Close-up of Matcha green tea powder production in Nghe An

DNUM_CFZAEZCABH 18:28

(Baonghean.vn) - Mr. Pham Van Quy's family in village 5, Hung Son commune (Anh Son district) has successfully produced raw tea to make Matcha green tea powder using Japanese technology with the support of JICA.This is the first model in Nghe An province to produce using this technology.

Theo anh Phạm Văn Qúy: để sản xuất ra chè Matcha theo công nghệ Nhật, thì trong quá trình trồng và chăm sóc chè luôn tuân thủ theo đúng quy trình không sử dụng các loại thuốc trừ sâu, phân bón được sử dụng chủ yếu từ phân bón hữu cơ vi sinh. Từ đó, tạo ra nguyên liệu “sạch” làm nên những sản phẩm chè chất lượng cao…Ảnh: Huyền Trang
According to Mr. Pham Van Quy, to produce tea as raw material for Matcha green tea powder using Japanese technology, the planting and care process must follow the correct procedure without using pesticides, mainly using organic microbial fertilizers. From there, creating "clean" raw materials to make high-quality tea products... Photo: Huyen Trang
Hiện nay ông Qúy đang chăm sóc diện tích chè theo công nghệ Nhật Bản trên diện tích 7 sào. Trong ảnh: Trước khi thu hái, chè được che phủ nắng 60 - 90% cách đó 14 ngày trước khi thu hoạch. Ảnh: Huyền Trang
Currently, Mr. Quy's family is taking care of 7 sao of tea using this technology. In the photo: 14 days before harvesting, the tea is covered to avoid direct sunlight. Photo: Huyen Trang
Chè được che phủ có màu xanh đậm hơn so với chè chăm sóc công nghệ bình thường. Trong điều kiện tối, lá chè sẽ sản xuất nhiều chlorophyll làm lá chè có màu xanh đậm hơn, dẫn đến kết quả lượng catechin và theanin tăng, chè sẽ có thành phẩm ngon nhất. Ảnh: Huyền Trang
The shaded tea has a darker green color than the tea grown with conventional technology. In dark conditions, the tea leaves will produce more chlorophyll, making the tea leaves darker green, resulting in increased amounts of catechins and theanines, making the finished tea the best. Photo: Huyen Trang
Điều đặc biệt, nguyên liệu làm ra chè Matcha chỉ thu hái trong 1 tuần khi búp chè đạt đến độ tiêu chuẩn nhất. Ảnh: Huyền Trang
What's special is that the raw materials to make Matcha green tea powder are only harvested within 1 week when the tea buds reach the most standard level. Photo: Huyen Trang
Chè được phơi cho ráo nước trước khi đưa vào chế biến. Ảnh: Huyền Trang
Tea is dried in a cool environment before being processed. Photo: Huyen Trang
Sau đó chè được đưa vào hệ thống máy hấp chè. Chè được hấp bằng hơi nước với nhiệt độ trên 100 C, để đảm bảo chè được chín và loại bỏ được tạp chất. Ảnh: Huyền Trang
Then the tea is put into the tea steaming system. The tea is steamed with steam at a temperature above 100oC to ensure impurities are removed. Photo: Huyen Trang
Sau đó chè tiếp tục được hấp lạnh để làm nguội. Ảnh: Huyền Trang
The tea is then steamed to cool. Photo: Huyen Trang
Tiếp theo là đến công đoạn dệt men, làm khô trước khi đưa vào máy sấy. Ảnh: Huyền Trang
Next comes the enamel weaving stage, drying before putting it in the dryer. Photo: Huyen Trang
Chè tiếp tục được đưa vào máy để sấy khô. Sau đó được đưa vào máy tách rồi sàng sảy để cho ra thành phẩm cuối cùng. Ảnh: Huyền Trang
The tea is then put into a machine to dry. Then it is put into a separator and then winnowed to produce the final product. Photo: Huyen Trang
Sau khi thành phẩm, chè được nhập cho các nhà máy để chế biến ra nhiều sản phẩm khác nhau như: bột trà, nước trà xanh, trà gói … Ông Hoàng Đình Mỹ - Chủ tịch UBND xã Hùng Sơn cho biết: Việc sản xuất trà xanh theo công nghệ Nhật Bản thành công ở Hùng Sơn đã mở ra cơ hội cho người trồng chè nâng cao giá trị của loại cây công nghiệp truyền thống của địa phương từ đó nâng cao thu nhập, giải quyết việc làm cho người lao động. Ảnh: Huyền Trang
After being finished, the dried tea is imported to factories to process into many different products such as: tea powder, green tea water, tea bags, etc. Mr. Hoang Dinh My - Chairman of the People's Committee of Hung Son commune said: The successful production of raw tea to make Matcha green tea powder using Japanese technology in this commune has opened up opportunities for tea growers to increase the value of the local traditional industrial crop, thereby increasing income and creating jobs for workers. Photo: Huyen Trang

Matcha is a type of tea made from covered tea. Due to being covered, the tea plant grows slowly, increasing the amount of chlorophyll, the tea leaves are dark green with lots of chlorophyll, many amino acids, especially L-Theanine.

Natural caffeine in tea powder helps burn energy as well as improve the immune system, helping your body avoid negative effects from the outside environment.

L-Theanine combined with caffeine helps increase energy and alertness without the stress and stimulation. A side effect of L-Theanine is the production of dopamine and serotonin. These two substances help restore mood, improve memory and help with concentration.

Pure Matcha helps reduce blood sugar levels so it is very good for people with diabetes, high blood pressure, liver disease... and can also be used as a facial mask to beautify women's skin.

Huyen Trang

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Close-up of Matcha green tea powder production in Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO