Must-eat street food on cold days

November 23, 2017 16:02

Here are some suggestions for diners in the early days of winter.

Cà phê trứng  Đây là đặc sản được rất nhiều khách nước ngoài yêu thích và tò mò bởi sự kết hợp giữa trứng đánh bông và cà phê. Loại đồ uống này được bán ở các quán cà phê Hà Nội từ những năm 1940. Người không uống được cà phê cũng có thể gọi cacao trứng - một biến thể của cà phê trứng. Thức uống này chỉ được tìm thấy ở các quán cà phê cũ như cà phê Giảng, cà phê Phố Cổ...
Egg coffee:This is a specialty that many foreign visitors love and are curious about because of the combination of whipped eggs and coffee. This drink has been sold in Hanoi cafes since the 1940s. People who cannot drink coffee can also order egg cocoa - a variation of egg coffee. This drink is only found in old cafes such as Giang cafe, Pho Co cafe...
Ốc:   Thời điểm cuối thu đầu đông là lúc ăn ốc ngon nhất, bởi không phải ngẫu nhiên là có thương hiệu
Snail:Late autumn and early winter is the best time to eat snails, because it is no coincidence that the brand "October snails - Hanoi people" is famous far and wide. This is the time when snails are the fattest of the year. The weather is cold at the beginning of the season, many people just like to stop by roadside stalls, inhale the smoke from the "big general" snail pots and enjoy snails with sweet, sour, salty and spicy dipping sauce.
Bánh trôi tàu:   Mỗi bát luôn có 2 viên bánh trôi, một vị vừng đen, một vị đậu xanh. Điều đặc biệt của món bánh trôi tàu nằm ở khâu chế biến nước gừng. Đường để nấu phải là đường phên, đậm mùi mía, mang màu nâu đỏ. Vị ngọt của đường tan trong những lát gừng nóng, sôi sình sịch trên bếp lò, đổ ngập cái bánh nóng và rắc thêm ít lạc rang là đủ làm ấm cơ thể vừa đi ngoài đường lạnh về.  Một trong những quán bán bánh trôi ngon ở Hà Nội là của gia đình cố nghệ sĩ Phạm Bằng trên phố Hàng Giày. Tuy nhiên, quán này đã nghỉ bán.
Floating Cake:Each bowl always has 2 balls of banh troi, one with black sesame flavor, one with mung bean flavor. The special thing about banh troi tau lies in the ginger water preparation. The sugar used to cook it must be rock sugar, with a strong sugarcane flavor, and a reddish brown color. The sweetness of the sugar melts in the hot ginger slices, boiling on the stove, pouring over the hot cake and sprinkling some roasted peanuts is enough to warm the body after coming back from the cold outside. One of the shops selling delicious banh troi in Hanoi is owned by the late artist Pham Bang's family on Hang Giay Street. However, this shop has closed.
Cháo sườn quẩy:  Những ngày trời trở lạnh, ngõ Huyện và Lý Quốc Sư trở nên đông đúc hơn ngày thường do nhiều người tìm tới các quán bán cháo sườn vỉa hè. Một số địa điểm bán cháo sườn được người dân thủ đô yêu thích là trong chợ Đồng Xuân hoặc cháo sườn Cô Là.
Pork rib porridge with fried breadsticks:On cold days, Huyen and Ly Quoc Su alleys become more crowded than usual as many people visit sidewalk rib porridge shops. Some places that are popular with the capital's residents are Dong Xuan market or Co La rib porridge.
Chè sắn:  Theo kinh nghiệm của nhiều người Hà Nội, sẽ thật thiếu sót nếu ăn cháo sườn xong mà không tráng miệng thêm bằng một bát chè sắn bán gần đó.  Miếng sắn thái nhỏ, nấu chung với đường và nước gừng giúp người ăn ấm bụng, có thể xua đi cái lạnh đầu đông ngay tức thì.
Cassava tea:According to the experience of many Hanoians, it would be a mistake to finish eating rib porridge without having a bowl of cassava sweet soup sold nearby for dessert. Small pieces of cassava, cooked with sugar and ginger juice, help warm the stomach and immediately dispel the cold of early winter.
Mỳ gà tần:  Trước đây, người gốc Hoa sống ở khu phố cổ khá đông. mang theo nhiều nét ẩm thực Trung Quốc như các món mỳ vằn thắn, chí mà phù, bánh trôi tàu, lục tàu xá. Một trong những món ăn còn tồn tại tới giờ là các món tần với ngải cứu, nổi bật nhất là mỳ gà tần.  Nằm trong trục phố thuốc Đông Y, các quán mỳ gà tần ở phố Hàng Bồ, phố Thuốc Bắc luôn có các vị thuốc bồi bổ sức khỏe.  Những ngày này, quán mỳ gà tần ở góc ngã tư Hàng Cân - Lương Văn Can luôn chật kín khách. Dẫu phải ngồi ngay sát đường xe qua lại nhưng chẳng thực khách nào phật ý, chỉ chờ bát mỳ gà phơm thức, nóng hổi được bưng ra.
Chicken noodle soup:In the past, there were quite a lot of Chinese people living in the old quarter, bringing with them many Chinese culinary features such as wonton noodles, chi ma phu, banh troi tau, luc tau xa. One of the dishes that still exists today is stewed dishes with mugwort, the most prominent being stewed chicken noodles. Located in the Eastern Medicine Street, the stewed chicken noodle shops on Hang Bo Street and Thuoc Bac Street always have medicinal herbs that nourish health. These days, the stewed chicken noodle shop at the corner of Hang Can - Luong Van Can intersection is always packed with customers. Even though they have to sit right next to the traffic, no customer is upset, just waiting for the hot, fresh bowl of chicken noodles to be served.
Tiết tần:  Tiết tần kén người ăn bởi vè ngoài không đẹp mắt. Nhưng món ăn này lại là khoái khẩu của không ít người sống lâu ở Hà Nội. Quán nhỏ góc đường Chả Cá - Lãn Ông là nơi hiếm hoi bán món ăn này. Không có biển hiệu mời gọi, cũng không có chỗ để xe rộng rãi, khách cũng không quá tấp nập nhưng quán nhỏ chẳng ngày nào là ế hàng suốt bao năm nay. Những ngày mưa rét mùa đông là khi quán đông khách nhất. Từng khối tiết cắt vuông vức, mịn màng, nóng bỏng lưỡi quyện với mùi đăng đắng, thơm thơm của lá ngải cứu sẽ khiến bạn ấm sực người ngay lập tức.
Frequency:Tiet tan is a picky eater because of its unattractive appearance. However, this dish is a favorite of many people who have lived in Hanoi for a long time. The small restaurant at the corner of Cha Ca - Lan Ong Street is a rare place that sells this dish. There is no inviting sign, no spacious parking space, and not too many customers, but the small restaurant has never been empty for many years. The cold rainy days of winter are when the restaurant is most crowded. Each square, smooth, tongue-burning piece of blood mixed with the bitter, fragrant smell of mugwort leaves will warm you up immediately.
Ngô, khoai nướng:  Được bán gần như quanh năm nhưng mùa đông mới là thời điểm các món dân dã như khoai nướng, ngô luộc, ngô nướng hay sắn luộc được
Corn, baked potatoes:Sold almost all year round, but winter is the time when rustic dishes such as baked potatoes, boiled corn, grilled corn or boiled cassava "reign". Rustic dishes evoke in each person's memory the clear night cries, of a difficult but emotional time.

According to Ngoisao

RELATED NEWS