'Eye-pleasing' with autumn gifts

September 22, 2017 08:59

In old Hanoi, especially on busy commercial streets, people had the habit of eating snacks from morning to night. Every late autumn, countless delicious snacks appeared, recalling dear memories.

Bánh đúc: Bánh đúc là món ăn dân dã. Trước đây, món ăn này chỉ dành cho dân nghèo. Nhờ sự tiện lợi và hương vị thanh thanh, thơm thảo của bột gạo, bánh đúc dần trở thành món ăn phổ biến. Ảnh: Hoàng Nhi.
Banh duc: Banh duc is a rustic dish. In the past, this dish was only for the poor. Thanks to its convenience and the light, fragrant flavor of rice flour, banh duc has gradually become a popular dish. Photo: Hoang Nhi.
Đối với mỗi người dân Hà Nội, bánh đúc trở thành một mảng ghép ký ức khó phai mờ. Những đứa trẻ thời ấy, ai cũng ít nhất cũng phải có một lần mong ngóng bà hay mẹ đi chợ về mua cho những món quà vặt, nhất là bánh đúc. Đối với dân Kẻ Chợ, bánh đúc là thức quà tiện lợi trong những ngày bận rộn ngược xuôi. Ảnh: Hoàng Nhi.
For every Hanoian, banh duc has become an unforgettable memory. Every child at that time must have at least once looked forward to their grandmother or mother coming home from the market to buy them snacks, especially banh duc. For Ke Cho people, banh duc is a convenient snack during busy days. Photo: Hoang Nhi.
Bánh đa kê: Có lẽ ít có loại bánh nào chứa đựng cả văn hóa và ký ức của một thời như bánh đa kê. Bánh đa kê giờ không còn giá 2.000 - 3.000 đồng một cái như nhiều năm trước đây nhưng hương vị thì có lẽ vẫn không lẫn đi đâu được. Hạt kê được nấu vàng ươm phết lên miếng bánh đa nướng giòn rụm ăn kèm với dừa nạo thơm lừng. Bánh đa kê phải ăn lúc vừa làm xong vì để lâu bánh sẽ ỉu. Ảnh: Nam Giang.
Rice paper with millet: Perhaps there are few types of cake that contain both the culture and memories of a time like rice paper with millet. Rice paper with millet is no longer priced at 2,000 - 3,000 VND each like many years ago, but the flavor is probably still unmistakable. Millet is cooked golden brown and spread on crispy rice paper and served with fragrant shredded coconut. Rice paper with millet must be eaten right after it is made because if left for too long, the cake will become soggy. Photo: Nam Giang.
Những chiếc xe đạp bán bánh đa kê đi rong qua từng con ngõ với tiếng rao vang cả một góc phố vốn đã in sâu vào tiềm thức của nhiều thế hệ sinh ra và lớn lên ở Hà Nội. Người bán bánh đa kê chẳng cần nhiều đồ nghề. Túi bánh đa đã nướng giòn treo lủng lẳng ở đầu ghi đông, nồi kê được chằng dây cho chắc ở yên sau, thêm chiếc âu nhựa đựng đỗ xanh đã đồ chín cùng chai đường kính là có thể rong ruổi khắp phố phường.  Ảnh: Văn Dee.
Bicycles selling rice paper noodles roaming through every alley with their cries echoing throughout a street corner, which has been deeply imprinted in the subconscious of many generations born and raised in Hanoi. Rice paper noodle vendors do not need many tools. A bag of crispy rice paper hanging from the handlebars, a pot of rice paper tied securely to the back seat, a plastic bowl of cooked mung beans and a bottle of sugar are all they need to roam the streets. Photo: Van Dee.
Bánh giầy: Bánh giầy trước đây thường phổ biến vào mỗi dịp Tết. Đặc biệt, mỗi khi gia đình sum họp là lúc các bà, các mẹ làm loại bánh này để cùng thưởng thức. Bánh giầy trong tiềm thức của mỗi người luôn gắn liền với gia đình, với sự đầm ấm. Ảnh: Thái Lê.
Banh giay: Banh giay used to be popular during Tet. Especially when the family reunites, mothers and grandmothers make this cake to enjoy together. Banh giay in everyone's subconscious is always associated with family and warmth. Photo: Thai Le.
Dần dần, bánh giầy trở thành món ăn phổ biến, nhất là trong bữa sáng của người dân thủ đô. Bánh giầy và giò lụa trở thành một cặp ăn ý - lựa chọn hoàn hảo cho bữa sáng hay xế chiều. Ảnh: Thắm Đỗ.
Gradually, Banh Giay became a popular dish, especially for breakfast for the capital's people. Banh Giay and Pork sausage became a perfect pair - the perfect choice for breakfast or afternoon snack. Photo: Tham Do.
Bánh gio: Bánh gio hay còn gọi là bánh tro thường được bán ở những gánh hàng rong trên khắp các con phố Hà Nội. Người ta thường dùng tro của lá cây để làm nên hương vị đặc trưng của bánh. Ảnh: Vũ Minh Công.
Banh gio: Banh gio, also known as banh tro, is often sold by street vendors throughout the streets of Hanoi. People often use ash from tree leaves to create the cake's unique flavor. Photo: Vu Minh Cong.
Trong quãng tuổi thơ của mỗi người đều có sự hiện diện của nhiều thức quà giản dị, đơn sơ nhưng khó phai nhòa. Bánh gio là một loại bánh như thế. Mỗi độ đông sang là lúc chúng ta háo hức ngồi bên nhau, sì sụp ăn những bát bánh gio chan đầy mật mía béo ngậy. Ảnh: Linh Phong.
In everyone’s childhood, there are many simple, plain but unforgettable gifts. Banh gio is one such cake. Every winter, we eagerly sit together, slurping bowls of banh gio filled with rich molasses. Photo: Linh Phong.
Khi bạn cắn miếng bánh gio vào miệng bao giờ cũng cảm nhận được hương vị mát đầu tiên, rồi đến vị ngọt của mật mía quyện cùng vị dẻo của gạo nếp, lẩn khuất trong miệng có cả mùi nồng nồng của nước vôi, mùi hăng của lá chít. Ảnh: Linh Phong.
When you bite into a piece of banh gio, you will always feel the first cool taste, then the sweetness of molasses mixed with the stickiness of sticky rice, and lingering in your mouth is the strong smell of lime water and the pungent smell of chit leaves. Photo: Linh Phong.
Bánh gai, bánh gấc: Bánh gai, bánh gấc là thứ bánh có mặt ở mọi miền quê. Đối với người dân thủ đô cũng vậy, bánh gai, bánh gấc xuất hiện trong mọi gia đình, trong mọi căn bếp của bất cứ bà mẹ nào. Mỗi khi những đứa con trở về quây quần bên mẹ, mỗi khi có khách đến nhà hay là món quà gửi đi xa, bánh gai, bánh gấc luôn hiện diện trong những dịp quan trọng của các gia đình Hà Nội xưa. Ảnh: Hồng Anh.
Banh gai, banh gac: Banh gai, banh gac are cakes that are present in every countryside. For the people of the capital, banh gai, banh gac appear in every family, in every mother's kitchen. Whenever the children return home to gather with their mother, whenever there are guests at home or as gifts sent far away, banh gai, banh gac are always present in important occasions of old Hanoi families. Photo: Hong Anh.
Ngày nay, bánh gai có thêm nhiều hương vị: gấc, mít, lá dong, cốm,... và được bày bán trong các siêu thị của Hà Nội. Với vẻ bắt mắt, hình thức nhỏ xinh, những chiếc bánh này đích thị là một vé trở về tuổi thơ cho bất cứ ai muốn sống trong hoài niệm. Ảnh: Phương Hải.
Nowadays, Banh Gai has many more flavors: gac, jackfruit, dong leaves, green rice,... and is sold in supermarkets in Hanoi. With its eye-catching appearance and small, cute shape, these cakes are definitely a ticket back to childhood for anyone who wants to live in nostalgia. Photo: Phuong Hai.
Bánh cốm: Bỏ quên bánh cốm khi nhắc đến những thức quà Hà Nội quả là một thiếu sót lớn. Xưa nay, Làng Vòng nổi tiếng về cốm tươi, nhưng nếu nhắc đến bánh cốm phải nhắc đến Hàng Than. Bánh cốm Hà Nội khác hẳn so với bánh cốm ở các nơi khác ở mùi vị, hương thơm và dư vị đọng lại sau khi thưởng thức. Từ một thức quà dân dã, bánh cốm dần đã trở thành một lễ vật không thể thiếu trong dịp cưới hỏi của người dân Kinh Kỳ. Ảnh: Giang Giang.
Com cake: Forgetting com cake when mentioning Hanoi's gifts is a big mistake. Lang Vong has long been famous for fresh com, but when mentioning com cake, Hang Than must be mentioned. Hanoi's com cake is completely different from com cakes in other places in terms of taste, aroma and aftertaste. From a rustic gift, com cake has gradually become an indispensable gift in the weddings of the people of the Capital. Photo: Giang Giang.
Bánh rợm: Bánh rợm hay còn gọi là bánh nếp được coi là thứ bánh của ngày mùa. Mỗi khi lúa chín, những hạt gạo nếp đầu tiên thơm thảo vị đồng quê sẽ được làm thành chiếc bánh rợm thơm ngậy. Bột bánh được nhào nhuyễn, bọc ngoài nhân đỗ xanh, rồi gói trong lớp lá dong thơm dịu. Ảnh: Thảo Khan.
Banh Rom: Banh Rom, also known as sticky rice cake, is considered a harvest cake. Every time the rice ripens, the first fragrant grains of sticky rice with the taste of the countryside will be made into fragrant Banh Rom. The dough is kneaded, covered with green bean paste, then wrapped in fragrant dong leaves. Photo: Thao Khan.
Bánh rán lúc lắc: Bánh rán lúc lắc là món ăn ưa thích của bất kể đứa trẻ nào. Từ xưa đến nay, bánh rán lúc lắc luôn là sự lựa chọn hoàn hảo cho mỗi buổi quà chiều. Giá một chiếc bánh chỉ khoảng 1.000 - 2.000 đồng, nên dẫu có
Shaking donuts: Shaking donuts are a favorite dish of every child. From the past to the present, shaking donuts have always been the perfect choice for every afternoon snack. The price of a donut is only about 1,000 - 2,000 VND, so even if you are "broke", you can still eat your fill of this dish. Photo: Hoang Nhi.
Bún ốc nguội: Người Hà Nội thích ăn bún ốc nên có thể ăn bất cứ mùa nào. Mùa đông thì ốc nóng, mùa hè, thu lại tìm đến ốc nguội. Giữa hàng loạt loại bún: bún bò, bún ngan, bún giò,.... bún ốc nguội luôn mang một nét giản dị và thanh lịch riêng. Ảnh: Phương Thảo.
Cold snail noodle soup: Hanoians love snail noodle soup so they can eat it in any season. In winter, hot snails are served, in summer and fall, cold snails are served. Among a variety of noodle soups: beef noodle soup, duck noodle soup, pork leg noodle soup, etc., cold snail noodle soup always has its own simplicity and elegance. Photo: Phuong Thao.
Chí mà phù: Chí mà phù không phải món ăn xa lạ của người dân thủ đô. Khi thu sang, đông tới, nhiều người có thói quen ngồi bên nhau ăn bát chè vừng đen, bánh trôi tàu, lê la bao câu chuyện buồn vui của cuộc sống. Trong kí ức của nhiều người, chí mà phù là món ăn luôn được các bà, các mẹ nấu cho cả nhà khi đông sang. Ngày nay, để tìm được những nơi bán chè vừng đen ngon chính hiệu không phải là dễ. Tuy nhiên, chúng ta vẫn có thể đến Hàng Cân, Hàng Bạc, Nguyễn Khuyến,... để tìm lại cho mình dư vị của tuổi thơ. Ảnh: Linh Trang.
Chi ma phu: Chi ma phu is not a strange dish to the people of the capital. When autumn and winter come, many people have the habit of sitting together to eat a bowl of black sesame sweet soup, banh troi tau, and chatting about the joys and sorrows of life. In the memories of many people, chi ma phu is a dish that grandmothers and mothers always cook for the whole family when winter comes. Nowadays, it is not easy to find places that sell delicious genuine black sesame sweet soup. However, we can still go to Hang Can, Hang Bac, Nguyen Khuyen,... to find the taste of our childhood. Photo: Linh Trang.

According to Zing.vn

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
'Eye-pleasing' with autumn gifts
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO