8 "irresistibly delicious" Vinh street foods in the cold winter (2)

Diep Phuong - Ha Giang December 17, 2018 10:28

(Baonghean.vn) - On cold days, put on thick coats, breathe in the scent of the coming winter, this time is truly a paradise for spicy hot street food!

Không chỉ có ở Đà Lạt, những chiếc bánh tráng trứng nướng đã có mặt tại Vinh từ nhiều năm nay. Bánh tráng được đặt trên bếp than hồng, khi bánh vừa nóng tới, đập vỡ trứng gà hoặc trứng cút trộn đều với hành lá và thịt băm rồi dùng cọ quét đều bề mặt chiếc bánh tráng. Khi bánh ngả vàng chín tới, rải thêm một ít thịt bò khô và gia vị lên bề mặt bánh. Ảnh: Diệp Phương
Not only in Da Lat, grilled egg rice paper has been available in Vinh for many years. Rice paper is placed on a charcoal stove, when the cake is hot, break chicken or quail eggs, mix well with green onions and minced meat, then use a brush to spread evenly on the surface of the rice paper. When the cake turns golden brown, sprinkle some dried beef and spices on the surface of the cake. Photo: Diep Phuong
Chỉ cần đợi 3-5 phút, bạn đã có trên tay chiếc bánh nóng hổi, thơm nồng. Sức hấp dẫn khó cưỡng của bánh tráng nướng là sự quyện hòa vị ngọt của trứng, thơm béo của hành phi, đậm đà của mắm ruốc, giòn tan của bánh tráng. Ảnh: Diệp Phương
Just wait 3-5 minutes, you will have a hot, fragrant cake in your hand. The irresistible appeal of grilled rice paper is the combination of the sweetness of eggs, the fatty aroma of fried onions, the richness of shrimp paste, and the crispiness of rice paper. Photo: Diep Phuong

 “Lạnh quá, lập team đi rượu ốc thôi!” đã trở thành câu nói cửa miệng của các bạn trẻ Nghệ An vào những ngày trời chuyển lạnh này. Những buổi chiều mưa, đêm lạnh ngồi hít hà, nhâm nhi những con ốc xào dừa ăn kèm với bánh đa và rau thơm thì ngon không gì bằng. Ảnh: Diệp Phương
“It’s so cold, let’s team up and go drink snail wine!” has become a common saying among Nghe An youths these days when the weather turns cold. On rainy afternoons and cold nights, there is nothing better than sitting and enjoying stir-fried snails with coconut, rice paper, and herbs. Photo: Diep Phuong

Thịt ốc giòn ngọt, cay nồng vị ớt phảng phất hương sả quyện lẫn vị nước dừa beo béo, thêm ít tương ớt chấm kèm rất hấp dẫn cho ngày Đông. Ảnh: Diệp Phương
The snail meat is crispy, sweet, and spicy with a hint of lemongrass and the rich coconut flavor. Add a little chili sauce to dip it in, making it a great winter dish. Photo: Diep Phuong
Khi phố lên đèn mang theo gió rét tái tê là thời điểm những quán ngô, khoai nướng vỉa hè nhộn nhịp người. Từng bông ngô nếp trắng muốt hay những củ khoai vàng được quệt với gia vị cay, nướng trên bếp than hồng. Ảnh: Diệp Phương
When the street lights come on, bringing with them the chilly wind, it is the time when sidewalk grilled corn and sweet potato shops are bustling with people. Each white sticky corn flower or golden sweet potato is coated with spicy spices and grilled on hot coals. Photo: Diep Phuong
Ngồi nhìn anh chủ nướng ngô, vui vẻ “bàn chuyện thiên hạ” cùng chúng bạn và không khỏi xuýt xoa với bắp ngô, khoai nướng thơm lừng, dịu ngọt khi thưởng thức. Ảnh: Diệp Phương
Sitting watching the owner grill corn, happily "discussing world affairs" with friends and couldn't help but exclaim at the fragrant, sweet grilled corn and potatoes when enjoying. Photo: Diep Phuong
Bánh bèo có 2 loại: Nhân thịt và nhân tôm. Chọn những con tôm đất tươi, rửa sạch, có thể để nguyên vỏ nhằm giúp bánh có màu cam đẹp mắt của nhân tôm khi ăn. Đối với nhân thịt thì 1 ít hành lá trộn lẫn ít thịt ba chỉ rồi băm nhỏ. Ảnh: Diệp Phương
There are two types of Banh Beo: Meat and shrimp. The hot broth with the newly boiled, clear, chewy cakes and fragrant fried onions will "awaken" all the senses of the person enjoying it on cold winter days. Photo: Diep Phuong
Phần nước dùng sẽ chọn loại nước mắm ngon hòa thêm chút chanh đường Từng miếng bánh nóng nhỏ, dẻo dẻo, dai dai của bột lọc cộng thêm vị ngọt của nhân tôm, thịt và nước dùng sẽ khiến bạn phải mê mẩn. Ảnh: Diệp Phương
Each small, hot, chewy piece of tapioca flour cake combined with the sweetness of shrimp, meat and broth will make you fall in love. Photo: Diep Phuong

Diep Phuong - Ha Giang