7 delicious dishes from wild bamboo shoots

DNUM_AFZBCZCABH 16:43

(Baonghean.vn) -Bamboo shoot season usually starts from July to October of the lunar calendar. And not everyone can enjoy attractive dishes made from fresh bamboo shoots.

» The secret to preserving bamboo shoots all year round without spoiling from Thai people

1. Măng luộc chấm chẳm chéo. Khi thưởng thức, người ăn nhanh chóng bị “hút hồn” bởi miếng măng giòn quyện với chẳm chéo đủ vị cay, mặn, ngọt, nồng. Ăn nhiều, bạn dễ thấy tê tê nơi đầu lưỡi nhưng hương vị đặc biệt khiến bạn khó có thể cưỡng lại. Ảnh: Internet
1. Boiled bamboo shoots with Cham Cheo dipping sauce:When enjoying, diners are quickly "captivated" by the crispy bamboo shoots mixed with the spicy, salty, sweet, and strong dipping sauce. Eating a lot, you will easily feel a tingling sensation on the tip of your tongue, but the special flavor makes it hard for you to resist. Photo: Internet
2. Nem măng đắng: Măng đắng là món ăn phổ biến của đồng bào các dân tộc miền núi. Trong đó, món nem măng đắng là món ăn độc đáo, đặc trưng, được nhiều người yêu thích nhất. Nếu như món nem miền xuôi được quấn bằng lá nem thì nem măng đắng vùng cao kỳ công và độc đáo hơn nhiều. Người ta chọn lá măng để bọc thịt gà tơ. Chính sự chỉn chu từng chút một mà nem măng đắng vừa ngon, lạ miệng nhưng không mất đi vẻ mộc mạc của núi rừng. Ảnh: Internet
2. Bitter bamboo shoot spring rolls:Bitter bamboo shoots are a popular dish of ethnic minorities in the mountainous regions. Among them, bitter bamboo shoot spring rolls are a unique, typical dish, loved by many people. If spring rolls in the lowlands are wrapped in spring roll leaves, bitter bamboo shoot spring rolls in the highlands are much more elaborate and unique. People choose bamboo shoot leaves to wrap young chicken. It is the meticulousness in every detail that makes bitter bamboo shoot spring rolls both delicious and unique but still retains the rustic look of the mountains and forests. Photo: Internet
3. Măng xào lá lốt: Củ măng tươi lột bỏ bẹ lá, bổ đôi, cho củ măng vào nồi luộc khoảng 1 giờ rồi vớt ra. Thái củ măng thành lát vừa ăn. Lá lốt rửa sạch thái sợi. Thịt ba chỉ thái lát, ướp thịt với một ít muối và hạt nêm. Đun nóng một ít dầu ăn trong chảo, cho thịt vào đảo săn rồi thêm măng đã thái vào đảo chung cho đến khi các nguyên liệu chín thì nêm thêm chút muối và hạt nêm cho đậm đà. Cuối cùng thêm lá lốt vào đảo thơm lên là xong. Ảnh: Internet
3. Stir-fried bamboo shoots with betel leaves:Peel off the leaves of fresh bamboo shoots, cut them in half, put them in a pot and boil for about 1 hour, then take them out. Slice the bamboo shoots into bite-sized pieces. Wash and shred the betel leaves. Slice the pork belly, marinate the meat with a little salt and seasoning. Heat a little cooking oil in a pan, stir-fry the meat, then add the sliced ​​bamboo shoots and stir-fry until the ingredients are cooked, then add a little salt and seasoning for flavor. Finally, add the betel leaves and stir-fry until fragrant. Photo: Internet
4. Gỏi măng tôm thịt: Món gỏi măng tôm thịt có đầy đủ vị chua chua ngọt ngọt sẽ là món lạ khai vị ngon miệng và chống ngán hiệu quả. Gỏi măng tôm thịt hấp dẫn bởi miếng măng non giòn giòn, ăn với tôm thịt ba chỉ beo béo, tôm tươi ngọt thịt, lá chanh thơm phức, rắc thêm lạc vừng rang bùi bùi thêm nước mắm cay ngọt sẽ là món ngon tuyệt vời cho bạn và gia đình. Ảnh: Internet
4. Bamboo shoot salad with shrimp and meat:Bamboo shoot and shrimp salad has a full range of sweet and sour flavors, making it a delicious and effective appetizer. Bamboo shoot and shrimp salad is attractive because of the crispy young bamboo shoots, served with fatty shrimp and pork belly, sweet fresh shrimp, fragrant lemon leaves, sprinkled with roasted peanuts and sesame seeds, and sweet and spicy fish sauce, making it a wonderful dish for you and your family. Photo: Internet
5. Măng nhồi thịt om: Cái giòn của măng quyện trong cái sần sật của mộc nhĩ, nấm hương, vị chua của măng thấm vị ngọt của thịt tạo nên món ăn vừa lạ lẫm vừa thú vị. rất ngon miệng và không hề ngán. Món ngon từ măng này không khó trong việc chế biến và cũng không mất nhiều thời gian nên bạn hoàn toàn có thể thêm vào thực đơn hàng ngày của gia đình. Ảnh: Internet
5. Braised stuffed bamboo shoots:The crispness of bamboo shoots combined with the crunchiness of wood ear mushrooms, shiitake mushrooms, the sourness of bamboo shoots permeates the sweetness of meat, creating a dish that is both strange and interesting, very delicious and not boring at all. This delicious dish from bamboo shoots is not difficult to prepare and does not take much time, so you can completely add it to your family's daily menu. Photo: Internet
6. Thịt gà kho măng là một món ăn khá dễ làm và ngon miệng. Màu sắc món ăn nổi bật với sắc vàng nâu óng ả hấp dẫn. Thêm vào đó miếng thịt gà đậm đà, phảng phất hương tiêu, hồi ăn cùng miếng măng giòn ngon thấm vị sẽ làm cho miếng cơm thật dễ “vào”.  Ảnh: Internet
6. Braised chicken with bamboo shoots:This is a fairly easy and delicious dish. The color of the dish stands out with an attractive golden brown color. In addition, the rich chicken meat, with a hint of pepper and star anise, eaten with delicious crispy bamboo shoots will make the rice really easy to "go into". Photo: Internet
7. Cá bớp nấu măng: Cá bớp là nguồn hải sản giàu protein, ít cholesteron và đặc biệt cung cấp Omega 3, i-ốt, canxi rất tốt cho sức khỏe. Thịt cá bớp trắng, rắn chắc, thơm ngon chế biến được nhiều món ăn hấp dẫn. Món canh cá nấu măng với vị chua nhẹ, khi ăn từng miếng măng ngấm gia vị, quyện vị ngọt của cá mềm thơm vô cùng hấp dẫn. Cá chín tới, ngọt, thơm tự nhiên không hề tanh sẽ cùng bạn chinh phục mọi khẩu vị. Ảnh: Internet
7. Grouper cooked with bamboo shoots:Cobia is a seafood source rich in protein, low in cholesterol and especially provides Omega 3, iodine, calcium which is very good for health. Cobia meat is white, firm, delicious and can be processed into many attractive dishes. Fish soup cooked with bamboo shoots has a slightly sour taste, when eating each piece of bamboo shoots absorbs the spices, mixed with the sweet taste of soft and fragrant fish, extremely attractive. The fish is cooked just right, sweet, naturally fragrant and not fishy at all, will conquer all tastes with you. Photo: Internet

Pear Flower

(Synthetic)

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
7 delicious dishes from wild bamboo shoots
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO