9 things to note when eating banh chung during Tet to avoid bringing disaster upon yourself

Lam Tung - Le Hoa February 1, 2019 13:01

(Baonghean.vn) - Banh chung is a traditional dish of Vietnamese people when Tet comes, however, this dish is not suitable for everyone and many people eat it incorrectly, leading to unwanted consequences. Below are 9 notes when eating banh chung during Tet to avoid bringing disaster upon yourself.

Những người thừa cân chỉ nên ăn ít bánh chưng vì loại bánh này rất giàu năng lượng, nhiều tinh bột. Đặc biệt, nếu đã mắc bệnh béo phì thì không nên ăn bánh chưng, nhất là bánh chưng rán vì bánh chưng rán nhiều chất béo có thể khiến bạn tăng cân.
Overweight people should only eat a small amount of banh chung because this type of cake is very high in energy and starch. In particular, if you are obese, you should not eat banh chung, especially fried banh chung because fried banh chung has a lot of fat and can make you gain weight.
Tất cả các loại nguyên liệu của bánh chưng đều gây ảnh hưởng xấu tới tim mạch và gây rối loạn mỡ máu. Tuy nhiên bạn có thể ăn ở mức ít và cách bữa để đảm bảo ngon miệng và không gây ảnh hưởng xấu.
All ingredients of banh chung have a negative impact on the heart and cause lipid disorders. However, you can eat them in small amounts and in between meals to ensure deliciousness and no negative impact.
Bánh chưng có lượng kalo cao và nhiều chất béo, tinh bột và góp phần làm tăng axit dịch vị và có ảnh hưởng không nhỏ đến người mắc bệnh huyết áp. Người bệnh cao huyết áp nên ăn bánh chưng ở mức độ thưởng thức.
Banh chung has high calories and a lot of fat and starch, which contributes to increasing gastric acid and has a significant impact on people with high blood pressure. People with high blood pressure should eat banh chung in moderation.
Ăn bánh chưng hay đồ nếp nói chung làm gia tăng nhiệt độ cơ thể và dễ gây nổi cáu ở một số người máu nóng. Những người thận hư hoặc hay bị mụn cũng nên tránh ăn bánh chưng nhiều.
Eating banh chung or sticky rice in general increases body temperature and can easily cause irritability in some hot-blooded people. People with kidney failure or acne should also avoid eating too much banh chung.
Bánh chưng là món ăn giàu năng lượng, đầy đủ các thành phần: đường, đạm, béo,... Vì vậy, người mắc bệnh tiểu đường không nên ăn nhiều bánh chưng vì sẽ gây tăng đường huyết.
Banh chung is an energy-rich dish, full of ingredients: sugar, protein, fat,... Therefore, people with diabetes should not eat a lot of banh chung because it will cause increased blood sugar.
Bánh chưng chứa gạo nếp và đỗ xanh thực sự không tốt cho người đau dạ dày bởi 2 nguyên liệu này sẽ tạo ra hơi khiến người bệnh đầy bụng, khó chịu, ợ chua, khó tiêu...
Banh chung contains sticky rice and green beans which are really not good for people with stomach pain because these two ingredients will create gas that makes the patient feel full, uncomfortable, have heartburn, indigestion...
Bánh chưng rán làm tăng thêm lượng chất béo của dầu/mỡ vào cơ thể. Ăn nhiều bánh chưng rán sẽ khiến bạn bị đầy hơi, chướng bụng, khó tiêu... Vì vậy, với món này, bạn cần ăn một cách điều độ, kiềm chế.
Fried banh chung increases the amount of fat in the oil/fat in the body. Eating a lot of fried banh chung will make you bloated, have indigestion... Therefore, with this dish, you need to eat in moderation and restraint.
Nhiều gia đình có thói quen gói bánh chưng với số lượng nhiều để ăn dài ngày trong dịp Tết nên dễ dẫn đến mốc, lên men vì bảo quản sai cách. Theo các chuyên gia không nên ăn những thực phẩm đã bị mốc vì chúng đều sinh ra độc tố Aflatoxin.
Many families have the habit of wrapping large quantities of banh chung to eat for a long time during Tet, which can easily lead to mold and fermentation due to improper storage. According to experts, moldy foods should not be eaten because they all produce the toxin Aflatoxin.
Bánh chưng giàu năng lượng, nhiều chất bột đường từ gạo nếp, chất béo từ thịt mỡ và đạm từ đậu xanh nhưng lại không có chất xơ và các loại vitamin, chất khoáng cần thiết. Nên ăn kèm rau xanh và hoa quả tươi với bánh để đảm bảo dinh dưỡng.
Banh chung is rich in energy, carbohydrates from sticky rice, fat from fatty meat and protein from green beans but lacks fiber and essential vitamins and minerals. You should eat green vegetables and fresh fruit with the cake to ensure nutrition.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
9 things to note when eating banh chung during Tet to avoid bringing disaster upon yourself
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO