Thai people's dipping sauce made from wild fruits

DNUM_BCZAJZCABH 19:13

(Baonghean.vn) - The unique culinary culture of the Thai people is clearly demonstrated by the sticky rice dipping sauce made from wild fruits.

1.Người Thái ở Tương Dương gọi là có chả uốm (Tức là cây chả uốm), đây là loại cây thân gỗ, cây to cao, tán lá rộng, nhiều cây có chiều cao tới 20-30m. Ảnh: Đình Tuân
According to the Thai people, this is the mac cha um tree, a type of tree with a large canopy and a height of 20-30m. Photo: Dinh Tuan
2.Do đây là loại cây có thân to và cao nên người dân chủ yếu đợi quả rụng xuống để nhặt, chứ rất ít người trèo lên để hái quả (Mặc chả uốm trông khá giống với quả xoan đâu) Nhặt xong sẽ đưa xuống khe suối chà xát cho lớp vở bên ngoài bong ra để lấy mỗi hạt phía trong rồi đưa về phôi khô. Nếu như hái ngay quả chưa bị úng nát vở ngoài thì phải đưa về ủ trong nồi hoặc bao bóng, khi nào vỏ ngoài úng ra khi đó đưa đi chà xát.  Ảnh: Đình Tuân
The tree usually bears fruit in the fall, however, due to the tall nature of the tree, people mainly wait for the fruit to fall to pick it up. The fruit is then rubbed to remove the outer shell to get the seeds inside and then dried. If the fruit is picked and the outer shell is not rotten, it must be kept in a pot or plastic bag until the outer shell is rotten, then the outer shell can be rubbed off. Photo: Dinh Tuan
3.Mặc chả uốm (Quả chả uốm) sau khi đã lột bỏ lớp vởi bên ngoài. Ảnh: Đình Tuân
After removing the outer shell, the rice cake can be used immediately or stored for years. Photo: Dinh Tuan
5.Để lúc đạp không bị văng vãy thì họ lấy một thanh nứa nhỏ uống quang, trước khi đập. Ảnh: Đình Tuân
To prepare the dish, first use a hammer to crush the hard outer shell and then take out the kernel inside. Photo: Dinh Tuan
7.Hạt nhân sau khi đã được bóc tách lớp vở cứng bênh ngoài. Ảnh: Đình Tuân
The kernel after the hard outer shell has been peeled off is as clear as corn kernels and has a rich taste. Photo: Dinh Tuan
8.Tiếp đến bỏ các gia vị như mì chính, muối hoặc bột xúp sau đó giã nát hạt nhân mặc chả uốm. Như vậy đã thành đã có chẻo để chấm xôi. Ảnh: Đình Tuân
The seasonings to make the dipping sauce are quite simple. The dipping sauce is mixed with spices including MSG, salt or soup powder, then pounded together until finely ground, and the dipping sauce is ready. Photo: Dinh Tuan
món chẻo chấm xôi. Ảnh: Đình Tuân
Thai people love to dip sticky rice with dipping sauce made from mac cha uom, because when dipped it has a very unique fatty and nutty taste. However, mac cha uom dipping sauce is often prepared to eat on holidays and Tet, because in reality, cha uom fruit is very rare nowadays. Photo: Dinh Tuan

Dinh Tuan

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Thai people's dipping sauce made from wild fruits
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO