Processing sun-dried anchovies into a specialty for Tet

Viet Hung February 7, 2018 10:46

(Baonghean.vn) - Coming to the coastal village of Quynh Luu (Nghe An) in the days before Tet, people here are busy processing dried anchovies into a special snack during Tet.

Vào dịp Tết, việc lựa chọn và mua những thứ đặc sản để tiếp khách luôn được người dân đặc biệt quan tâm. Nắm bắt được tâm lý đó, bà con xã biển Tiến Thủy (Quỳnh Lưu) đã sử dụng nguồn hải sản đánh bắt trên biển để chế biến thành những món ăn, đồ nhậu ngon ngày Tết.
During Tet, people are always particularly concerned about choosing and buying specialties to entertain guests. Understanding that mentality, people in Tien Thuy coastal commune (Quynh Luu) have used seafood caught at sea to prepare delicious dishes and snacks for Tet. Photo: Viet Hung

Khác với các vùng biển khác, cá trỏng khô là món ăn đặc trưng được ngư vùng biển Quỳnh Lưu chế biến thành món nhậu. Những ngày giáp Tết, bà con nơi đây đang tập trung chế biến để cung cấp nguồn hàng cho thị trường. Ảnh: Việt Hùng
Unlike other coastal areas, dried anchovies are a typical dish processed by fishermen in Quynh Luu coastal area into an appetizer. In the days before Tet, people here are focusing on processing to supply the market. Photo: Viet Hung

Chị Nguyễn Thị Hoa ở thôn Phong Tiến, xã Tiến Thủy cho biết, những tháng cuối năm do được mùa cá trỏng nên gia đình chị thu mua nhiều về chế biến. Để sản phẩm đạt chất lượng, con cá phải tươi, khi chế biến phải có bí kíp để con cá khi ăn có vị cay, mặn và ngọt hòa quyện vào nhau. “ Mỗi ngày, gia đình thuê 3 công nhân cùng chế biến khoảng từ 200 - 250 kg cá trỏng khô. Do được chế biến công phu, giữ được hương vị của con cá nên khách hàng đặt mua nhiều vào dip Tết”. Chị Hoa cho biết thêm.
Ms. Nguyen Thi Hoa in Phong Tien village, Tien Thuy commune said that in the last months of the year, due to the good season of anchovies, her family bought a lot to process. To ensure the quality of the product, the fish must be fresh, and when processing, there must be a secret recipe so that when eaten, the fish has a spicy, salty and sweet taste that blends together. "Every day, the family hires 3 workers to process about 200 - 250 kg of dried anchovies. Because it is processed elaborately and retains the flavor of the fish, customers order a lot during Tet," Ms. Hoa added. Photo: Viet Hung

Cá trỏng tươi sau khi rửa sạch, bà con dùng dao tách đôi con cá và phơi khô. Theo bà con, cá trỏng khô chế biến khá tỉ mỉ bởi nhỏ; trước khi chế biến phải hấp đến độ vừa chín, sau đó mới dung dao tách đôi được. Công việc còn lại là tẩm ướp gia vị để đa dạng khẩu vị, có nhiều lựa chọn cho khách hàng. Ảnh: Việt Hùng
After cleaning the fresh anchovies, people use a knife to split the fish in half and dry them. According to people, dried anchovies are quite meticulous to process because they are small; before processing, they must be steamed until just cooked, then split in half with a knife. The remaining work is to marinate with spices to diversify the taste, giving customers many options. Photo: Viet Hung

Sau 1 ngày phơi ngoài trời, cá trỏng khô được bà con thu gom rồi đóng bao bì; giá bán từ 120 - 130.000 đồng/kg. Hiện nay, trên địa bàn xã Tiến Thủy có khoảng 20 hộ chế biến cá trỏng khô đặc sản. Những ngày giáp Tết, mỗi ngày bà con cung cấp ra thị trường khoảng từ 2 - 3 tấn cá trỏng khô. Ảnh: Việt Hùng
After 1 day of drying outdoors, the dried anchovies are collected and packaged; the selling price is from 120,000 - 130,000 VND/kg. Currently, in Tien Thuy commune, there are about 20 households processing the specialty dried anchovies. During the days before Tet, each day the people supply the market with about 2 - 3 tons of dried anchovies. Photo: Viet Hung

Processed fish is usually dried for one day. But mild sunshine ensures the fish is fresh and delicious. Photo: VH

Khách hàng mua cá trỏng khô làm mồi nhậu vào dịp Tết; cá này có thể chiên qua dầu hoặc nướng bằng cồn 90 độ. Ảnh: Việt Hùng
Customers come to households to buy dried anchovies during Tet. This fish can be fried in oil or grilled with 90-degree alcohol. Photo: Viet Hung

Viet Hung