Attractive grilled fish with sour bamboo shoots in the highlands of Nghe An

Dao Tho DNUM_BIZAFZCABI 11:15

(Baonghean.vn) - Being attached to the mountains, forests, rivers and streams, the Thai and Khmu people in the highlands of Nghe An always "create" attractive dishes from things picked in the forest and fish caught in the streams, making diners fascinated. Among them, the most attractive dish is grilled fish with sour bamboo shoots.

Cá từ lâu là một món ăn quen thuộc đối với cộng đồng người Thái, Khơ mú ở miền Tây Nghệ An. Cá được chế biến thành nhiều món ăn đặc sắc như lam, moọc, nướng...nhưng hấp dẫn hơn cả vẫn là nướng với măng chua. Ảnh: Đào Thọ
Fish has long been a familiar dish for the Thai and Khmu communities in Western Nghe An. Fish is processed into many special dishes such as lam, mooc, grilled... but the most attractive is still grilled with sour bamboo shoots. Photo: Dao Tho
Các loại cá được đưa vào chế biến phải là loại cá tự nhiên được đánh bắt từ sông, suối mới có thịt dai và tươi ngon. Ảnh: Đào Thọ
The fish used for processing must be wild fish caught from rivers and streams so that the meat is firm and fresh. Photo: Dao Tho
Măng chua là gia vị không thể thiếu khi làm món ăn này. Măng được băm nhỏ trộn với các loại rau thơm, mạc khén (tiêu rừng), ớt, mắm, muối...Ảnh: Đào Thọ
Pickled bamboo shoots are an indispensable spice when making this dish. The bamboo shoots are chopped and mixed with herbs, mac khen (wild pepper), chili, fish sauce, salt... Photo: Dao Tho
Cá làm sạch và tách đôi từ phần lưng sau đó nhồi gia vị vào. Ảnh: Đào Thọ
Clean the fish and split it in half from the back then stuff it with spices. Photo: Dao Tho
Những con cá được kẹp vào các thanh tre và nướng bằng than củi. Ảnh: Đào Thọ
The fish are clamped on bamboo sticks and grilled over charcoal. Photo: Dao Tho
Người nướng cá phải luôn túc trực bên bếp lửa để trở đều tay và kiểm tra độ chín của cá. Thường chỉ khoảng sau 30 phút là cá đã chín. Ảnh: Đào Thọ
The fish griller must always be present by the fire to turn the fish evenly and check the doneness. Usually, the fish is cooked after only about 30 minutes. Photo: Dao Tho
Muốn cá không khô và thơm hơn, người dân vùng cao Nghệ An sử dụng mỡ lợn nướng cho chảy mỡ ra và quét lên cá. Ảnh: Đào Thọ
To keep the fish from drying out and make it more fragrant, people in the highlands of Nghe An use lard to roast it until it melts and then brush it on the fish. Photo: Dao Tho
Cá chín phải đảm bảo vàng ươm, thơm và béo. Khi ăn các loại gia vị như măng chua, mạc khén thấm vào thịt tạo ra mùi vị hấp dẫn. Ảnh: Đào Thọ
The cooked fish must be golden brown, fragrant and fatty. When eaten, spices such as sour bamboo shoots and mac khen permeate the meat, creating an attractive flavor. Photo: Dao Tho

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Attractive grilled fish with sour bamboo shoots in the highlands of Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO