How to properly supplement micronutrients for children?

Lam Tung - Ngoc Anh DNUM_BJZBCZCABI 08:16

(Baonghean.vn) - Micronutrients are substances that the body only needs in very small amounts but play an important role. A lack of micronutrients will lead to serious effects on the body, especially in young children. Micronutrients include vitamins (A, B, C, D, E...) and minerals (calcium, phosphorus, iron, zinc...). These substances are abundant in foods of animal and plant origin.

Thiếu sắt gây thiếu máu - đây là tình trạng thường gặp ở trẻ em. Khi thiếu máu, trẻ da xanh, kém hoạt bát; hay bị viêm nhiễm đường hô hấp và các bệnh nhiễm khuẩn… Sắt được cung cấp cho cơ thể từ thức ăn động vật (thịt bò, lòng đỏ trứng gà, tim, gan, bầu dục, cá...) và thức ăn thực vật (đậu, rau lá xanh, mộc nhĩ, nấm hương...). Để tăng hấp thu sắt, nên ăn hoa quả cung cấp nhiều vitamin C.
Iron deficiency causes anemia -This is a common condition in children. When anemic, children have pale skin, are less active, and often suffer from respiratory infections and infectious diseases... Iron is supplied to the body from animal foods (beef, egg yolks, heart, liver, testicles, fish...) and plant foods (beans, green leafy vegetables, wood ear mushrooms, shiitake mushrooms...). To increase iron absorption, you should eat fruits that are rich in vitamin C.
Bệnh còi xương ở trẻ em chủ yếu là do thiếu vitamin D; khi thiếu vitamin D sẽ làm giảm hấp thu canxi ở ruột, cơ thể sẽ huy động canxi ở xương vào máu gây rối loạn quá trình khoáng hóa xương. Trẻ bị còi xương thường ngủ không yên giấc, rụng tóc, răng mọc chậm. Các thực phẩm có nhiều canxi: tôm, cua, cá, sữa, rau dền, rau mồng tơi...; Còn vitamin D có nhiều trong dầu gan cá, cá biển, gan, trứng gà bột ngũ cốc, sữa...
Rickets in children is mainly due to vitamin D deficiency.When there is a lack of vitamin D, it will reduce calcium absorption in the intestine, the body will mobilize calcium from the bones into the blood, causing disorders in the bone mineralization process. Children with rickets often have restless sleep, hair loss, and slow tooth growth. Foods rich in calcium: shrimp, crab, fish, milk, amaranth, Malabar spinach...; Vitamin D is abundant in fish liver oil, sea fish, liver, chicken eggs, cereal powder, milk...
Khi cơ thể bị thiếu iốt, tuyến giáp làm việc nhiều hơn để tổng hợp thêm nội tiết tố giáp trạng nên tuyến giáp to lên, gây ra bướu cổ. Trẻ bị thiếu iốt chậm phát triển trí tuệ, chậm lớn, nói ngọng, học kém, có thể bị đần độn. Nhu cầu iốt ở trẻ em khoảng 90 - 120mcg/ngày. Các thực phẩm có nhiều iốt là các loại cá biển, rong biển, rau cải xoong, tảo...
When the body lacks iodine,The thyroid gland works harder to synthesize more thyroid hormones, so the thyroid gland enlarges, causing goiter. Children with iodine deficiency have slow intellectual development, slow growth, slurred speech, poor learning, and may be mentally retarded. The iodine requirement in children is about 90 - 120mcg/day. Foods rich in iodine are sea fish, seaweed, watercress, algae...
Kẽm có vai trò quan trọng trong quá trình tăng trưởng, miễn dịch, giúp cơ thể chuyển hóa năng lượng, hình thành các tổ chức. Thiếu kẽm làm trẻ giảm sức đề kháng, hay mắc bệnh nhiễm khuẩn, suy dinh dưỡng và chậm phát triển chiều cao. Nhu cầu kẽm của trẻ nhỏ 5 - 6mg/ngày. Thực phẩm có nhiều kẽm: lòng đỏ trứng gà, sò, trai, hến, lươn, ốc, củ cải, đậu tương...
Zinc plays an important role in growth,immunity, helps the body metabolize energy, and form tissues. Zinc deficiency causes children to have reduced resistance, to be susceptible to infectious diseases, to be malnourished, and to have slow growth. Zinc requirements for young children are 5 - 6mg/day. Foods rich in zinc: egg yolks, clams, mussels, eels, snails, radishes, soybeans...
Vitamin A có vai trò quan trọng đặc biệt đối với trẻ nhỏ, giúp trẻ lớn và phát triển bình thường. Khi thiếu vitamin A, trẻ chậm lớn, hay bị mắc các bệnh nhiễm khuẩn, viêm đường hô hấp, khô loét giác mạc, dẫn đến mù lòa. Thực phẩm có nhiều vitamin A: thịt, gan, trứng gà, sữa, lươn...; rau xanh, quả có màu vàng, đỏ (gấc, cà rốt, bí đỏ, xoài, đu đủ).
Vitamin Aplays an especially important role for young children, helping them grow and develop normally. When lacking vitamin A, children grow slowly, often suffer from infectious diseases, respiratory infections, corneal ulcers, leading to blindness. Foods rich in vitamin A: meat, liver, eggs, milk, eel...; green vegetables, yellow and red fruits (gac fruit, carrots, pumpkin, mango, papaya).

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
How to properly supplement micronutrients for children?
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO