hợp cho cây giống.
The vegetable seedling area is carefully tended in the nursery and has a thermometer to check the temperature daily. From there, the irrigation system is regulated to provide the appropriate humidity for the seedlings.
Theo ước tính, mỗi sào trồng su hào, bắp cải và đậu của gia đình anh thì mỗi vụ mang lại sản lượng khoảng gần 5 tạ, thu về gần 5 triệu đồng. Trong khi phân bón là phân hữu cơ có sẵn, khí hậu lại mát quanh năm nên sâu bệnh ít nên người trồng chỉ bỏ công chăm sóc mà thôi.
According to estimates, each sao of clean vegetable cultivation yields about 500 kg, earning nearly 5 million VND/crop. While the fertilizer is readily available organic fertilizer, the climate is cool all year round so there are few pests and diseases, so growers only need to take care of them.
Với những kỹ thuật chăm sóc khoa học cùng với hệ thống hạ tầng đảm bảo cho diện tích cây trồng không chỉ đảm bảo được chất lượng và sản lượng sản xuất trong Tổng đội mà từ đây đã thổi một làn gió mới để thay đổi tư duy trong cách làm,cách nghĩ của bà con người Mông trong công cuộc thoát nghèo trên chính mảnh đất quê hương mình.
With scientific care techniques and a guaranteed infrastructure system, the quality and production output of the Team have been improved. Importantly, from here, a new wind has been blown, changing the mindset in the way of doing things and thinking of the Mong people in the process of escaping poverty on their homeland.

Thanh Quynh

RELATED NEWS