7 foods with natural toxins - note when processing

Lam Tung - Ngoc Anh DNUM_BDZAEZCABJ 14:37

(Baonghean.vn) - When it comes to poisoning, we often think of the reason for eating poor quality food or food that is not properly prepared. There are many foods that contain toxins in themselves; in a certain environment or condition, toxins will grow... If we know early that natural foods contain toxins, we will limit the situation of poisoning.

Trong mật cá có một chất alcol steroid - chất này sau khi vào dạ dày, được hấp thu vào máu đi tới gan, thận gây ra suy gan và suy thận cấp… Triệu chứng xuất hiện 1 - 2 giờ sau khi uống mật cá: người bệnh thấy khó chịu, đau bụng, buồn nôn hoặc tiêu chảy, 1 ngày sau thấy tiểu ít dần rồi vô niệu, có thể phù hai chân, đau đầu, tăng huyết ápdần tới suy thận, suy gan và có thể tử vong nếu không đi cấp cứu kịp thời tại bệnh viện để lọc máu.
In fish bile there is a steroid alcohol - this substance after entering the stomach is absorbed into the blood and goes to the liver, kidneys causing liver failure and acute kidney failure... Symptoms appear 1 - 2 hours after drinking fish bile; the patient feels uncomfortable, has abdominal pain, nausea or diarrhea, 1 day later sees less urine then no urine, may have swelling in both legs, headache, high blood pressure and can die if not promptly taken to the hospital for dialysis.
Một nghiên cứu trên măng cho thấy: măng trắng (bào từ củ măng) và măng vàng (đã qua luộc, ngâm nước) đều có hàm lượng xyanua. Chất xyanua có sẵn trong măng sẽ giảm dần khi tiếp xúc với nước; nhưng với măng chua, trong quá trình ngâm, chất này có thể kết hợp với một số enzym hoặc một số chất trong ruột người gây ngộ độc cấp tính… Khi chế biến măng nên rửa kỹ, ngâm trong nước nhiều giờ, luộc qua 1 - 2 lần trước khi ăn để tránh ngộ độc.
A study on bamboo shoots showed that white bamboo shoots (grated from bamboo shoots) and yellow bamboo shoots (boiled and soaked in water) both have cyanide content. The cyanide present in bamboo shoots will gradually decrease when exposed to water; but with sour bamboo shoots, during the soaking process, this substance can combine with some enzymes or some substances in the human intestines, causing acute poisoning... When processing bamboo shoots, wash them thoroughly, soak them in water for many hours, and boil them 1-2 times before eating to avoid poisoning.
Củ cải trắng chứa độc tố furocoumarins. Chất độc này thường cao nhất trong lớp vỏ, có thể gây đau dạ dày hoặc phản ứng rát bỏng trên da khi tiếp xúc. Do đó, khi chế biến món ăn, bạn cần gọt bỏ sạch vỏ và phần hư hỏng trên củ để tránh độc. Khi được nấu chín, nướng, gia nhiệt trong lò vi sóng, củ cải cũng hết độc.
White radishes contain the toxin furocoumarins - this toxin is usually highest in the skin, which can cause stomach pain or a burning reaction on the skin when exposed. Therefore, when preparing the dish, you need to peel off the skin and damaged parts of the root to avoid poisoning. When cooked, grilled, or heated in the microwave, radishes are also no longer toxic.
Khi bạn mua rong biển về nấu canh, nếu ngâm vào nước thấy phai màu lạ ra thì không nên tiếp tục sử dụng. Ăn rong biển biến chất hoặc quá hạn sử dụng gây hại cho cơ thể, những thành phần gây biến màu trong nước canh sẽ gây ra những hậu quả không tốt cho sức khỏe.
When you buy seaweed to process, if you see it discolors when soaked in water, you should not continue to use it. Eating spoiled or expired seaweed will harm your body; in particular, the ingredients that cause discoloration in the water will cause negative consequences for your health.
Trong cà chua xanh có chứa chất độc solanine. Nếu ăn quá nhiều người dùng có thể dẫn tới chóng mặt, buồn nôn. Nếu ăn sống cà chua xanh thì khả năng ngộ độc cao. Chính vì thế người tiêu dùng nên ăn cà chua khi đã chín.
Green tomatoes contain the toxic substance solanine - eating too much can lead to dizziness and nausea. If you eat raw green tomatoes, the risk of poisoning is high. Therefore, housewives should process ripe red tomatoes.
Đậu tằm tự nó chứa một số loại enzyme khuyết thiếu, có tác động nhất định đối với cơ thể con người, có thể gây ra hội chứng tán huyết dị ứng sau khi ăn đậu tươi. Các triệu chứng của tình trạng ngộ độc thường bất ổn, thiếu máu, vàng da, gan to, nôn mửa, sốt… nếu không cấp cứu kịp thời, xảy ra thiếu máu nặng sẽ gây ra tử vong.
Broad beans themselves contain some defective enzymes, which have a certain effect on the human body, and can cause allergic hemolytic syndrome after eating fresh beans. Symptoms of poisoning are often unstable, anemia, jaundice, enlarged liver, vomiting, fever, etc. If not treated promptly, severe anemia will cause death.
Trong sắn có chứa chất độc xyanua. Khi luộc, nhất là luộc với số lượng lớn chất này sẽ đóng váng trên bề mặt nước. Người ăn phải chất này với hàm lượng cao sẽ bị ngộ độc… Cách tốt nhất để loại bỏ chất xyanua trong sắn là bóc vỏ, ngâm trong nước lạnh nhiều giờ trước khi luộc. Ngoài ra, trong lúc luộc, nên mở nắp nồi để chất xyanua bay đi, lượng độc chất sẽ giảm đáng kể.
Cassava contains cyanide. When boiled, especially in large quantities, this substance will form a layer on the surface of the water. People who eat high concentrations of this substance will be poisoned... The best way to remove cyanide from cassava is to peel it and soak it in cold water for several hours before boiling. In addition, while boiling, you should open the pot lid to let the cyanide evaporate, the amount of toxicity will be significantly reduced.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
7 foods with natural toxins - note when processing
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO