Who should not eat raw vegetables?

Cẩm Anh DNUM_CBZAFZCABJ 09:45

Pregnant women, people with digestive disorders, colitis, chronic kidney failure, malnutrition, anemia, cold stomach, diarrhea... should not eat raw vegetables.

According to pharmacist Le Kim Phung, former lecturer at the University of Medicine and Pharmacy in Ho Chi Minh City, raw vegetables are a general term for vegetables that can be eaten directly, without being processed. Vegetables that are eaten raw include fish mint, Vietnamese balm, Vietnamese coriander, perilla, basil, lettuce, water mimosa, water coconut, etc.

Eating too many raw vegetables without adding protein, fat... can cause the body to lack nutrients. Photo:CA

Raw vegetables help fight bacteria, reduce inflammation, relieve spasms, stimulate digestion, and increase appetite. In the composition of raw vegetables, the active ingredients that account for the largest proportion are essential oils that create a characteristic aroma, vitamins C, B, digestive enzymes, fiber, sugar, and carbohydrates. Some types of cabbage contain sulfur, which has antioxidant effects.

People should not eat raw vegetables

People with digestive disorders:Fiber in vegetables has side effects that cause digestive discomfort such as bloating, cramps, stomach cramps, diarrhea, and reduced absorption of some important nutrients.

People with irritable bowel syndrome:Eating a lot of raw vegetables can cause bloating, stomach pain, and the feeling of needing to defecate immediately.

People with colitis:Many vegetables contain insoluble fiber such as cellulose, which people with colitis should not eat to avoid damaging the intestinal wall.

Bệnh nhân suy thận: Những người mắc bệnh thận nên tránh các loại rau chứa nhiều kali và photpho, vì thận không thể loại bỏ chúng theo đường tiểu.

Phụ nữ mang thai: Thực phẩm sống luôn chứa một lượng lớn vi khuẩn và ký sinh trùng, có thể gây nguy hiểm đối với mẹ và thai nhi.

Cơ thể có mùi khó chịu: Ăn loại rau chứa nhiều lưu huỳnh thường khiến mồ hôi có mùi khó chịu. Những loại rau màu sậm có thể làm cho nước tiểu có màu.

Dược sĩ Phụng cho biết có 3 cách tốt nhất để thưởng thức món rau sống an toàn và dinh dưỡng. Trong đó, ăn sống giữ cho các enzyme, vitamin, phytochemical và tinh dầu còn nguyên vẹn. Phương pháp hấp là cách tốt nhất để giữ lại nước trong rau. Xào rau nhanh cũng giữ lại được một số chất dinh dưỡng. Bạn cũng có thể sử dụng lò vi sóng để chế biến rau.

Rau sống thường được trồng ở đất, nếu rửa không sạch, cơ thể dễ nhiễm ký sinh trùng. Cần rửa rau dưới vòi nước, ngâm rau khoảng 15 phút trong dung dịch nước muối loãng 5%.

"Chú ý rửa sạch trước khi cắt hoặc thái nhỏ, vì các vitamin tan trong nước như C và nhóm B có thể mất hơn 50% khi rửa quá kỹ hoặc luộc quá chín", dược sĩ Phụng khuyến cáo.

Cẩm Anh