Strange soup made from rotten animal bones

March 15, 2017 08:46

(Baonghean.vn) – For the Khmu people in Western Nghe An, dishes such as u rù, moọc, and ca hong are only used when there is an important event in the house or when important guests come to visit. However, the u rù dish cooked from animal bones that have a foul smell will be “scary” to some strangers who come to see it for the first time.

Những khi có khách quý hay gia đình có việc hệ trọng, người Khơ Mú Nghệ An lại chuẩn bị các món ăn quý như ù rù, cá hông để làm thực phẩm.
Whenever there are important guests or the family has important events, the Khmu people of Nghe An prepare food to cook u ru dish. Photo: Dao Tho
Nguyên liệu chính để làm món ù rù là xương động vật đã xông khói và lên mùi hôi. Ảnh: Đào Thọ
The main ingredient to make u ru is smoked and smelly animal bones. According to Mr. Lu Van Lam in Hom village (Huu Kiem commune - Ky Son), smelly animal feet with maggots make the soup more delicious. Photo: Dao Tho
Cà xanh để nấu chung sẽ tạo cho món ù rù 1 hương vị đặc trưng riêng.
Green eggplant will give the dish a unique flavor. Photo: Dao Tho
Đọt mây rừng cũng được chuẩn bị để nấu món ăn đặc biệt này.
Wild rattan shoots are the ingredients to cook this special dish. Photo: Dao Tho
Nấu món ù rù cần đảm bảo lửa và quấy liên tục mới ngon.
Cooking the dish requires high heat and constant stirring to be delicious. Photo: Dao Tho.
Sau khi bỏ chung các thứ vào, ù rù được nấu nhừ trong 2 tiếng đồng hồ và vớt ra giã nát.
The u rù is cooked for 2 hours then taken out and crushed. Photo: Dao Tho
Ù rù được giã nát và đem vào ninh nhừ tiếp.
Then put in the pot to simmer again. Photo: Dao Tho

Sau đó, tấm nếp được trộn vào và đưa lên nấu tiếp.

Then, the sticky rice is mixed in and cooked to create the consistency and stickiness of the dish. Photo: Dao Tho
Ù rù khi chín phải đảm bảo nục, sánh và có mùi vị đặc trưng. Theo các già làng Khơ Mú, trước đây người Khơ Mú vào rừng làm rẫy hay săn bắn phải lấy rau rừng và thịt săn được hun khói để ăn. Lâu dần thành quen và từ đó món ù rù trở thành 1 món ăn truyền thống của cộng đồng dân tộc này.
When cooked, the u rù must be firm, thick and have a distinctive flavor. According to village elders, in the past, the Khmu people went into the forest to farm or hunt and had to collect wild vegetables and smoked game meat to eat. Over time, it became a habit and from then on, the u rù dish became a traditional dish of this ethnic community. Photo: Dao Tho

Dao Tho

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Strange soup made from rotten animal bones
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO