Unique cassava rice paper in Anh Son

January 6, 2017 12:12

(Baonghean.vn) - In Anh Son, only the people of Hung Son commune have the profession of making cassava rice paper. Under the hands of farmers, this unique rice paper dish has created a "brand" for a land. These days, the atmosphere in the rice paper village becomes more bustling because this is the main rice paper making season.

Hiện ở Hùng Sơn có hơn 30 hộ dân ở thôn 6, 8, 9 làm nghề bánh đa sắn, nhiều nhất là ở xóm 9 có 20 hộ theo nghề.
Currently in Hung Son, there are more than 30 households in villages 6, 8, 9 making cassava rice paper, the most is in hamlet 9 with 20 households following the profession.
Nguyên liệu chính làm bánh đa là sắn mì loại ngon, được chọn lựa kỹ những củ ít xơ, mập, căng tròn rồi xay nhuyễn.
If the usual rice paper is made from rice flour, the Hung Son people's rice paper is made from delicious cassava grown by the locals, carefully selected for its low fiber, plump, round tubers, then ground.
Hỗn hợp bột sắn sau khi xay cùng với nước tạo thành bột mịn, trắng muốt, sau đó thêm ít vừng đen, gia vị, trộn lẫn rồi nhào đều. Gia vị được gia giảm tùy vào bí quyết của mỗi nhà nghề.
The mixture of tapioca flour after being ground with water forms a smooth, white powder, then add a little black sesame, spices, mix and knead well. The spices are adjusted depending on the secret recipe of each professional.
Theo những người làm bánh, thì để làm nên những chiếc bánh đa sắn đậm đà hương vị quê hương, thoạt nhìn rất đơn giản, nhưng thực ra lại đòi hỏi sự công phu, khéo léo ở từng công đoạn.
According to bakers, making cassava cakes seems simple but requires meticulousness and skill in each step.
Chị Trần Thị Thanh Thúy thôn 9 xã Hùng Sơn chia sẻ: Thời vụ chính làm bánh đa sắn từ tháng 9 năm trước đến tháng 2 năm sau. Để có được chiếc bánh thơm ngon thì khâu quan trọng nhất là tráng bánh. Khi bánh chín, người ta lấy bánh ra rất khéo léo để bánh không bị rách hoặc méo mó, rồi từ từ đặt miếng bánh xuống một chiếc phên và gỡ bánh ra.
Ms. Tran Thi Thanh Thuy, village 9, Hung Son commune, shared: The main season for making cassava rice paper is from September of the previous year to February of the following year. To have a delicious cake, the most important step is to make the cake. When the cake is cooked, people take it out very skillfully so that it does not tear or deform, then slowly put the cake on a tray and remove the cake.
Nghề bánh đa tuy không nặng nhọc nhưng cũng phải thức khuya dậy sớm, từ 3h sáng người làng đã bắt đầu tráng bánh, công việc kéo dài tới quá trưa, ăn trưa lúc 2h chiều là chuyện thường tình. Mỗi ngày, một hộ ít cũng làm được 300 cái, nhiều thì 500-600 cái. Sau khi trừ chi phí mỗi ngày một hộ cũng thu nhập từ 300- 400 ngàn đồng.
Although the rice paper making job is not hard, it requires staying up late and waking up early. From 3am, villagers start making rice paper, the work lasts until past noon, lunch at 2pm is common. Every day, a household can make at least 300 rice paper, many can make 500-600 rice paper. After deducting expenses, each household earns from 300-400 thousand VND per day.
Sau khi bánh tráng xong đưa bánh ra phơi chừng 1 tiếng đồng hồ là phải trở, sau 4 -5 tiếng là khô. Bánh không được phơi quá khô, sẽ cong giòn, dễ gãy.
After the rice paper is done, take it out to dry for about 1 hour and then turn it over. After 4-5 hours, it will be dry. Do not let the rice paper dry too much, it will be brittle and easy to break.
Bánh đa sắn được nhập với giá 1.300- 1.500 đồng/cái. Ngoài bán bánh sống, nhiều hộ dân còn nướng bánh chín để bán với giá 2.500 đồng/cái.
Cassava rice paper is imported at a price of 1,300 - 1,500 VND/piece. In addition to selling raw rice paper, many households also bake cooked rice paper to sell at a price of 2,500 VND/piece.
Bánh đa sắn ở đây không chỉ được tiêu thụ trên địa bàn Anh Sơn mà còn ở khắp nơi trong tỉnh như: Con Cuông, Đô Lương, Nam Đàn. Tuy không được như dân gian nói “một vốn bốn lời” nhưng nghề bánh đa sắn đã trở thành nguồn thu nhập chính cho nhiều hộ dân ở đây.
Cassava rice paper here is not only consumed in Anh Son but also everywhere in the province such as: Con Cuong, Do Luong, Nam Dan. Although it is not as popular as saying "one capital, four profits", the cassava rice paper profession has become the main source of income for many households here.
Thấy được hiệu quả từ nghề làm bánh đa sắn mang lại nên hiện nay  nhiều thế hệ trẻ ở Anh Sơn học nghề và theo nghề.
Nowadays, many young people in Anh Son also have the awareness to learn a trade and follow their fathers' profession.

Thai Hien

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique cassava rice paper in Anh Son
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO