Nghệ An: Thịt bò ế ẩm, nhiều tiểu thương 'treo quầy' nghỉ chợ

Thanh Phuc DNUM_BJZAEZCACB 15:19

(Baonghean.vn) - Dịch bệnh viêm da nổi cục trên trâu, bò diễn biến phức tạp nên người tiêu dùng có hạn chế sử dụng thịt bò, thịt me. Đây chính là nguyên nhân khiến nhiều tiểu thương kinh doanh mặt hàng này phải đóng quầy, nghỉ chợ.

Nếu như trước đây mỗi ngày, chị Nguyễn Thị Ngọc, tiểu thương chợ Cọi (Hưng Lộc, Vinh) bán hết khoảng 35-45kg thịt me thì sau khi dịch bệnh bùng phát, chị buộc phải ngỉ chợ. Ảnh: Thanh Phúc
Nếu như trước đây, mỗi ngày chị Nguyễn Thị Ngọc, tiểu thương chợ Cọi ở xã Hưng Lộc (TP. Vinh) bán hết khoảng 35 - 45kg thịt me thì sau khi dịch bệnh bùng phát, chị buộc phải nghỉ chợ. Ảnh: Thanh Phúc

Đã nửa tháng nay, khi dịch bệnh viêm da nổi cục trên trâu, bò bùng phát, chị Nguyễn Thị Ngọc ở Thanh Hòa (Thanh Chương) kinh doanh thịt me tại chợ Cọi ở xã Hưng Lộc (TP. Vinh) đóng quầy nghỉ bán.

Chị Ngọc cho biết: “Bình thường mỗi ngày 2 vợ chồng làm thịt 1 con bê, chia bán ở 2 chợ (chợ Cọi và chợ Bến Thủy) chỉ trong buổi sáng hết. Sau khi có dịch bệnh, thịt me ế ẩm và 2 tuần nay thì buộc phải đóng quầy nghỉ bán vì không có khách mua”.

Tương tự, ở chợ Hưng Dũng (TP.Vinh) trước đây có 5 quầy hàng chuyên kinh doanh thịt bò thì nay đã có 3 quầy đóng hàng nghỉ bán, chỉ còn 2 quầy bán cầm chừng và kinh doanh thêm các loại thịt khác như gà, ngan, vịt.

Ở chợ Quán Lau - một trong những nơi tập trung nhiều quầy hàng thịt bò nhất (12 quầy) ở TP Vinh, với số lượng thịt bò bán ra hàng ngày tính theo đầu tạ thì nay cũng có nhiều tiểu thương nghỉ bán. Số còn lại thì giảm lượng thịt bò nhập về, thậm chí có những người chỉ lấy 3-5 kg thịt cho mỗi buổi chợ.

Ms. Nguyen Ngan Giang, a beef trader at Quan Lau market, said: “Boarding schools have also removed beef and tamarind from children’s menus; shops have also cut down on beef and tamarind dishes; sausage and ham makers have switched to making chicken sausages, chicken ham, and chicken ham; and many housewives have also removed beef from their daily meals. Sales are sluggish, the more they sell, the more they lose, so many people have stopped selling. I only dare to take 3kg for each market session, selling to maintain, not for profit.”

Hiện ở các chợ dân sinh, rất nhiều quầy hàng thịt bò đóng cửa, tiểu thương nghỉ chợ do quá ế ẩm. Ảnh: Thanh Phúc
Currently, at traditional markets, many beef stalls are closed and traders are closed due to poor business. Photo: Thanh Phuc

In Quynh Luu district, there are currently 6 localities with lumpy skin disease in buffalo and cows, including: Quynh Bang, Quynh Van, Quynh Hoa, Quynh Tho, Quynh Chau and Ngoc Son with 44 infected animals, of which 9 have been destroyed.

At Ms. Chu Thi Nghia's beef stall in Quynh Hong commune, the buying and selling atmosphere is no longer as bustling as before. According to Ms. Nghia, since the outbreak of lumpy skin disease in buffaloes and cows, people are hesitant to buy beef for use. Like before, every morning when the stall opened, people gathered to buy a lot, by noon there were only about 2-3 kg left, but now all morning they only sell 5 kg, by noon there is even a whole bird's nest of meat left.

Các quầy hàng thịt bò ở chợ Giát (Quỳnh Lưu) vắng khách. Ảnh: Thanh Phúc
Beef stalls at Giat market (Quynh Luu) are deserted. Photo: Thanh Phuc

Due to the epidemic, people are reluctant to use beef, and the price of beef has also decreased compared to before. According to traders, grade 1 beef, which used to cost 240,000 - 250,000 VND/kg, is now sold for 220,000 - 230,000 VND/kg (each kg is reduced by 20,000 VND), but purchasing power has still decreased.

The sharp drop in demand for beef has forced some stalls to close due to lack of profit. At some market locations such as Giat market, Giat crossroads market, Tuan market..., many stalls have been closed for many days.

"Lumpy skin disease in cattle and buffalo and African swine fever are both dangerous infectious diseases caused by viruses. However, this virus is not contagious and does not cause disease in humans. On the other hand, localities are currently actively implementing measures to prevent, control and contain the epidemic in the area. In addition, quarantine work has been tightened, so consumers can rest assured when using meat from livestock with origin and quarantine stamps."

Mr. Ngo Duc Quynh - Deputy Head of the Department of Animal Husbandry and Veterinary Medicine

Thanh Phuc