Nghe An Grilled Fish Village: 40 Degree Hot Weather Still 'Sticking' to the Kitchen

DNUM_BCZAJZCABH 07:57

(Baonghean.vn) - Trung Hau village (Dien Van, Dien Chau) has long been "famous" for its fish grilling profession. Coming to Trung Hau, the whole village is filled with the fragrant smell of smoke and the bustling, busy atmosphere of work.

Khắp mọi con đường trong làng, mọi khoảng không đều là nơi phơi cá. Ảnh: Nguyễn Thành
Every street in the village, every open space is a place to dry fish. Photo: Nguyen Thanh
Để lấy được số lượng cá làm trong 1 ngày, tầm khoảng 3 - 4 giờ sáng người dân Trung Hậu đã phải đến các bãi biển Diễn Thành, Diễn Bích (huyện Diễn Châu) hay xa hơn là các cảng biển tại thị xã Cửa Lò, Cửa Hội; Quỳnh Phương, Quỳnh Tiến (thị xã Hoàng Mai)... để mua cá.Đa phần là mua được cá đã cấp đông từ các tàu đánh bắt dài ngày, một số ít mua được cá tươi đánh bắt trong đêm. Nhưng muốn cá nướng thơm, ngon và không bị sổ bụng thì cá nào cũng đang còn phải thật tươi mới cho ra cá nướng đạt yêu cầu.
To get the amount of fish to make in a day, around 3-4 am, Trung Hau people have to go to Dien Thanh and Dien Bich beaches (Dien Chau district) or further to the seaports in Cua Lo and Cua Hoi towns; Quynh Phuong and Quynh Tien (Hoang Mai town)... to buy fish. Most of them buy frozen fish from long-term fishing boats, a few buy fresh fish caught at night. Photo: Nguyen Thanh
Trước khi nướng, cá phải được rửa sạch, dùng dao khứa nhẹ lên mình con cá, sau đó xếp cá lên trành và phơi khô. Ảnh: Nguyễn Thành
Before grilling, the fish must be washed, lightly scored with a knife, then placed on a tray and dried. Photo: Nguyen Thanh.
Những người làm nghề cá đều là chị em phụ nữ. Ảnh: Nguyễn Thành
The fishermen are all women. The temperature outside can reach nearly 40 degrees Celsius, but the women still have to sit by the charcoal stove to grill fish. Photo: Nguyen Thanh.
Để giữ được mức lửa vừa phải, cá chín đến độ, đòi hỏi người nướng phải có kinh nghiệm, lật trở càng đều tay, cá càng thơm ngon. Ai học nhanh cũng mất cả năm trời mới quen nghề. Mỗi ngày, các chị được chủ lò trả từ 150.000 -170.000 đồng/người. Thu nhập hàng tháng từ 4  - 5 triệu đồng/người/tháng. Ảnh: Nguyễn Thành
Fish must be grilled on a stove with a moderate heat. The more evenly the griller turns the fish, the more delicious the fish will be. Each day, a "griller" is paid from 150,000 to 170,000 VND/person. On average, each grill in Trung Hau grills 1 ton of fish per day, hiring about 10 workers. The most grilled fish are herring, mackerel, silver pomfret, mackerel, sardines, spotted scad, and anchovies... Photo: Nguyen Thanh.
Trung Hậu có 190 hộ thì có chừng hơn 20 hộ làm nghề nướng cá. Ngoài ra thì ở một số xóm khác như Trung Phú, Yên Đồng... bà con cũng đang phát triển nghề này. Nhiều nhà khá giả, nuôi được con cái học hành cũng nhờ nghề nướng cá. Ảnh: Nguyễn Thành
Trung Hau has 190 households, of which about 20 households are engaged in fish grilling. In addition, in some other hamlets such as Trung Phu, Yen Dong... people are also developing this profession. Many well-off families are able to send their children to school thanks to the fish grilling profession. Photo: Nguyen Thanh.

Nguyen Thanh

RELATED NEWS