2.5 tons of Banh Chung for the Ancestor's death anniversary, boiled for 3 consecutive days in Saigon

April 14, 2016 22:47

To make the giant banh chung to offer to the Hung Kings, Dam Sen Park had to mobilize 50 people with many unusual steps of wrapping and cooking the cake.

Ngày 13/4, Công viên văn hóa Đầm Sen (quận 11, TP HCM) gói chiếc bánh chưng khổng lồ nặng 2,5 tấn để dâng Quốc tổ trong dịp Giổ Tổ Hùng Vương 2016.
On April 13, Dam Sen Cultural Park (District 11, Ho Chi Minh City) wrapped a giant banh chung weighing 2.5 tons to offer to the nation on the occasion of Hung King's death anniversary 2016.

1,2 tấn gạo nếp được chuẩn bị sẵn trước giờ gói. Ông Nguyễn Hữu Trung, Phó giám đốc Công viên văn hóa Đầm Sen cho biết, việc làm nhằm thể hiện tấm lòng của cán bộ công nhân viên công viên hướng về Quốc tổ. Các bộ phận tham gia nhiều công đoạn khác nhau, từ chuẩn bị nguyên liệu, gói, xây lò... Vào các năm trước đây, đơn vị này cũng từng thực hiện làm ra những chiếc bánh chưng lớn trọng lượng từ 100 kg đến 1,5 tấn.
1.2 tons of sticky rice were prepared before wrapping. Mr. Nguyen Huu Trung, Deputy Director of Dam Sen Cultural Park, said that the work was to show the hearts of the park's staff towards the National Ancestor. Departments participated in many different stages, from preparing ingredients, wrapping, building the oven... In previous years, this unit also made large Chung cakes weighing from 100 kg to 1.5 tons.
Có tổng cộng 300 kg đậu xanh dùng để làm nhân.
A total of 300 kg of green beans are used to make the filling.
Số đậu xanh này được nấu với gạo nếp tạo thành khối nhân cùng 200 kg thịt lợn
This mung bean is cooked with sticky rice to form a filling along with 200 kg of pork.
Riêng số lá chuối để làm gói bánh nặng tới 300 kg lá chuối. Do chiếc khuôn quá to nên hai người phải trèo vào trong để xếp lớp lá. Theo ban tổ chức, công đoạn khó khăn nhất chính là theo tác này để làm sao nước vẫn ngấm vào đảm bảo bánh chín.
The banana leaves used to wrap the cake alone weighed 300kg. Because the mold was so large, two people had to climb inside to arrange the leaves. According to the organizers, the most difficult part was to make sure the water still seeped in to ensure the cake was cooked.
Sau khi lót lá, 4 chiếc vách được dựng xung quanh cách khuôn gần 10 cm. Tiếp đó, các công nhân tiến hành đổ lớp gạo nếp đầu tiên dày khoảng 5 cm.
After lining the leaves, four walls were built around the mold, about 10 cm away. Next, the workers poured the first layer of sticky rice, about 5 cm thick.
Khoảng 40 khối nhân bánh rộng 30x30 cm, cao 10 cm được rải đều tạo thành lớp nhân thứ nhất.
About 40 blocks of filling 30x30 cm wide, 10 cm high are spread evenly to form the first layer of filling.
Trong quá trình sắp các lớp nhân, một khoảng rộng chừng 10 cm xung quanh bánh được cách ra để đổ gạo nếp vào và nêm chặt. Đây là phần vỏ bánh.
During the process of arranging the filling layers, a space of about 10 cm around the cake is left open to pour in the sticky rice and pack it tightly. This is the cake crust.
Tiếp đó, công nhân thêm 2 lớp nhân mới vào lòng bánh.
Next, the workers add two new layers of filling to the inside of the cake.
Một lớp gạo nếp dày gần 10 cm được phủ lên trên
A layer of sticky rice nearly 10 cm thick is covered on top.
Lớp lá chuối dày chồng lên nhau phủ kín mặt bánh.
Thick layers of banana leaves overlap to cover the surface of the cake.
Chiếc bánh có kích thước một chiều 2,16 m, cao 60 cm. Tổng trọng lượng gồm khuôn và bánh xấp xỉ 3 tấn.
The cake is 2.16 m in size and 60 cm in height. The total weight including the mold and cake is approximately 3 tons.
Chiếc bánh được buộc chặt bằng dây nhựa...
The cake is tied tightly with plastic string...
... và mang tới lò nấu bằng cần cẩu.
... and brought to the furnace by crane.
Một chiếc lò được xây sẵn trước đó đã đầy nước sôi sùng sục để chuẩn bị luộc bánh.
A pre-built oven was filled with boiling water to prepare the cakes.
Người điều khiển xe cẩu cẩn thận đưa chiếc bánh ngoại cỡ vào nồi nấu.
The crane operator carefully lowered the oversized cake into the cooker.
Công nhân thả các bó lá dứa vào nồi bánh để tạo hương vị thơm.
Workers drop bundles of pandan leaves into the cake pot to create a fragrant flavor.
Bánh sẽ được nấu trong thời gian 70 giờ. Đến 22h ngày 15/4, công nhân sẽ vớt ra để dâng cúng Quốc tổ vào 8h sáng hôm sau (10/3 âm lịch). Sau đó, đến 10h ngày 17/4, bánh sẽ được cắt và mời khoảng 1.000 người cùng thưởng thức.
The cake will be cooked for 70 hours. At 10pm on April 15, workers will take it out to offer to the National Ancestor at 8am the next morning (10th day of the third lunar month). Then, at 10am on April 17, the cake will be cut and invited to about 1,000 people to enjoy.
In addition to offering Chung cake, the Organizing Committee of the Hung King Commemoration Festival at Dam Sen Cultural Park also performed many rituals such as: human chess performance, lantern offering ceremony, literary and martial arts worship, incense offering. In addition, there were many traditional playgrounds towards the homeland such as lion and dragon dance performances, music and dance, folk cake making contest with the participation of 50 schools in the city.

According to Zing.vn

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
2.5 tons of Banh Chung for the Ancestor's death anniversary, boiled for 3 consecutive days in Saigon
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO