6 foods with the highest risk of tapeworm infection

Lam Tung - Ngoc Anh DNUM_BJZADZCABJ 08:02

(Baonghean.vn) - Many people "live with" worms in their bodies without knowing it, because worms can parasitize in the body for a long time before developing the disease. The reason why many people are infected with worms is because of the habit of eating raw food, rare food just because it "appetizes"... Below are foods that pose a high risk of infection with worms.

Một trong những nguyên nhân nhiễm sán được xác định từ thói quen ăn tiết canh lợn, thịt lợn, gan lợn chế biến tái. Tiết canh mang rất nhiều mầm bệnh từ máu của động vật gây tăng nguy cơ mắc giun sán, bệnh về tiêu hóa hay viêm não... Những quan niệm cho rằng đây là món ăn giàu dinh dưỡng đều hoàn toàn sai lầm. Do đó, chúng ta nên tuyệt đối tránh chúng và các món ăn chưa được nấu chín.
One of the causes of tapeworm infection is determined from the habit of eating raw pork blood pudding, pork, and undercooked pork liver. Blood pudding carries many pathogens from animal blood, increasing the risk of worms, digestive diseases, or encephalitis... The notion that this is a nutritious dish is completely wrong. Therefore, we should absolutely avoid them and uncooked dishes.
Ốc là loài sống trong môi trường bùn sâu thường chứa rất nhiều các loại ký sinh trùng có hại cho cơ thể. Ghê sợ hơn, mỗi con ốc có thể chứa tới từ 3.000 - 6.000 ký sinh trùng giun ống. Vì thế, các chuyên gia y tế khuyến cáo, nếu ăn ốc phải nấu thật chín; tuyệt đối không nên ăn ốc chín tái... Khi ăn nên loại bỏ ruột ốc và não; ruột ốc nằm ở đuôi ốc chứa nhiều chất bẩn, não ốc nằm ở đầu có chứa các chất độc dễ gây chóng mặt, ngộ độc thực phẩm nếu ăn số lượng nhiều.
Snails are species that live in deep mud environments and often contain many types of parasites that are harmful to the body. Even more frightening, each snail can contain from 3,000 to 6,000 tubeworm parasites. Therefore, medical experts recommend that if you eat snails, you must cook them thoroughly; absolutely do not eat raw snails... When eating, you should remove the snail's intestines and brain; the snail's intestines located at the tail of the snail contain a lot of dirt, the snail's brain located at the head contains toxic substances that can easily cause dizziness and food poisoning if eaten in large quantities.
Nem chua chỉ là món thịt tái, không được đun nấu kĩ càng nên người ăn rất dễ nhiễm sán dây lợn khi ăn phải nem được làm từ thịt lợn gạo (là loại lợn trong cơ có chứa các nang ấu trùng sán)… Ngoài ra, nem thường được làm thủ công, trong quá trình chế biến rất dễ bị nhiễm bẩn, nhiễm khuẩn; thính và thịt nếu để quá hạn gặp môi trường ẩm cũng dễ tạo ra nấm mốc và vi khuẩn độc hại.
Nem chua is just raw meat, not cooked, so people can easily get infected with pork tapeworm when eating nem made from pork (a type of pig that contains tapeworm larvae in its muscles)... In addition, nem is often handmade, during the processing, it is very easy to get dirty and infected; if the rice powder and meat are left out of date and exposed to a humid environment, it can easily create mold and harmful bacteria.
Ngày nay rất nhiều người ưa chuộng món thịt bò nhúng, tái bởi cho rằng nếu thịt bò nấu chín sẽ dễ bị dai và mất đi hương vị thơm ngọt. Tuy nhiên, theo các chuyên gia y tế, ăn bò tái là cách nhanh nhất đưa ký sinh trùng vào cơ thể. Tỷ lệ trâu, bò nhiễm sán lá gan lớn từ 31 - 98%; bệnh có diễn biến cấp tính, gây đau bụng vùng gan, tổn thương gan, nguy hiểm đến tính mạng… Ngoài ra, thịt sống là môi trường tốt cho vi khuẩn phát triển nếu bảo quản không đúng cách, dẫn đến nguy cơ nhiễm trùng đường tiêu hóa và các hậu quả khác.
Many people prefer rare beef because they think that if the beef is cooked, it will easily become tough and lose its sweet flavor. However, according to medical experts, eating rare beef is the fastest way to introduce parasites into the body. The rate of buffalo and cows infected with liver flukes is from 31 - 98%; the disease has an acute progression, causing abdominal pain in the liver area, liver damage that is life-threatening... In addition, raw meat is a good environment for bacteria to grow if not stored properly, leading to the risk of gastrointestinal infections and other consequences.
Các món gỏi được chế biến từ hải sản tươi sống luôn được ưa thích bởi chúng giữ nguyên được hương vị. Những món ăn nổi tiếng của Nhật như sashimi hay sushi cũng được biết đến bởi cách chế biến này. Tuy nhiên, các loại hải sản sống chứa rất nhiều ký sinh trùng có nguy cơ tấn công gan và túi mật. Ngoài ra, khi đưa chúng vào cơ thể dễ gây ra các triệu chứng như buồn nôn, đau đầu, viêm ruột,…
Salads made from fresh seafood are always popular because they retain their original flavor. Famous Japanese dishes such as sashimi or sushi are also known for this preparation method. However, raw seafood contains many parasites that can attack the liver and gallbladder. In addition, when put into the body, it can easily cause symptoms such as nausea, headache, enteritis, etc.
Rau sống là một trong những thực phẩm có nguy cơ cao chứa các loại ký sinh gây hại. Những loại rau được trồng trên cạn như rau mùi, xà lách,… thường nhiễm các loại giun, sán. Không những vậy, rau sống được tưới bằng nước bẩn, bón phân tươi là mầm mống khiến cho ký sinh trùng sinh sôi; ăn phải chúng sẽ dễ dẫn đến các bệnh về đường tiêu hóa như: tiêu chảy, nhiễm giun sán, hay kiết lỵ.
Raw vegetables are one of the foods that have a high risk of containing harmful parasites. Vegetables grown on land such as coriander, lettuce, etc. are often infected with worms and flukes. Not only that, raw vegetables watered with dirty water and fertilized with fresh manure are the breeding grounds for parasites; eating them can easily lead to digestive diseases such as diarrhea, worm infections, or dysentery.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
6 foods with the highest risk of tapeworm infection
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO