Delicious Lam Trung wet cake

January 18, 2016 21:14

(Baonghean.vn) - Banh muot of Lam Trung craft village, Hung Lam commune (Hung Nguyen) has long been famous for its delicious taste, and is one of the specialties known to many people. Especially, during the time of preparing for Lunar New Year, the craft village is bustling with people coming and going.

In the cold of the end of the year, we went to Lam Trung wet cake village. From the beginning of the village, the aroma of rice flour and freshly baked cakes mixed with the cold wind warmed the whole area. People came in and out to buy and enjoy cakes, making the village bustling.

Từ đầu làng bánh Lam Trung đã rộn rịp bước chân các bà, các mẹ đi mua bánh, tiếng cười nói vui vẻ. Bà Võ Thị Xường (85 tuổi) ở làng nghề Lam Trung, xã Hưng Lam vui vẻ cho hay: Có các lò bánh trong làng nên mọi gia đình  luôn được thưởng thức bánh nóng hổi.
From the beginning of Lam Trung cake village, the footsteps of women and mothers were bustling to buy cakes. Mrs. Vo Thi Tan (85 years old) in Lam Trung craft village, Hung Lam commune happily said: There are cake ovens in the village so every family can always enjoy hot cakes.

Từ xưa, người làm nghề bánh Lam Trung rất chú trọng khâu chọn gạo để làm bánh. Gạo làm bánh mướt thường gạo khang dân thì bánh mới dai, ngon. Và, gạo sau khi ngâm phải vo sạch, bóp đều trước khi xay.
Since ancient times, Lam Trung cake makers have paid great attention to the selection of rice for making cakes. The rice used to make wet cakes is usually Khang Dan rice, so the cakes are chewy and delicious. After soaking, the rice must be washed and squeezed well before being ground.

Tầm 6 giờ chiều cũng là lúc làng bánh rộn ràng, nhà nhà bắt tay vào làm bánh để bán cho các quán ăn đã đặt trước và người dân trong vùng. Cũng như 50 hộ tròn làng nghề chuyên làm bánh thì gia đình anh Võ Xường xóm 5 cũng chuẩn bị bột để làm bánh. Anh Xường cho hay: Trước đây gia đình anh làm thủ công nhưng 1 năm nay gia đình mua 1 chiếc máy làm bánh trị giá 40 triệu,  một ngày gia đình anh làm 20- 30 kg gạo.
Around 6pm is also the time when the cake village is bustling, every household starts making cakes to sell to restaurants that have booked in advance and local people. Like 50 households in the village specializing in making cakes, Mr. Vo Xuong's family in Hamlet 5 also prepares flour to make cakes. Mr. Xuong said: Previously, his family made cakes by hand, but this past year, his family bought a cake making machine worth 40 million VND, his family makes 20-30 kg of rice a day.

 Anh Xường kiểm tra bánh chạy máy để bảo đảm chất lượng chín của bánh.
Mr. Xuong checks the machine to ensure the quality of the cake.

Cũng như gia đình anh Xường, gia đình thì gia đình ông Trần Văn Lam cũng đầu tư máy làm bánh. Sau những chiếc bánh trắng muốt đã chín nóng, những đôi tay thoăn thoắt sắp bánh vào rổ đảm bảo an toàn vệ sinh.
After the white cakes are hot and cooked, nimble hands arrange them in a basket lined with banana leaves to ensure hygiene.

Bánh ngon thì đã đành nhưng nước mắm, hàng khô vô cùng quan trọng. Vì thế, hành ăn bánh mướt người dân tự tao chứ không mua hành đã sấy sẵn.
The cake is delicious, but fish sauce and dried onions are extremely important. Therefore, to contribute to the delicious flavor of the cake, the onions to sprinkle on the wet cake are homemade by the people instead of buying pre-dried onions from the market.

Giò ăn bánh  cũng lấy từ giò làng nghề  xã Vân Diên ( Nam Đàn).
Each layer of white, thin cake is sprinkled with a layer of crispy, golden onions. Lam Trung wet cake is enjoyed by locals with ham ordered from the craft village of Van Dien commune (Nam Dan). Eat it once and you will remember it forever.

Ở làng nghề Lam Trung chủ yếu cung cấp bánh cho thị trường Vinh, Nam Đàn và các xã lân cận. Người ở làng thường cân bánh trước khi giao hàng. Chị  Nguyễn Thị Xường cho biết: Khi bánh chín, chị thường chia bánh theo số lượng đơn đặt hàng, khách đến chỉ việc bê lên xe. Được biết, bình quân mỗi năm làng nghề tiêu thụ trên 35 tấn gạo làm bánh mướt. Thu nhập bình quân mỗi ngày trên dưới 100 nghìn/ người, tháng Tết thu nhập gấp đôi. Tỷ lệ họ nghèo ở làng nghề Lam Trung chỉ còn 5%, chủ yếu là người già cả, neo đơn.
Lam Trung village's banh muot mainly supplies cakes to the Vinh market, Nam Dan and neighboring communes. It is known that on average, each year the village consumes over 35 tons of rice to make banh muot. The average daily income is around 100,000 VND/person, during Tet the income doubles. The poverty rate in Lam Trung village is only 5%, mainly the elderly and single people.

Người dân trong làng, trong xã thường đến thưởng thức bánh mướt tận nhà.
Lam Trung wet rice cake has become a local gift that people in the village and commune come to enjoy right at the production facilities. At times like this, village stories, neighborhood stories, business stories, especially the development of the wet rice cake craft village are the most discussed by people with the wish to make their village's cakes more and more known.

Thu Huong