Red light on the mountain to pick mustard greens, farmers in the highlands of Nghe An earn millions every day
The season of green mustard greens is in full swing on the high mountain slopes of Western Nghe An. People are busy harvesting and earning millions of dong every day.
These days, Ms. Ho Y Nhua in Dooc May commune, Ky Son border district is busier than usual when she has to wake up at 2-3 am to go to the field to pick mustard greens. Ms. Y Nhua said that in order to bring vegetables to the market and sell to traders on time, Ms. Nhua and other women prepare rechargeable lamps, baskets, and packaging from late afternoon, so that they can go to the field to pick vegetables at dawn.
.jpg)
Waking up when it was still dark, the temperature was only about 7-8 degrees Celsius, Ms. Nhua had to wear a warm life jacket, wrap a scarf and go to the field with her sisters. The vegetable growing area is on a high mountainside, the higher the road, the steeper it gets. Because the field is quite far from home, in addition to riding a motorbike for about 10 minutes, they also have to walk and climb the hill for about 20 minutes to get there.

Returning home at dawn, Ms. Y Nhua said: “Today (March 12 - PV), my husband and I picked 80 bunches. On our days off, we pick vegetables in the early morning and late afternoon and get more than 100 bunches/day. The selling price is about 10,000 VND/bunch. This is the peak harvest season of the year.”
Although the people of the highland villages of Nghe An grow mustard greens all year round, the peak harvest season is in winter and spring. The mustard greens (cai meo) are a typical variety of mustard greens, suitable for the climate and terrain of high mountains. Especially in areas with cold, humid climates and altitudes over 1,000m above sea level.
.png)
In Dooc May commune, mustard greens are grown year-round and require almost no care. “This vegetable is very suitable for the soil and cold, humid climate here. After harvesting, people plant a new crop, only occasionally go to the fields to weed, and do not use any pesticides,” said Ms. Lau Y Du - President of the Women's Union of Dooc May commune.
Chị Y Dụ cho biết thêm, vào mùa thu hoạch, các bà, các mẹ có rẫy rau gần nhau thường hẹn nhau cùng đi thu hái từ khi trời còn chưa sáng để mang ra chợ bán, hoặc nhập cho tiểu thương. Một số chị em là giáo viên hoặc đang công tác ở các cơ quan, UBND xã cũng phải tranh thủ dậy sớm, lên núi hái rau để kịp trở về đi làm đúng giờ.

Khi bát ngát triền núi phủ một màu xanh xen lẫn hoa vàng của rau cải ngồng cũng là thời điểm rau đạt độ ngon, ngọt nhất. Những rẫy cải còn đẫm sương đêm, người dân nhẹ nhàng cắt ngang ngồng và lá, buộc thành từng bó vừa tay cầm rồi cho vào gùi hoặc bì tải đã chuẩn bị và chở về nhà. Một số chị em thì chở thẳng đến chợ, bán cho người qua lại.
Những hộ đi 2-3 người, hái số lượng lớn thì thường chở rau về nhà, sau đó mới nhặt bỏ lá vàng, già cỗi và buộc theo từng bó. Một người nếu chịu khó thu hái thì 1 ngày cũng thu hoạch được khoảng 50-80 bó.

“Chúng tôi bán rau tại trung tâm xã, hoặc bán cho thương lái với giá 10 ngàn đồng /bó. Từ đầu mùa thu hoạch rau đến nay tôi cũng đã bán được khoảng 30 triệu đồng. Hiện rau vẫn đang khá nhiều, song ai cũng tranh thủ thu hoạch vì đến mùa nắng rau sẽ phát triển kém hơn, năng suất giảm”, chị Hờ Y Nhúa cho biết.
Hiện nay, các hộ gia đình ở xã Đoọc Mạy đang duy trì khoảng 10 ha rau cải ngồng. Chủ tịch Hội Phụ nữ xã Đoọc Mạy Lầu Y Dụ cho biết, duy trì vùng trồng rau cải ngồng đã giúp nhiều hộ có thêm nguồn thu nhập khá.

Đặc biệt, hơn 2 năm nay, vùng trồng rau cải trên núi cao ở xã Đoọc Mạy được hỗ trợ, khuyến khích của Đề án phát triển các cây trồng chủ lực của huyện, vì thế, bà con lại càng vững tin để tăng gia lao động, sản xuất và tuân thủ các quy định về vệ sinh an toàn thực phẩm.
