10 delicious seafood dishes from North to South

April 6, 2017 11:09

(Baonghean.vn) - The beach travel season has arrived, are you ready for an exciting trip? If you are a foodie, choose a destination with the delicious seafood dishes below.

1.
1. "Flashing squid" Cua Lo (Nghe An):"Dancing squid" or "flash squid" - Although the two names above describe different states of the squid, they both indicate the freshness of this seafood. Eating this type of squid, diners will feel the freshness and sweetness, the squid meat is both crispy and chewy, so diners feel refreshed, full without getting bored. Photo: Internet
2. Tôm hùm Bình Ba (Khánh Hòa): Thịt tôm hùm này ngon nên chế biến món ăn kiểu gì cũng ngon. Trong đó phải kể đến món cháo. Một nồi cháo thơm ngậy với màu đỏ của thịt tôm, màu vàng nhẹ của mỡ phi, màu xanh của hành ngò khiến khách du lịch khi đến Bình Ba nhất định phải thưởng thức món ăn đặc sản này. Ảnh: Internet
2. Binh Ba lobster (Khanh Hoa):Lobster meat is delicious so it can be cooked in any way. One of the dishes that must be mentioned is porridge. A pot of fragrant porridge with the red color of lobster meat, the light yellow color of fried fat, the green color of onions and cilantro makes tourists when coming to Binh Ba definitely have to enjoy this specialty dish. Photo: Internet
3. Ốc hương tự nhiên Nha Trang: Ốc hương là một trong những loại ốc biển được ưa chuộng nhất hiện nay bởi mùi hương thơm tự nhiên vô cùng hấp dẫn. Ốc sống ở vùng biển nhiệt đới, dưới đáy cát có độ sâu từ 5-20m. Nếu ai đã một lần thưởng thức món ốc hương hấp gừng sả cùng ớt thái sợi sẽ không thể quên được hương vị tươi ngọt đặc trưng. Ảnh: Internet
3. Natural Nha Trang snails:Snails are one of the most popular sea snails today because of their extremely attractive natural aroma. Snails live in tropical seas, on sandy bottoms at a depth of 5-20m. Anyone who has ever enjoyed steamed snails with ginger, lemongrass and sliced ​​chili will never forget the characteristic fresh and sweet taste. Photo: Internet

5. Cá ngừ đại dương (Phú Yên): Thưởng thức món ăn cá ngừ đại dương kiểu Tuy Hòa (Phú Yên) được đánh giá là sành điệu nhất. Từ thịt cá ngừ tươi chúng ta có thể chế biến thành hàng chục món như gỏi cá ngừ, cá ngừ sốt kem chanh, cá ngừ nướng lá dừa,... Còn mắt cá ngừ thì có các món như mắt cá ngừ chưng cách thủy, mắt cá ngừ tiềm bí đỏ...Ảnh: Internet
4. Ocean tuna (Phu Yen):From fresh tuna meat, we can process dozens of dishes such as tuna salad, tuna with lemon cream sauce, tuna grilled in coconut leaves,... As for tuna eyes, there are dishes such as steamed tuna eyes, tuna eyes stewed with pumpkin...Photo: Internet

7. Ghẹ (Phan Rang): Ghẹ là loại hải sản ngon nằm trong top giá trị nhất ở Phan Rang Ninh Thuận. Thịt ghẹ cung cấp nhiều chất đạm, vị lại ngọt và thanh và hầu như không béo và trở thành món hải sản được yêu thích phổ biến. Ghẹ có thể chế biến thành nhiều món nhưng ngon nhất vẫn là hấp bia, ăn kèm muối tiêu chanh ớt hoặc rang me chua chua ngọt ngọt. Ảnh: Internet
5. Crab (Phan Rang):Crab is a delicious seafood that is among the most valuable in Phan Rang Ninh Thuan. Crab meat provides a lot of protein, has a sweet and light taste and is almost fat-free, making it a popular seafood dish. Crab can be processed into many dishes, but the best is still steamed with beer, served with salt, pepper, lemon and chili or fried with sweet and sour tamarind. Photo: Internet

9. Ốc vú nàng Côn Đảo (Bà Rịa - Vũng Tàu): Ốc vú nàng là món không thể thiếu trong thực đơn của những người đến thăm Côn Đảo. Ốc có hình dáng giống nhũ hoa của người con gái, chỉ cần gọi tên thôi, loài ốc độc đáo này đã khiến nhiều người tò mò, tìm hiểu, muốn khám phá, để rồi ngạc nhiên khi gặp gỡ và mê mẫn thưởng thức. Nếu được thưởng thức những con ốc vú nàng mới ngậm sữa thì sẽ cảm nhận vị thơm ngậy, không lẫn với bất cứ món ăn đặc sản nào. Ảnh: Internet
6. Con Dao's breast snail (Ba Ria - Vung Tau):The milk snail is an indispensable dish on the menu of those visiting Con Dao. Just by its name, this unique snail species has made many people curious and want to explore. If you enjoy the milk snails, you will feel the rich aroma, not mixed with any other specialty dish. Photo: Internet

10. Ngán Quảng Ninh: Ngán là loài nhuyễn thể sống ở vùng nước lợ hoặc nước mặn, có họ hàng gần gũi với ngao, hình dạng khá giống ngao nhưng nhỉnh hơn, vỏ sần sùi chứ không trơn như vỏ ngao. Tiếng là ngán nhưng đây lại là một đặc sản ngon hiếm nổi tiếng của vùng biển Quảng Ninh. Ảnh: Internet
7. Clams (Quang Ninh):Cockles are mollusks that live in brackish or salt water, closely related to clams, quite similar in shape to clams but slightly larger, with rough shells rather than smooth shells like clams. Although called cockles, this is a rare and delicious specialty famous in the Quang Ninh sea. Photo: Internet

8. Mực một nắng Phan Thiết (Bình Thuận): Đến Phan Thiết thưởng thức món mực một nắng quả là điều thú vị. Những chú mực lá to xòe ra, chỉ cần một lần hong qua cái nắng Bình Thuận, sau đó nướng trên than hồng, mực sẽ ngả sang màu vàng nhạt phảng phất hương thơm. Món mực này sẽ ngon hơn nhiều khi chấm với nước mắm Phan Thiết cho thêm vài lát ớt. Vị ngọt dai của mực, độ mặn vừa phải và thơm lừng của nước mắm cùng hòa vào hương vị nồng cay của ớt mang lại cho du khách thêm niềm hứng khởi. Ảnh: Internet
8. Phan Thiet (Binh Thuan) dried squid:The big squids spread out, just need to be dried once in the Binh Thuan sun, then grilled over hot coals, the squid will turn a light yellow color with a faint aroma. This squid dish will be much more delicious when dipped in Phan Thiet fish sauce with a few slices of chili. The sweet and chewy taste of the squid, the moderate saltiness and aroma of the fish sauce combined with the spicy flavor of the chili bring visitors more excitement. Photo: Internet

14. Còi Biên mai Phú Quốc (Kiên Giang): Biên mai là loài nhuyễn thể hai mảnh. Con biên mai có màu nâu thẫm, dạng nan quạt (dẹp, thuôn dài như cây quạt khép hờ), trọng lượng hơn một ký, thịt nhão, không ngon. Chỉ có 2 lớp cơ thịt (to cỡ đồng xu, dày chừng nửa lóng tay) nối liền 2 mảnh vỏ gọi là còi, mọi tinh túy của loài này chỉ tập trung vào bộ phận đó. Có rất nhiều cách chế biến món còi biên mai: xào chua ngọt, hấp, nấu xúp, lẩu, nấu cháo hay nướng muối ớt… Ảnh: Internet
9. Phu Quoc Apricot Kernels (Kien Giang):The bien mai is dark brown, fan-shaped (flat, elongated like a half-closed fan), weighs more than a kilo, has flabby meat, and is not tasty. There are only 2 layers of muscle (about the size of a coin, about half a finger thick) connecting the 2 shells called the core, all the quintessence of this species is concentrated in that part. There are many ways to prepare bien mai core: stir-fried with sweet and sour, steamed, cooked in soup, hot pot, cooked in porridge or grilled with salt and chili... Photo: Internet


15. Tôm tít (Cà Mau): Thịt tôm tít vừa ngon, ngọt, vừa đậm đà hương biển, khác xa với mùi vị của tôm sú và tôm hùm… Con tôm tít trắng nâu khi luộc hoặc hấp lên sẽ chuyển sang màu đỏ hoặc nâu sậm. Cách chế biến tôm tít không cầu kỳ lắm, chỉ cần hấp, luộc hoặc nướng, chấm muối tiêu chanh hoặc nước mắm me cũng đủ níu chân khách mọi miền... Ảnh: Internet
10. Mantis shrimp (Ca Mau):Mantis shrimp meat is delicious, sweet, and full of the flavor of the sea, very different from the taste of tiger prawns and lobsters... When boiled or steamed, the white-brown mantis shrimp will turn red or dark brown. The way to prepare mantis shrimp is not too complicated, just steam, boil or grill, dip in salt, pepper, lemon or tamarind fish sauce is enough to attract customers from all over the world... Photo: Internet

Pear Flower

(Synthetic)

RELATED NEWS