Bustling harvest season of 'miracle drug' for men

DNUM_BBZACZCABH 11:40

(Baonghean.vn) - These days, hundreds of households in the coastal area of ​​Quynh Luu are harvesting oysters; this profession helps people earn millions of dong every day.

Con hàu được người dân ở các xã vùng ven biển Quỳnh Lưu nuôi trên các dòng sông kề biển. Vào vụ thu hoạch, người dân dùng thuyền chèo ra giữa dòng sông để vớt từng xâu hàu lên thuyền. Ảnh Việt Hùng
Oysters are raised by people in the coastal communes of Quynh Luu on rivers adjacent to the sea. During harvest season, people use boats to row out to the middle of the river to scoop each string of oysters onto the boat. Photo: Viet Hung
Con hàu là động vật nhuyễn thể thuộc nhóm giáp xác hai mảnh vỏ trong họ hàng nghêu, sò nhỏ sống ở bờ biển, ở các ghềnh đá ven bờ biển hay các cửa sông, sống bám vào đá thành tảng, các rạn đá để  ăn sinh vật phù du và các sinh vật trong bùn, cát, nước biển…. Ảnh Việt Hùng
This is a mollusk belonging to the bivalve crustacean group in the clam and small oyster family that lives on the coast, in coastal cliffs or river mouths, clinging to rocks, reefs to eat plankton and organisms in mud, sand, seawater, etc. Photo: Viet Hung
Đang tỉ mỉ gỡ thịt hàu từ vỏ ra, bà Hồ Thị Lương ở thôn Tân An, xã An Hòa cho biết, gia đình bà nuôi 5 bè hàu, mỗi bè thả 2000 sâu với trên 14.000 con hàu dưới sông. Mỗi ngày xuống sông vớt hàu, gia đình bà thu được 15 -20 kg thịt hàu, thu nhập trên 2 triệu đồng/ngày. Ảnh Việt Hùng
While meticulously removing oyster meat from the shell, Ms. Ho Thi Luong in Tan An village, An Hoa commune said that her family raises 5 oyster rafts, each raft releases 2,000 strings with over 14,000 oysters in the river. On average, her family collects 15-20 kg of oyster meat every day, earning over 2 million VND/day. Photo: Viet Hung
Hàu được nuôi dưới sông với thời gian 10- 12 tháng, thường thu hoạch vào dịp trước và sau tết, thu hoạch kéo dài trong 4 tháng. Đến thời gian thu hoạch, người dân vớt từng xâu hàu lên thuyền. Ảnh Việt Hùng
Oysters are raised in the river for 10-12 months, usually harvested before and after Tet, the harvest period lasts for 4 months. When harvesting, people scoop each string of oysters onto the boat. Photo: Viet Hung
Con hàu được gỡ thịt ra từ vỏ, món  ăn này chứa nhiều chất dinh dưỡng. Ảnh Việt Hùng
The oysters are removed from their shells, and this dish is rich in nutrients. After removing the meat, all the oyster shells are gathered into piles to be strung on strings and released into the river to wait for harvest. Photo: Viet Hung
Dọc tuyến tỉnh lộ 537B qua thôn Tân An, xã An Hòa có tới hàng chục hộ đang gỡ thịt hàu, du khách đi qua đều dừng lại để mua hàu về thưởng thức. Ảnh Việt Hùng
Along provincial road 537B through Tan An village, An Hoa commune, there are dozens of households removing oyster meat, tourists passing by can stop to buy oysters to enjoy. Photo: Viet Hung
Chị Hồ Thị Hương- người nuôi hàu cho biết, vào dịp trước và sau tết, hàu thường bán với giá cao hơn ngày bình thường là 100- 120 nghìn đồng/kg đối với loại to; 60- 80 nghìn đồng/kg loại vừa. Cứ nuôi 1 bè hàu, người dân có thu nhập từ 7- 10 triệu đồng/năm; hầu hết người dân đều nuôi từ 2 bè trở lên. Ảnh Việt Hùng
Ms. Ho Thi Huong - an oyster farmer said that before and after Tet, oysters are often sold at a higher price than normal days, 100 - 120 thousand VND/kg for large ones; 60 - 80 thousand VND/kg for medium ones. For every oyster raft, people earn from 7 - 10 million VND/year; most people raise 2 rafts or more. Photo: Viet Hung
Trên địa bàn huyện Quỳnh Lưu hiện có hàng trăm hộ nuôi hàu ở các xã An Hòa, Sơn Hải, Quỳnh Thuận, Quỳnh Ngọc... Nghề nuôi hàu khá đơn giản mà lại có lại thu nhập cao. Tuy nhiên, chỉ những địa bàn có điều kiện thuận lợi gần biển mới có thể phát triển nghề này. Ảnh Việt Hùng
In Quynh Luu district, there are currently hundreds of households raising oysters in An Hoa, Son Hai, Quynh Thuan, Quynh Ngoc communes... Oyster farming is quite simple but brings high income. However, only areas with favorable conditions near the sea can develop this profession. Photo: Viet Hung
Theo y học cổ truyền, thịt hàu có vị ngọt hơi mặn, tính mát, không độc, tác dụng tráng dương, bổ tinh, tư âm dưỡng huyết, ăn vào trị được chứng mất ngủ do nhiệt, người nóng khô khát, hoa mắt, chóng mặt, phụ nữ rối loạn tiền mãn kinh, phụ nữ sau sinh thiếu sữa, thiếu máu ăn hàu rất tốt.. Thịt hàu được chế biến được nhiều món như canh hàu rau hẹ, hàu luộc, cháo hàu, canh hào ngao cà rốt. Ảnh Việt Hùng
According to traditional medicine, oyster meat has a sweet, slightly salty taste, is cool, non-toxic, has the effect of strengthening yang, nourishing essence, nourishing yin and blood, eating it can treat insomnia caused by heat, dry heat, thirst, dizziness, premenopausal disorders, postpartum women with low milk supply, anemia eating oysters is very good. Oyster meat can be processed into many dishes such as oyster soup with chives, boiled oysters, oyster porridge, oyster soup with clams and carrots. Photo: Viet Hung

Viet Hung

RELATED NEWS