Cua Lo is ready for a safe food tourism season

April 20, 2017 16:35

(Baonghean.vn) - Implementing Decision 1460/QD-UB dated April 13, 2017 of Nghe An Provincial People's Committee, on April 18, 19 and 20, the Interdisciplinary Inspection Team inspected the compliance with food safety regulations in food production, processing, trading and catering services in Cua Lo Town.

Đoàn liên ngành đã kiểm tra một số cơ sở sản xuất, chế biến, kinh doanh thực phẩm, bao gồm: Kho đông lạnh Sơn Huyền – Cửa Hội, khách sạn Sài Gòn Kim Liên, khách sạn Xanh, khách sạn Hòn Ngư và khách sạn Mường Thanh. Ngoài ra, đoàn cũng đã đến kiểm tra tại chợ đặc sản của thị xã.
The interdisciplinary delegation inspected a number of food production, processing and trading establishments, including: Son Huyen - Cua Hoi Cold Storage, Saigon Kim Lien Hotel, Xanh Hotel, Hon Ngu Hotel and Muong Thanh Hotel. In addition, the delegation also inspected the town's specialty market. Photo: Tu Thanh
Các loại hải sản tươi sống bày bán, chế biến ở chợ đặc sản luôn đảm bảo tốt chất lượng thơm ngon. Đoàn đã tiến hành kiểm tra nhanh có hay không chất bảo quản Phoóc môn trong hải sản khô. Kết quả: Các hải sản khô âm tính với chất bảo quản độc hại. Đoàn đã khuyến cáo thị xã Cửa Lò nên thực hiện quy hoạch các gian hàng 1 cách hợp lý hơn.
Fresh seafood sold and processed at the specialty market always ensures good quality and deliciousness. The team conducted a quick test to see if there were any preservatives such as formaldehyde in dried seafood. The result: The dried seafood tested negative for toxic preservatives. Photo: Tu Thanh
Các khách sạn, nhà hàng lớn (do thị xã trực tiếp quản lý) đã chấp hành khá tốt các quy định đảm bảo ATTP, chỉ có một số lỗi nhỏ, đoàn đã trực tiếp nhắc nhở. Tuy nhiên, có một số nhà hàng nhỏ (do các phường quản lý), việc chấp hành chưa được thực hiện nghiêm.
Large hotels and restaurants (directly managed by the town) have complied with food safety regulations quite well, with only a few minor violations, which the delegation directly reminded. Some small restaurants (managed by wards according to decentralization) have not strictly complied with regulations. Photo: Thanh Chung
Kiểm tra tại nhà hàng Thúy Hằng, địa chỉ ki ốt 38-39 đường Bình Minh do bà Hồ Thị Hằng làm chủ, Đoàn phát hiện 13 chai xì dầu, 29 lon nước ngọt...Ảnh: Thành Chung
Checking at Thuy Hang restaurant, located at kiosk 38-39 Binh Minh street, owned by Ms. Ho Thi Hang, the delegation discovered 13 bottles of soy sauce, 29 cans of soft drinks and 16 cans of beer that were expired. Photo: Thanh Chung
Và 16 lon bia Hà Nội đã quá hạn sử dụng. Ảnh: Thành Chung
An expired beer can was discovered at Thuy Hang restaurant. Photo: Thanh Chung
Đoàn đã lập biên bản buộc cơ sở tự tiêu hủy; mời chủ cơ sở về Sở Y tế thực hiện xử phạt theo Luật định... Đoàn cũng khuyến nghị UBND thị xã Cửa Lò chỉ đạo 7 phường trên địa bàn thực hiện quyết liệt công tác kiểm tra chấp hành các quy định ATTP ở các nhà hàng nhỏ.
The delegation drew up a record forcing the facility to self-destruct and invited the owner to the Department of Health to carry out the penalty according to the Law... The delegation also recommended that the People's Committee of Cua Lo Town direct 7 wards in the area to resolutely carry out the inspection of compliance with food safety regulations at small restaurants. Photo: Thanh Chung
Kết quả kiểm tra nhanh hàng chục mẫu rượu cho thấy: Ở 5 nhà hàng, khách sạn duy chỉ có 01 mẫu rượu táo mèo ở nhà hàng Thúy Hằng có phản ứng dương tính Methanol. Đoàn cũng đã yêu cầu chủ nhà hàng tiêu hủy tại chố số lượng rượu này và thực hiện truy xuất nguồn gốc nơi sản xuất. Ảnh: Từ Thành
In addition, the results of a quick test of dozens of wine samples showed that: In 5 restaurants and hotels, only 1 sample of apple wine at Thuy Hang restaurant tested positive for Methanol. The delegation requested the restaurant owner to destroy this amount of wine on the spot and trace the origin of the place of production. Photo: Tu Thanh

Tu Thanh - Thanh Son

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Cua Lo is ready for a safe food tourism season
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO