People who absolutely should not eat pineapple to avoid harm to health

Lam Tung - Ngoc Anh April 21, 2019 06:29

(Baonghean.vn) - Pineapple has a delicious taste, is rich in vitamins and minerals - and is a fruit chosen by many people in the hot summer. However, doctors warn that not everyone can eat pineapple well... The following cases absolutely should not eat pineapple because it can easily "invite trouble" to the body.

Mặc dù dứa là loại trái cây rất tốt cho hệ tiêu hóa và sức khỏe, tuy nhiên nếu không sử dụng một cách khoa học, hợp lý và đúng lượng cần thiết hàng ngày, dứa cũng sẽ là loại thực phẩm gây nguy hiểm đối với dạ dày của bạn. Quả dứa có nhiều axít hữu cơ và có một số enzyme có tác dụng làm tiêu protein, không có lợi cho người đau dạ dày, làm tăng viêm loét niêm mạc dạ dày… Nếu ăn dứa vào lúc đói các axit hữu cơ và bromelin tác động vào niêm mạc dạ dày, ruột dễ gây nôn nao, khó chịu.
Although pineapple is a very good fruit for the digestive system and health, if not used scientifically, reasonably and in the right amount every day, pineapple will also be a dangerous food for your stomach. Pineapple has many organic acids and some enzymes that digest protein, which is not beneficial for people with stomach pain, increasing inflammation and ulcers in the stomach lining... If you eat pineapple when hungry, organic acids and bromelain affect the lining of the stomach and intestines, easily causing nausea and discomfort.

Một số nghiên cứu cho thấy, rất nhiều người dị ứng loại men có trong dứa; sau khi ăn dứa từ 15 phút hoặc lâu hơn men này kích thích cơ thể sinh ra các histamin làm xuất hiện các triệu chứng: đau quặn bụng từng cơn, lợm giọng, buồn nôn, nổi mày đay, ngứa ngáy khó chịu, môi tê dại... nặng hơn có thể gây khó thở. Những trường hợp này hay gặp và diễn biến nặng ở bệnh nhân có tiền sử cơ địa dị ứng như mề đay, viêm da cơ địa hay hen phế quản.
Some studies show that many people are allergic to the yeast in pineapple; after eating pineapple for 15 minutes or longer, this yeast stimulates the body to produce histamines, causing symptoms such as: abdominal cramps, nausea, vomiting, hives, itching, numbness of the lips... more severe cases can cause difficulty breathing. These cases often occur and become severe in patients with a history of allergies such as hives, atopic dermatitis or bronchial asthma.

Quả dứa có chứa glucoside - có tính chất kích ứng niêm mạc mạnh nên khi ăn nhiều dứa thường thấy rát miệng lưỡi, cổ họng tê rát, ngứa ngáy. Nên những người có tiền sử viêm mũi họng, viêm thanh quản, hen phế quản không nên ăn nhiều để tránh nguy cơ bệnh tái phát và nặng hơn... Ngoài ra, những người bệnh chảy máu hoặc có nguy cơ chảy máu (chảy máu cam, sốt xuất huyết, vết thương lớn, phụ nữ băng huyết) cũng không nên ăn dứa.
Pineapple contains glucoside - a strong irritant to the mucous membranes, so eating a lot of pineapple often causes burning sensation in the mouth and tongue, numbness and itching in the throat. Therefore, people with a history of rhinopharyngitis, laryngitis, bronchial asthma should not eat a lot to avoid the risk of the disease recurring and getting worse... In addition, people with bleeding disorders or at risk of bleeding (nosebleeds, dengue fever, large wounds, women with hemorrhage) should also not eat pineapple.

Theo nghiên cứu của các nhà khoa học, trong quả dứa có chứa chất bromelain có tác dụng làm mềm tử cung, kích thích co bóp tử cung, nhất là những trái dứa xanh thì tỉ lệ chất bromelain rất cao, khi bà bầu mang thai 3 tháng đầu ăn quá nhiều dứa xanh dễ khiến gây sảy thai. Bên cạnh đó, ăn nhiều dứa còn gây ra bệnh tiêu chảy - là mối nguy hiểm với phụ nữ đang mang thai.
According to research by scientists, pineapple contains bromelain which has the effect of softening the uterus, stimulating uterine contractions, especially green pineapples have a very high bromelain content. Pregnant women in the first 3 months of pregnancy who eat too much green pineapple can easily cause miscarriage. In addition, eating too much pineapple can also cause diarrhea - a danger to pregnant women.

Khi ăn dứa, chúng ta cần chú ý đề phòng một căn bệnh rất thường gặp đó là ngộ độc dứa. Nguyên nhân gây ra dị ứng, ngộ độc dứa là do một loại nấm độc Candida tropicalis thường gặp trên mặt đất ẩm. Loại nấm này phát triển mạnh về mùa hè trùng với mùa dứa chín… Cụ thể là, sau khi ăn dứa xong khoảng từ 30 phút đến 1 giờ, người bệnh thấy mệt mỏi, khó chịu, ngứa dữ dội; ngay sau đó bệnh nhân cảm thấy nóng bừng, nổi mẩn khắp người.
When eating pineapple, we need to pay attention to prevent a very common disease, which is pineapple poisoning. The cause of pineapple allergies and poisoning is a poisonous fungus, Candida tropicalis, commonly found on moist ground. This fungus thrives in the summer, coinciding with the ripening season of pineapples... Specifically, after eating pineapple for about 30 minutes to 1 hour, the patient feels tired, uncomfortable, and intensely itchy; immediately after that, the patient feels hot and has a rash all over the body.

Lam Tung - Ngoc Anh