Irresistible specialties from rat meat

March 6, 2017 19:10

(Baonghean.vn) - In addition to grilled dishes, wild rats also fascinate diners with dozens of different ways of preparation such as boiling with lemon leaves, pan-frying, salt-roasting, frozen rats, mock-dog rats, fried rats, sweet and sour stir-fried rats, tomato sauce, vinegar dipping, fried and grilled stuffed meat, rat ham/pie...

» Priest Nguyen Dinh Thuc incited parishioners

» Strange wild mice with sky-high prices: 100,000 VND each

Sau khi làm sạch, chuột được luộc chung với nước mưa. Chuột chín, vớt ra, để ráo, rồi xếp lên thớt, cho lá chanh lên trên. Dùng một cái thớt khác, lèn chặt cho chuột chảy bớt nước mỡ. Để như thế vài giờ rồi tách thớt, lấy chuột chặt nhỏ, rắc lá chanh lên trên. Món này khi ăn kèm muốn tiêu chanh, thịt thơm, ngọt, dai chắc như thịt gà.
After cleaning, the rats are boiled with rainwater. When the rats are cooked, take them out, drain them, and place them on a cutting board with lemon leaves on top. Use another cutting board to press the rats down so that the fat drains out. Leave them like that for a few hours, then separate the cutting board, chop the rats into small pieces, and sprinkle lemon leaves on top. This dish is served with lemon pepper, and the meat is fragrant, sweet, and firm like chicken.
 Sau khi làm sạch, chuột ướp với ngũ vị, tiêu, đường, tỏi, muối, bột ngọt, mật ong... Để khoảng 2-3 tiếng cho thịt thấm đều gia vị rồi chiên chín với chảo không dính hay chảo áo một lớp dầu mỏng. Chuột đồng áp chảo có vị thơm, ngon, béo ngậy không khác heo sữa nướng.
After cleaning, marinate the mouse with five spices, pepper, sugar, garlic, salt, MSG, honey... Leave for about 2-3 hours for the meat to absorb the spices, then fry it in a non-stick pan or a pan coated with a thin layer of oil. Pan-fried wild mouse has a fragrant, delicious, fatty taste, not unlike grilled suckling pig.
Sau khi làm sạch, chuột được chặt thành từng miếng nhỏ, ướp với hỗn hợp gồm muối, chanh, ngũ vị hương bột ngọt... cho thấm rồi rang chín trên lửa lớn. Món ăn này không chỉ có hương thơm khó cưỡng, vị đậm đà mà thịt chuột dai mềm, săn chắc.
After cleaning, the mouse is cut into small pieces, marinated with a mixture of salt, lemon, five-spice powder, MSG... then roasted over high heat. This dish not only has an irresistible aroma and rich flavor, but the mouse meat is also soft, chewy and firm.
Chuột sau khi bắt về, bẻ răng, lột da rồi khoét một lỗ nhỏ dưới bụng, móc hết ruột ra. Sau đó, trộn hỗn hợp gồm hành tỏi, ngũ vị hương, đường, muối, bột ngọt dồn vào bụng chuột, rồi cho vào chảo, chiên chín. Khi chuột vàng đều, vớt khỏi chảo, xếp vào nồi, đổ nước dừa ngập thịt chuột, hầm lên lửa liu riu. Khi cạn nước, tiếp tục châm nước dừa, đun sôi rồi bắc xuống, cho đậu phộng rang chín vào. Món này ăn kèm với xá lách rau thơm, muối chanh tiêu hay nước chấm tỏi ớt.
After catching the mouse, break its teeth, peel off its skin, and make a small hole under its belly, scoop out all its intestines. Then, mix the onion, garlic, five-spice powder, sugar, salt, and MSG, stuff it into the mouse's belly, and put it in a pan to fry until done. When the mouse is golden brown, remove it from the pan, place it in a pot, pour in coconut water to cover the mouse, and simmer over low heat. When the water dries up, add more coconut water, bring to a boil, then remove from heat and add roasted peanuts. This dish is served with salad, herbs, lemon salt, pepper, or chili garlic dipping sauce.
Chuột đồng làm sạch để ráo nước, ướp với sả ớt bằm nhuyễn, rồi thêm muối, bột ngọt, đường, nước mắm ngon. Đợi khoảng 30 phút cho gia vị ngấm rồi chiên trên lửa riu riu. Khi chiên, đảo đều để thịt chuột chín đều vàng. Món này có hương thơm của sả, cay nồng của ớt, béo ngậy của thịt, ăn cùng bánh tráng nướng hay cơm đều ngon.
Clean the wild mice, drain them, marinate them with minced lemongrass and chili, then add salt, MSG, sugar, and good fish sauce. Wait about 30 minutes for the spices to soak in, then fry them over low heat. When frying, stir well so that the mouse meat is evenly golden brown. This dish has the aroma of lemongrass, the spiciness of chili, and the richness of the meat. It is delicious when eaten with grilled rice paper or rice.

Thanh Hien

(synthetic)

RELATED NEWS