Cassava rice cake from poor countryside attracts visitors from all over

DNUM_AJZBCZCABH 09:24

(Baonghean.vn) - For nearly ten years, people in Thanh Tuong commune (Thanh Chuong - Nghe An) have been making cassava rice paper; although the work is hard, it brings in a good income for many households here.

Lúc mới manh nha chỉ có vài gia đình trong xóm 1, xã Thanh Tường làm bánh đa sắn, nay cả xóm đã hơn 30 nhà theo nghề. Nguyên liệu làm bánh là củ sắn tươi Hòa Bình, được người dân ở các xã Thanh Thịnh, Thanh Hương, vùng tái định cư đưa đến nhập với giá 3000 đồng/kg. Sắn củ được bóc vỏ, ngâm nước trước khi làm bánh. Ảnh: Huy Thư
At first, only a few families in Hamlet 1, Thanh Tuong Commune made cassava rice paper. Now, the whole hamlet has more than 30 families following the profession. The raw material for making the cake is fresh cassava tubers imported by people in Thanh Thinh and Thanh Huong communes, resettlement areas, at a price of 3,000 VND/kg. The cassava tubers are peeled and soaked in water before making the cake. Photo: Huy Thu
Ngày trước, khi chưa có máy mài, công đoạn mài sắn bằng tay tốn khá nhiều công sức. Nay có máy mài, 5 - 6 yến sắn củ, chỉ cần mài trong 20 - 30 phút là xong, vừa nhanh, vừa nhuyễn. Ảnh: Huy Thư
In the past, when there were no grinding machines, grinding cassava by hand took a lot of effort. Now with the grinding machine, 5-6 tons of cassava roots can be ground in just 20-30 minutes, both fast and smooth. Photo: Huy Thu
Sau khi mài, thêm 1 ít muối là bột sắn được đưa ra làm bánh ngay. Kinh nghiệm của người dân làng nghề cho thấy, bột càng tươi thì bánh càng sáng, càng ngọt. Ảnh: Huy Thư
After grinding, adding a little salt, the tapioca flour is used to make cakes immediately. Experience of the villagers shows that the fresher the flour, the brighter and sweeter the cake. Photo: Huy Thu
Người dân làm bánh đa sắn theo dõi thời tiết khá kỹ, chọn ngày nắng ráo mới làm. Hôm nào làm bánh, họ thức dậy từ 1 - 2 h sáng và làm cho đến 7 - 8 h mới xong. Chị Lưu Thị Hòa (43 tuổi), một người làm bánh lâu năm trong xóm cho biết, 1 kg sắn củ làm được 5 chiếc bánh đa, mỗi ngày nhà chị làm hết 60 - 80 kg sắn tươi. Ảnh: Huy Thư
People who make cassava rice paper pay close attention to the weather and choose sunny days to make it. On the days they make the rice paper, they wake up at 1-2am and finish working until 7-8am. Ms. Luu Thi Hoa (43 years old), a long-time rice paper maker in the village, said that 1kg of cassava can make 5 rice paper, and her family makes 60-80kg of fresh cassava every day. Photo: Huy Thu
Làm bánh đa sắn không phải tráng trên khuôn vải như làm bánh đa gạo mà dùng vỏ chai dạt bột đựng trong 2 tấm nilon. Nhờ bàn tay khéo léo của người làm mà bột được dạt mỏng và tròn đều. Ảnh: Huy Thư
Making cassava rice paper is not done on a cloth mold like making rice paper, but using a bottle to spread the dough in 2 plastic sheets. Thanks to the skillful hands of the maker, the dough is spread thinly and evenly round. Photo: Huy Thu
Sau khi dạt xong, bánh đa sắn được thả vào nồi có vỉ tre để hấp chín. Ảnh: Huy Thư
After being washed, the cassava rice paper is put into a pot with a bamboo grid to steam. Photo: Huy Thu
Người dân làng nghề dùng xe rùa chở bánh đi phơi. Ảnh: Huy Thư
Villagers carry cakes to dry. Photo: Huy Thu
Đến xóm 1, xã Thanh Tường những ngày trời nắng, khắp các đường làng, ngõ xóm, bờ rào, mái nhà… đều phơi đầy những mên bánh đa sắn. Ảnh: Huy Thư
Coming to Hamlet 1, Thanh Tuong Commune on sunny days, all the village roads, alleys, fences, roofs... are full of cassava rice paper sheets. Photo: Huy Thu
Bánh đa sắn phơi lâu khô hơn bánh đa gạo. Vài tiếng đồng hồ sau khi phơi, bánh sẽ được trở dưới lên trên để khô cho đều. Ảnh: Huy Thư
Cassava rice paper takes longer to dry than rice rice paper. A few hours after drying, the rice paper will be turned upside down to dry evenly. Photo: Huy Thu
Trong xóm có vợ chồng cụ Nguyễn Gia Lương (78 tuổi) vẫn tích cực tham gia làm bánh. Mỗi buổi sáng, 2 cụ cũng làm được vài yến sắn tươi. Đặc biệt, cụ Lương là người sản xuất máy mài sắn cho cả làng. Ảnh: Huy Thư
In the village, Mr. Nguyen Gia Luong and his wife (78 years old) are still actively involved in making cakes. Every morning, they can make several kilos of fresh cassava. Notably, Mr. Luong is the one who produces cassava grinding machines for the whole village. Photo: Huy Thu
Cũng như bánh đa gạo, bánh đa sắn được phơi vừa khô thì thu dọn, không để bánh khô quá dễ vỡ, cong queo. Ảnh: Huy Thư
Like rice crackers, cassava crackers are dried and then collected, not left to dry too much as they can easily break or warp. Photo: Huy Thu
Bánh sau khi phơi được xếp thành chồng và được ép bằng một tấm gỗ cho phẳng phiu. Ảnh: Huy Thư
After drying, the cakes are stacked and pressed flat with a wooden board. Photo: Huy Thu
Bánh đa sắn Thanh Tường thơm ngon được khách hàng trong và ngoài tỉnh ưa chuộng. Sản phẩm làm ra được lái buôn đến thu mua ngay tại nhà với giá 1.400 - 1.500 đồng/chiếc. Ông Nguyễn Thế Hòa -xóm trưởng xóm 1 cho biết: Nghề làm bánh đa sắn kéo dài từ tháng 10 đến tháng 4 năm sau, đã tạo việc làm cho nhiều lao động và đem lại thu nhập khá cho người dân trong xóm. Ảnh: Huy Thư
Thanh Tuong's delicious cassava rice paper is favored by customers inside and outside the province. The products are purchased by traders right at home at a price of 1,400 - 1,500 VND/piece. Mr. Nguyen The Hoa - head of hamlet 1 said: The cassava rice paper making profession lasts from October to April of the following year, creating jobs for many workers and bringing in a good income for the people in the hamlet. Photo: Huy Thu

Huy Thu

RELATED NEWS