Delicious Tet cakes made from rice of the Mong people in Nghe An

Lu Phu January 23, 2019 19:01

(Baonghean.vn) - Every time Tet comes, when the peach blossoms bloom, it is also the time when the Mong people in the mountainous district of Nghe An help each other make traditional "Mong" cakes to worship their ancestors.

Dù đã ăn cùng một Tết Nguyên đán như mọi dân tộc khác trên đất nước Việt Nam, nhưng chiếc bánh truyền thống dâng lên ông bà tổ tiên ngày Tết của người Mông Kỳ Sơn, Nghệ An không phải là bánh chưng, mà đó là “Dúa túa” có nghĩa là bánh đâm (Dúa dịch là bánh, túa là đâm) - một loại bánh được đâm nhiễn từ cơm sôi đã hông chín, người dân tạm gọi là bánh Mông.
Although they celebrate the same Lunar New Year as all other ethnic groups in Vietnam, the traditional cake offered to their ancestors on Tet of the Mong people in Ky Son, Nghe An is not banh chung, but "Dua tua" which means "dammed cake" (Dua means cake, tua means "dammed") - a type of cake mashed from uncooked boiled rice, people temporarily call it "Mong" cake.

Để làm được bánh Mông, người dân phải chọn loại nếp mới, có màu trắng, giẻo mới có hương vị thơm ngon. Gạo được ngâm với nước lạnh từ 3 đến 5 tiếng đồng hồ, rồi vớt vào nồi hông chín.
To make "Mong" cake, people must choose new sticky rice, which is white, sticky, and has a delicious flavor. The rice is soaked in cold water for 3 to 5 hours, then scooped into a pot to cook.

Khi xôi chín thì đổ cả vào cối đâm thật nhuyễn. Cối dùng đâm bánh của người Mông được làm bằng thân cây gỗ chắc, nặng để khi đâm vững chắc hơn và khoét lõm xuống như máng cho lơn ăn; chầy giã bánh cũng được làn bằng loại gỗ cứng và nặng. Khi giã bánh chầy được rửa qua trong nước nhằm bôi trơn chống xôi bám dính. Công đoạn giã bánh là một công việc của đàn ông, khá nặng nhọc và đòi hỏi nhiều sức lực và kỹ thuật. Bởi vậy những người tham gia giã bánh thường là những thanh niên khỏe mạnh có sức.
When the sticky rice is cooked, pour it all into a mortar and pound it until smooth. The mortar used to pound the cake by the Mong people is made from a sturdy, heavy tree trunk to make it more stable when pounded and is hollowed out like a trough for pigs to feed; the pestle to pound the cake is also made from a hard, heavy wood. When pounding the cake, the pestle is washed in water to lubricate and prevent the sticky rice from sticking. The pounding process is a men's job, quite hard and requires a lot of strength and technique. Therefore, those who participate in pounding the cake are usually strong young men.
Bánh được giã càng kỹ thì bánh càng dẻo, ngon và để được lâu. Khi xôi đem đã mịn thì công đoạn giã đã hoàn thành, lúc này việc gói bánh lại đến việc chị em phụ nữ. Gói bánh người dân dùng lá dong rừng thì sẽ đẹp, bền và thơm hơn.
The more thoroughly the cake is pounded, the more supple and delicious it will be and the longer it will last. Cakes wrapped in wild dong leaves will be more beautiful, durable and fragrant.

Bánh “Dúa túa” là bánh truyền thống của người Mông Kỳ Sơn, đây là một trong 3 sính vật không thể thiếu trong mâm cúng tổ tiên trong mỗi dịp tết đến xuân về. Theo quan niệm của người Mông, người sống có thể chịu đói chịu khát trong năm, nhưng ngày lễ, ngày tết phải có thịt bò, thịt gà, rượu và bánh “Dúa” dâng lên bàn thờ tổ tiên.
When the sticky rice is smooth, the pounding process is complete. At this point, wrapping the cake is only for women.

Bánh “Dúa túa” là bánh truyền thống của người Mông Kỳ Sơn, đây là một trong 3 sính vật không thể thiếu trong mâm cúng tổ tiên trong mỗi dịp Tết đến Xuân về. Theo quan niệm của người Mông, người sống có thể chịu đói chịu khát trong năm, nhưng ngày lễ, ngày Tết phải có thịt bò, thịt gà, rượu và bánh “Dúa” dâng lên bàn thờ tổ tiên.
“Dua Tua” cake is one of the three indispensable offerings on the ancestral altar during every Tet holiday. According to the Mong people’s belief, the living can endure hunger and thirst during the year, but on holidays and Tet holidays, there must be beef, chicken, wine and this cake offered to the ancestral altar.

According to Mr. Xong Nhia Vu, Buoc Mu village, Na Ngoi commune, Ky Son, in the past, the Mong people often had to go to the fields to produce and go into the forest all day to hunt wild animals for food, so to prevent the sticky rice from spoiling and spoiling quickly, people created this type of cake to take to the forest. If left for a long time, the cake can become moldy, but when we scrape off the outer layer and grill it over hot coals, it is very delicious. Nowadays, "Mong" cake is not only a type of cake used to worship ancestors every Tet holiday, but has also become a popular commodity in highland markets, a gift for tourists who have the opportunity to visit the mountains.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Delicious Tet cakes made from rice of the Mong people in Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO