10 Surprising Christmas Foods From Around the World

zing.vn December 23, 2019 19:40

Whether it is a lavish, unique feast or a simple, familiar one, on Christmas Eve, some countries around the world will prepare different attractive traditional dishes.

Julbord (Thụy Điển): Theo truyền thống, mỗi gia đình ở Thụy Điển sẽ chuẩn bị một bữa Julbord vào đêm Giáng sinh với vô số đồ ăn ngon như cá trích, thịt nguội, pate, xúc xích tuần lộc, món hầm, khoai tây và pho mát... Tất cả được bày biện chật kín trên bàn tiệc. Món ăn chính và chắc chắn không thể thiếu là đĩa thịt giăm bông (julskinka) và vụn bánh mì. Mâm cơm phức tạp, cầu kỳ đến mức các đầu bếp chuyên dụng thường bắt đầu chuẩn bị trước một tháng. Ảnh: Foto Graft.
Julbord (Sweden):Traditionally, every family in Sweden prepares a Julbord meal on Christmas Eve with a variety of delicious foods such as herring, cold cuts, pate, reindeer sausages, stews, potatoes and cheeses... All are displayed tightly on the table. The main dish and certainly cannot be missed is a plate of ham (julskinka) and breadcrumbs. The meal is so complex and elaborate that specialized chefs often start preparing it a month in advance. Photo: Foto Graft

Bánh khúc cây (Pháp): Theo truyền thống từ thời Trung cổ, trước Giáng sinh, các gia đình ở Pháp sẽ mang khúc gỗ đặt trong ngôi nhà của họ. Tục lệ này có thể là nguyên nhân dẫn đến sự xuất hiện nét truyền thống mới. Theo đó, người dân sẽ chuẩn bị một món tráng miệng gọi là bánh khúc cây. Chiếc bánh được làm bằng cuộn xốp chocolate, bên trong chứa đầy bơ, bên ngoài trang trí giống như một khúc gỗ phủ vỏ cây. Ảnh: Brynhildundomiel.
Yule Log Cake (France):According to a medieval tradition, before Christmas, families in France would bring a log into their homes. This custom may have led to the emergence of a new tradition. Accordingly, people would prepare a dessert called Yule log. The cake is made of chocolate sponge roll, filled with butter inside, and decorated on the outside to resemble a log covered in bark. Photo: Brynhildundomiel
Chocolatadas (Peru): Những ngày cuối năm, Peru đang bước vào thời điểm của mùa hè với tiết trời ấm áp. Bởi vậy, thay vì uống một cốc chocolate nóng hổi, người dân sẽ pha chế thành những viên kẹo ngọt ngào. Chocolatadas được làm từ sữa đặc, rượu vang loại mạnh, kem sữa béo, bơ... ăn kèm bánh mì Biscocho hoặc Panettone, một loại bánh có nguồn gốc từ Italy và phổ biến khắp Nam Mỹ. Đây cũng là bữa sáng Giáng sinh truyền thống được nhiều gia đình Peru yêu thích. Ảnh: Whisky Chicks.
Chocolates (Peru):In the last days of the year, Peru is entering the season of summer with warm weather. Therefore, instead of drinking a cup of hot chocolate, people will mix it into sweet candies. Chocolatadas are made from condensed milk, strong wine, cream, butter... served with Biscocho or Panettone bread, a type of cake originating from Italy and popular throughout South America. This is also a traditional Christmas breakfast loved by many Peruvian families. Photo: Whiskey Chicks
Kẹo xương gà (Canada): Có lẽ bởi hình dáng nhỏ xíu giống với xương gà, tên của món ăn truyền thống trong lễ hội Giáng sinh ở Canada luôn khiến những người nghe lần đầu cảm thấy thích thú, tò mò. Xuất hiện từ những năm 1880,
Chicken Bone Candy (Canada):Perhaps because of its tiny shape resembling a chicken bone, the name of this traditional Canadian Christmas treat always makes first-time listeners feel excited and curious. Appearing since the 1880s, "Chicken Bone Candy" simply consists of a cinnamon shell around and a dark chocolate filling inside. To date, 700 million pieces have been produced with a variety of shapes and flavors. However, the original shaped candies are still loved and favored by many people. Photo: Sherrie
Bữa tiệc bảy con cá (Italy): Bữa tiệc bảy con cá là nét truyền thống độc đáo vào đêm Giáng sinh ở miền Nam Italy và những gia đình người Mỹ gốc Italy, nhằm kỷ niệm sự chờ đợi ngày sinh của Chúa Jesus. Nghi thức này bắt nguồn từ truyền thống kiêng thịt, chỉ ăn cá của Công giáo La Mã. Bữa ăn bao gồm 10 loại cá khác nhau, trong đó cá tuyết muối phổ biến nhất, mì ống và rau. Ảnh: 1ZOOM.
Feast of the Seven Fishes (Italy):The feast of seven fishes is a unique Christmas Eve tradition in southern Italy and Italian-American families, celebrating the anticipation of the birth of Jesus. This ritual originates from the Roman Catholic tradition of abstaining from meat and eating only fish. The meal includes 10 different types of fish, of which salted cod is the most popular, pasta and vegetables. Photo: 1ZOOM

Hallaca (Venezuela): Hallaca là món ăn truyền thống ẩm thực lâu đời và là một trong những biểu tượng tiêu biểu nhất của Venezuela. Người dân nơi đây sẽ dùng bột ngô làm vỏ bánh, nhân bên trong có thể là thịt, nụ bạch hoa, nho khô, olive hoặc hải sản, sau đó gói bằng lá chuối và đem hấp. Ảnh: Fwfx.
Hallaca (Venezuela):Hallaca is a long-standing culinary tradition and one of the most iconic symbols of Venezuela. People here use corn flour to make the crust, the filling can be meat, capers, raisins, olives or seafood, then wrapped in banana leaves and steamed. Photo: Fwfx

Gà rán (Nhật Bản): Ở một đất nước có rất ít gà tây, người Nhật đã tìm ra giải pháp thay thế món ăn bằng gà rán để thưởng thức bữa tối Giáng sinh truyền thống. Từ những năm 1970, người dân nơi đây đã đặt hàng trước những thùng gà rán để tránh phải xếp hàng dài vào đêm Noel. Chuỗi cửa hàng bán món ăn này ghi nhận, trong thời gian lễ hội, doanh số bán hàng luôn đạt mức cao nhất mỗi năm. Gà rán trở thành món ăn mang đến không khí Giáng sinh ở Nhật Bản. Ảnh: Asian Foodies.
Fried Chicken (Japan):In a country with very little turkey, the Japanese have found an alternative to fried chicken for their traditional Christmas dinner. Since the 1970s, people have been pre-ordering buckets of fried chicken to avoid long lines on Christmas Eve. The chain of restaurants selling this dish records that during the festive period, sales always reach their highest level every year. Fried chicken has become a dish that brings the Christmas atmosphere to Japan. Photo: Asian Foodies.
Kiviak (Greenland): Kiviak là một món ăn độc đáo vào dịp Giáng sinh ở Greenland. Người dân nơi đây sẽ lấy thịt của một loài chim nhỏ sống ở Bắc cực, bọc trong da hải cẩu béo ngậy và đem chôn dưới đất trong vài tháng. Khi đạt tới một mức độ phân hủy nhất định và quá trình lên men làm mềm thịt, món ăn sẽ được đào lên và đem ra thưởng thức. Ảnh: Living Hours.
Kiviak (Greenland):Kiviak is a unique Christmas dish in Greenland. People here take the meat of a small Arctic bird, wrap it in fatty seal skin and bury it underground for several months. When it reaches a certain level of decomposition and the fermentation process softens the meat, the dish is dug up and served. Photo: Living Hours
Lebkuchen (Đức): Khá giống bánh gừng, Lebkuchen là món ăn Giáng sinh phổ biến ở Đức, được phát minh bởi các nhà sư vào thế kỷ 13. Với nhiều thành phần như mật ong, đinh hương, gừng, thảo quả và hỗn hợp các loại hạt, kẹo trái cây, chiếc bánh quy bắt mắt này hấp dẫn thực khách bởi mùi vị từ cay đến ngọt. Labkuchen thường được mua để làm quà tặng cho những người thân yêu. Ảnh: Elizavetabauer.
Lebkuchen (Germany):Much like gingerbread, Lebkuchen is a popular German Christmas treat, invented by monks in the 13th century. With many ingredients such as honey, cloves, ginger, cardamom and a mixture of nuts, candied fruits, this eye-catching cookie attracts diners with its spicy to sweet taste. Labkuchen is often bought as a gift for loved ones. Photo: Elizavetabauer

Cá chép (Ba Lan): Ở Ba Lan, cá chép là món ăn tâm điểm của bữa ăn Giáng sinh. Theo truyền thống, để đạt độ tươi tối ưu, cá sẽ được mua trước và giữ sống trong các thùng nước lớn hay bồn tắm cho đến đêm Giáng sinh. Sau đó, người dân ở đây sẽ loại bỏ vảy một cách tinh tế, đem ướp muối và chiên trong dầu olive. Ảnh: Christmas Wallpaper.
Carp (Poland):In Poland, carp is the centrepiece of the Christmas meal. Traditionally, to ensure optimum freshness, the fish is bought in advance and kept alive in large vats or bathtubs until Christmas Eve. It is then delicately scaled, salted and fried in olive oil. Photo: Christmas Wallpaper

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
10 Surprising Christmas Foods From Around the World
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO