3 tips to identify genetically modified foods

DNUM_BDZAJZCABH 16:24

(Baonghean.vn) - Distinguishing genetically modified foods from traditional foods is not easy when product labeling and packaging are still ambiguous... With the 3 ways below, consumers can identify which foods are genetically modified to consider before using.

1. Identify through external appearance

Phân biệt thực phẩm hữu cơ và GMO qua hình thức bề ngoài.

With some foods, you can easily identify whether they are genetically modified or organic foods with the naked eye. Organic foods often have different shapes, colors, and textures.Unattractive, uneven in size, may have signs of insect damage due to natural cultivation.

Genetically modified products are “improved” compared to the old variety, so the appearance will be more eye-catching, the product size will be uniform... For example, with genetically modified corn varieties, the corn cobs are large, the corn kernels are much larger, the kernels are purple or “rainbow”.

2. Read the inspection label

Thực phẩm biến đổi gen bán tại Việt Nam sẽ buộc phải dán nhãn.
Genetically modified foods sold in Vietnam will be required to be labeled.

Regulations on labeling genetically modified foods have been applied by many countries around the world, including Vietnam.

Look for the abbreviations "GMO-free," "Non-GMO," or "Products without genetically modified ingredients"; these products may contain GMOs but no more than 0.9%.

The phrase “genetically modified” in Vietnamese will be written next to the name of the genetically modified ingredient along with the content on the product label, according to regulations.

3. Identification through code

Phân biệt thực phẩm GMO và hữu cơ qua mã vạch.
Distinguishing GMO and organic foods through barcodes.

This is the easiest way to identify GMO foods, provided you purchase from reputable distributors and importers.

The code is usually affixed according to foreign regulations and is directly performed by Vietnamese inspection facilities. According to regulations, processed materials sold on the market today must have a code for distinction.

To know whether foods such as vegetables, fruits are genetically modified or not, you need to pay attention to the numbers on the code. If the label has a series of 5 numbers, starting with the number 8, this is a GMO food. In cases where the first number starts with the number 9, it is a 100% organic food that is safe for the body.

* Common genetically modified foods on the market

Khoảng 85% ngô được trồng tại Mỹ được liệt vào danh sách thực phẩm GMO. Nhiều nhà sản xuất đã biến đổi ngô và đậu nành để chúng kháng chất herbicide glyphosate dùng để diệt cỏ.
About 85%corngrown in the US are listed as GMO foods. Many producers have modified corn and soybeans to make them resistant to the herbicide glyphosate used to kill weeds.
Đậu nành là thực phẩm biến đổi gien hàng đầu vì các nhà sản xuất muốn đậu nành có hàm lượng axit oleic cao. Axit oleic là chất tự nhiên có trong dầu oliu, đây là một chất béo không bão hòa đơn có thể làm giảm các cholesterol xấu khi dùng thay thế cho các chất béo khác.
SoybeansSoybeans are a top GMO food because manufacturers want them to be high in oleic acid. Oleic acid is naturally found in olive oil, a monounsaturated fat that can lower bad cholesterol when used in place of other fats.
Bí ngòi vàng và bí ngòi xanh: Số lượng của hai thực phẩm biến đổi gien này được bán ra trên thị trường không nhiều. Trong hai giống bí này có những gien protein chống lại virus. Tuy nhiên bạn sẽ khó lòng phân biệt đâu là bí ngòi GMO và bí ngòi thường.
Yellow zucchini and green zucchini: The quantity of these two genetically modified foods sold on the market is not much. These two squash varieties have protein genes that fight viruses. However, you will have a hard time distinguishing between GMO zucchini and regular zucchini.
Bí đỏ: Nhiều loại bí đỏ đã được biến đổi gien để kháng bệnh dịch. Vì vậy khi mua bí đỏ tốt nhất là nên mua bí hữu cơ.
Pumpkin:Many varieties of pumpkin have been genetically modified to be disease resistant. So when buying pumpkin, it is best to buy organic.
Củ cải đường: Trong số những thực phẩm biến đổi gien thì củ cải đỏ gây tranh cãi nhiều nhất. Loại củ này được cho phép biến đổi gien vào năm 2005 nhưng đến năm 2010 thì bị cấm và năm 2012 thì lại được cấp phép trở lại.
Sugar beet:Among genetically modified foods, beets are the most controversial. They were approved for genetic modification in 2005, but were banned in 2010 and re-approved in 2012.
Bột bắp là bột làm từ ngô – cụ thể là ngô biến đổi gien. Bột bắp không hề có chất dinh dưỡng nhưng lại mang đủ nguy cơ từ thực phẩm biến đổi gien. Bột này được dùng trong nhiều loại đồ ăn công nghiệp và có thể gây các bệnh tiêu hóa.
Cornstarchis a flour made from genetically modified corn. Corn flour has no nutritional value but carries all the risks of genetically modified foods. It is used in many industrial foods and can cause digestive problems.
Cà chua: Khi thử nghiệm thì cà chua biến đổi gien có ít đặc tính chống oxy hóa hơn cà chua tự nhiên. Hơn nữa vì là cà chua biến đổi gien nên loại quả này bị giảm chất dinh dưỡng.
Tomato:When tested, genetically modified tomatoes had fewer antioxidant properties than natural tomatoes. Furthermore, because they are genetically modified, the fruit is less nutritious.
Xúc xích: Ngoài các chất bảo quản thì hầu hết các loại xúc xích đều có chứa siro bắp nên cũng được coi là thực phẩm biến đổi gien. Vì vậy bạn không nên mua xúc xích đóng gói sẵn mà nên mua các loại xúc xích làm từ thịt sạch, thịt hữu cơ.
Sausage:In addition to preservatives, most sausages contain corn syrup, which is also considered a genetically modified food. Therefore, you should not buy prepackaged sausages but buy sausages made from clean, organic meat.
Kem: Món ăn giảm nhiệt mùa hè này có chứa HFCS, siro bắp và bột bắp, ngoài ra còn có rGBH. Trừ khi bạn mua kem hữu cơ hoặc kem tự làm từ các nguyên liệu hữu cơ thì khả năng là một thìa kem bạn ăn sẽ chứa đầy các ADN bị biến đổi và cả hormone tăng trưởng.
Cream:This summertime treat contains HFCS, corn syrup, and cornstarch, plus rGBH. Unless you buy organic ice cream or make your own from organic ingredients, chances are that a spoonful of your ice cream is loaded with genetically modified DNA and growth hormones.

Ngoc Anh

(Synthetic)

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
3 tips to identify genetically modified foods
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO