'Shocked' by the dish of rat meat cooked in bamboo tubes of the Khmu people in Nghe An

March 18, 2017 15:18

(Baonghean.vn) – The dish 'lam mouse' or mouse cooked in bamboo tubes has long been a 'secret' of the Khmu people in Western Nghe An.

Những lúc săn được chuột rừng về, người Khơ Mú Nghệ An lại chế biến nó thành một món ăn độc đáo mà chỉ riêng dân tộc này mới có được.
Whenever they hunt wild rats, the Khmu people of Nghe An process them into a unique dish that only this ethnic community has, which is the lam rat dish. Photo: Dao Tho
Chuột rừng được để tươi hay phơi khô trên gác bếp là nguyên liệu chính dùng để nấu món lam.
Wild mice, kept fresh or dried in the kitchen, are the main ingredients used to cook lam dish. Photo: Dao Tho
Chuột được chặt nhỏ ra thành các miếng nhỏ bằng 2 ngón tay.
The mice were chopped into pieces as small as two fingers. Photo: Dao Tho
Đọt mây rừng là nguyên liệu không thể thiếu để làm cho món ăn này thêm hấp dẫn. Đọt mây được bóc ra ngâm vào nước lạnh để giảm bớt vị đắng và chát sau đó mới đem nấu.
Wild rattan shoots are an indispensable ingredient to make this dish more attractive. The rattan shoots are peeled and soaked in cold water to reduce the bitterness and astringency before being cooked. Photo: Dao Tho
Thịt chuột được ướp với mây rừng, mạc khẻn, ớt cay, sả...
Rat meat is marinated with rattan, mac khen, hot chili and spices. Photo: Dao Tho
Khi đã ngấm, tất cả được cho vào ống tre lớn và nút kín bằng lá sả để món ăn giữ được mùi vị.
Once soaked, everything is put into a large bamboo tube and sealed with lemongrass leaves to enhance the flavor of the dish. Photo: Dao Tho
Ống tre chỉ cần để sát bếp lửa đang cháy và kiểm tra thường xuyên.
Bamboo tubes just need to be placed close to the burning stove and checked regularly. Photo: Dao Tho
Người Khơ Mú làm món lam chuột có khoét 1 lỗ nhỏ trên ống tre để kiểm tra và thêm nước vào khi cần.
The Khmu people make lam chuot by drilling a small hole in the bamboo tube to check and add water when needed. Photo: Dao Tho
Sau hơn 2 giờ đồng hồ, món chuột đã chín. Mùi thơm của thịt chuột hòa lẫn với mùi mây rừng, mạc khẻn rất đặc biệt.
After more than 2 hours, the lam rat dish was cooked. The aroma of the rat meat mixed with the smell of wild rattan and wild pepper was very special. According to Mr. Lu Van Lam in Ba village (Huu Kiem commune - Ky Son), in the past, the Khmu people went into the forest to hunt rats without pots and pans, so they had to put the meat in bamboo tubes to cook. Over time, it became a habit and from then on, lam rat dish became a traditional dish of this ethnic community. Photo: Dao Tho

Dao Tho

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
'Shocked' by the dish of rat meat cooked in bamboo tubes of the Khmu people in Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO