Bustling fishing village in season

Duy Son September 28, 2018 17:32

(Baonghean.vn) - Coming to Quynh Phuong, Hoang Mai from April to the end of the year, it is easy to see steaming and drying fish processing workshops with billowing smoke and the nimble working hands of the fishing villagers.

Cá trỏng là đặc sản của vùng biển Quỳnh, vào chính vụ đánh bắt, chế biến từ tháng 4 đến cuối năm. Ảnh: Duy Sơn
Anchovy is a specialty of Quynh sea area, caught and processed in the main season from April to the end of the year. Photo: Duy Son
Cá tươi sau khi đánh bắt được thu gom về các lò hấp để trải qua nhiều công đoạn chế biến thành thành phẩm khô, tiện lợi cho việc đóng gói, vận chuyển tiêu thụ. Ảnh: Duy Sơn
Fresh fish after being caught are collected and brought to steamers to go through many stages of processing into dry products, convenient for packaging, transportation and consumption. Photo: Duy Son
Cá tươi sau khi đưa về lò được rửa sạch, rải đều lên các tấm lưới để hấp. Những mẻ cá mới hấp xong đang nóng bốc hơi được đưa ngay ra ngoài để phơi. Ảnh: Duy Sơn
Fresh fish after being brought to the oven is washed, spread evenly on the nets to be steamed. The newly steamed batches of fish are immediately taken outside to dry. Photo: Duy Son
 Những người phụ nữ làm trong lò hấp thường bận rộn liên tục vì cá đưa về phải được chế biến ngay, bất kể giữa trưa hay nửa đêm.  Ảnh: Duy Sơn
The women working in the steamers are always busy because the fish brought in must be processed immediately, regardless of whether it is noon or midnight. Photo: Duy Son
Ở Quỳnh Phương (Hoàng Mai) hiện có khoảng 7 lò hấp cá, lao động chủ yếu là người trong vùng làm thời vụ, được trả công theo giờ. Ảnh: Duy Sơn
In Quynh Phuong (Hoang Mai), there are currently about 7 fish steaming kilns, the laborers are mainly seasonal locals, paid by the hour. Photo: Duy Son
Khi cá về nhiều, một đoạn đường trong khu đất quy hoạch nhà ở đang thi công, chưa thông xe được sử dụng để làm sân phơi cá. Ảnh: Duy Sơn
When there are many fish, a section of road in the residential area under construction and not yet open to traffic is used as a fish drying yard. Photo: Duy Son
Nguồn cá sơ chế này được xuất khẩu sang Indonesia, Trung Quốc, Malaysia để tinh chế, đóng gói và bán sang các nước phát triển. Ảnh: Duy Sơn
This source of processed fish is exported to Indonesia, China, and Malaysia for refining, packaging, and sale to other countries such as Korea and Japan. Photo: Duy Son

Duy Son