Close-up of Thai people in Nghe An making super wine to treat guests

Dinh Tuan DNUM_BCZACZCABI 11:55

(Baonghean.vn) - To have super delicious cups of wine, Thai people in Western Nghe An have to go through many elaborate cooking steps. This type of wine is usually only used to entertain distinguished guests during holidays.

Trú được rửa sạch, trước khi đưa trộn đều với gạo nếp sau khi đã được ngâm nước. Ảnh Đình Tuân
To make super wine, you must use clean rice husks and mix them with soaked sticky rice. Photo: Dinh Tuan

bna_ Theo chị Lô Thị Hương, ở Quang Phúc, Tam Đình (Tương Dương) cho biết, trộn trú vào có 2 mục đích thứ nhất là tạo độ hở để bốc hơi khi nấu, thư hai là để cho thơm rượu. Ảnh Đình TuânAccording to Ms. Lo Thi Huong, in Quang Phuc, Tam Dinh (Tuong Duong), mixing rice husks has two purposes: first is to create space for evaporation when cooking, second is to make the wine fragrant. Photo: Dinh Tuan

Khi trấu và gạo nếp đã được trộn đều sẽ cho vào hông để hông. Ảnh Đình Tuân
When the husk and sticky rice have been mixed well, they will be put into the pot to dry. Photo: Dinh Tuan

Khi hạt nếp đã chín sẽ nhắc xuống để thật nguôi rồi trộn đều với men. Theo như kinh nghiệm của chị Hương chia sẻ nếu không để thật nguội, khi nấu rượu sẽ đắng. Ảnh Đình Tuân
When the sticky rice is cooked, remove it from the heat and let it cool completely, then mix it with yeast. According to Ms. Huong's experience, if it is not cooled completely, the wine will be bitter when cooked. Photo: Dinh Tuan

Men rượu được làm từ gạo nếp. Gạo nếp được ngâm với nước lã sẽ vớt ra để ráo rồi giã nhỏ. Đem trộn đều với lá mít, lá mía, riềng, ớt cay và đất sét, đát sét được lấy giữa bếp lửa của nhà sàn đ.
Wine yeast is made from sticky rice. The sticky rice is soaked in water, drained, and then crushed. It is mixed with jackfruit leaves, sugarcane leaves, galangal, chili peppers, and clay. Photo: Dinh Tuan

Sau khi được nhào nặn thành viên và sắp ra nong lấy rơm ủ lại. Đến khi nào kiểm tra thấy mốc, thì gách lên dàn bếp. Khi cần dùng sẽ đưa xuống. Ảnh Đình Tuân.
After being kneaded into balls and arranged on a tray, cover with straw to incubate. When checking for mold, hang it on the kitchen rack, and take it down when needed. Photo by Dinh Tuan.

 Ủ trong chùm ít nhất 1 tháng, sau khi đã ngấm men, cho vào hông rồi chưng cất thành rượu. Ảnh Đình Tuân.
This mixture is kept in a jar for at least 1 month, after it has absorbed the yeast, it is put into a jar and distilled into wine. Photo: Dinh Tuan.

Để nấu được rượu siêu thì người nấu phải mất rất nhiều thời gian cũng như công sức. 3kg gạo nếp trộn lẫn với 5kg trú, cùng lắm cũng chỉ chưng được khoảng 2 chai 700 ml. Ảnh Đình Tuân
To make super wine, the brewer must spend a lot of time and effort. 3kg of sticky rice mixed with 5kg of rice husks, at most, can only make about 2 700ml bottles. Photo: Dinh Tuan
Khi uống có hương vị ấm, đậm, thơm và rất êm ái hơn bất kỳ loại rượu nào khác. Những ai đã thưởng thức cũng thì không thể quên được hương vị đặc trưng vốn có của nó. Mỗi lít được bán 60 ngà.
Super wine has a warm, rich, fragrant and smooth flavor. Those who have enjoyed it cannot forget its unique flavor. Each liter of super wine is sold by the locals for 60,000 VND. Photo: Dinh Tuan

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Close-up of Thai people in Nghe An making super wine to treat guests
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO