8 dangerous foods that can cause poisoning if put in the microwave

Lam Tung - Ngoc Anh DNUM_BEZABZCABJ 06:51

(Baonghean.vn) - Microwave ovens are a great assistant for housewives. However, some foods when put in the microwave will lose their inherent nutrients, and even produce harmful toxins... To ensure your health when using a microwave oven, be careful not to use them when cooking or reheating the following foods.

Trong quá trình gia nhiệt của lò vi sóng, chất lỏng bên đạt áp suất cao mà không có chỗ thoát hơi, giống như một nồi áp suất thu nhỏ, đến mức trứng có thể phát nổ. Thậm chí trứng không vỡ trong lò vi sóng, nhưng sau đó nó có thể nổ trên đĩa, trên tay… kể cả trứng đã luộc hay chiên cũng không nên cho vào lò vi sóng; trong trứng chứa protein và canxi cao, nếu hâm nóng sẽ biến thành chất độc gây hại trực tiếp cho cơ thể.
During the heating process of the microwave oven, the liquid inside reaches high pressure without any place to escape, like a miniature pressure cooker, which can cause the egg to explode; even if the egg does not break in the microwave, it can then explode on the plate, on the hand... Even boiled or fried eggs should not be put in the microwave; because eggs contain high levels of protein and calcium, if heated, they will turn into toxic substances that are directly harmful to the body.
Thịt hộp thường chứa hóa chất và chất bảo quản để kéo dài thời hạn sử dụng. Các chất này nếu được hâm nóng trong lò vi sóng sẽ thúc đẩy quá trình oxy hóa cholesterol trong đồ ăn sẵn, gây ra các bệnh liên quan đến tim mạch.
Canned meat often contains chemicals and preservatives to extend its shelf life. These substances, if heated in a microwave, will promote the oxidation of cholesterol in ready-to-eat foods, causing cardiovascular diseases.
Theo Viện Chất lượng thực phẩm Hoa Kỳ, làm nóng cơm bằng lò vi sóng có thể dẫn đến ngộ độc thực phẩm. Lý do vì có liên quan đến sự có mặt phổ biến của kháng khuẩn cao - bacillus cereus; sứs nóng sẽ làm chết vi khuẩn này nhưng cũng có thể tạo ra các bào tử độc hại… Hâm nóng cơm trong lò vi sóng ở nhiệt độ cao còn gây nguy cơ ngộ độc sau khi ăn; các loại độc tố này có thể gây ra tiêu chảy và nôn.
According to the US Food Standards Agency, heating rice in a microwave can lead to food poisoning. This is due to the presence of a highly resistant bacteria - Bacillus cereus; heating will kill this bacteria but can also create toxic spores… Heating rice in a microwave at high temperatures also poses a risk of poisoning after eating; these toxins can cause diarrhea and vomiting.
Thịt gà có nguy cơ nhiễm khuẩn Salmonella - một vi khuẩn nguy hiểm với sức khỏe con người. Vì vậy, thịt gà luôn được khuyến cáo phải nấu chín kỹ để loại bỏ chúng. Nhưng với cơ chế làm nóng của lò vi sóng - là truyền nhiệt từ trong ra ngoài, không nấu chín đều tất cả các phần của thịt, nên vi khuẩn có khả năng sống sót và gây hại.
Chicken meat is at risk of being contaminated with Salmonella - a bacteria that is dangerous to human health. Therefore, chicken meat is always recommended to be thoroughly cooked to eliminate them. However, with the heating mechanism of the microwave - which is to transfer heat from the inside out, not cooking all parts of the meat evenly, so bacteria can survive and cause harm.
Nếu bạn muốn làm chín cần tây, cải xoăn, rau bina… hãy hâm nóng chúng trên bếp thông thường thay vì lò vi sóng. Bởi khi ở trong lò vi sóng, các nitrat tự nhiên có trong rau lá xanh (rất tốt cho cơ thể) có thể chuyển thành chất gây ung thư.
If you want to cook celery, kale, spinach… heat them on a regular stove instead of the microwave. Because when in the microwave, the natural nitrates in green leafy vegetables (very good for the body) can turn into carcinogens.
Cà rốt có chứa các chất như magie, sắt, selen… Dưới tác động của lò vi sóng những chất này có thể gây ra ngọn lửa, không những gây nguy hiểm cho người sử dụng mà còn làm giảm tuổi thọ của lò vi sóng.
Carrots contain substances such as magnesium, iron, selenium... Under the influence of microwaves, these substances can cause fire, not only dangerous for users but also reduce the life of the microwave.
Các chuyên gia cho rằng, củ cải trắng là một trong những loại rau lành mạnh nhất mà mỗi người nên ăn ít nhất 1 lần/tuần. Tuy nhiên, khi củ cải được hâm nóng trong lò vi sóng sẽ chuyển sang trạng thái axit hóa có thể ảnh hưởng đến ruột non, gây đau bụng.
Experts say that white radish is one of the healthiest vegetables that everyone should eat at least once a week. However, when radish is heated in the microwave, it will turn into an acidified state that can affect the small intestine, causing stomach pain.
Theo các nhà nghiên cứu khoa học về lĩnh vực dinh dưỡng thì không nên cho nấm vào lò vi sóng để làm chín hoặc hâm nóng. Khi nấm được hâm nóng, các vi chất dinh dưỡng bên trong sẽ biến đổi thành nhiều hợp chất gây khó tiêu trong dạ dày… Tốt nhất nên dùng nấm sau khi đã nấu chín.
According to nutrition scientists, mushrooms should not be cooked or reheated in the microwave. When mushrooms are heated, the micronutrients inside will transform into many compounds that cause indigestion in the stomach... It is best to eat mushrooms after they have been cooked.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
8 dangerous foods that can cause poisoning if put in the microwave
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO