Watermelon pho, dragon fruit rice paper and cabbage noodles... 'rescue' agricultural products

vietnamnet.vn May 4, 2020 11:20

Ảnh hưởng dịch Covid-19 nông dân bế tắc đầu ra sản phẩm, chàng trai trẻ đã kết hợp các loại trái cây quen thuộc như dưa hấu, thanh long với bún, phở truyền thống tạo nên các sản phẩm mới lạ, độc đáo.

Đó là Lê Duy Toàn ở Củ Chi, TP.Hồ Chí Minh. Lúc đầu, Toàn mua dưa hấu của bà con nông dân tặng cho mọi người, nhưng anh thấy đó chỉ là giải pháp ngắn hạn. “Thế mạnh của Việt Nam là gạo, chất lượng nông sản của chúng ta rất tốt. Tại sao không kết hợp lại để vừa giúp bà con nông dân, vừa làm độc đáo và mới lạ cho sản phẩm truyền thống?”, anh đặt câu hỏi.

Anh thấy trước giờ ai cũng thấy bún, bánh tráng, phở làm từ gạo có màu trắng. Trong khi đó, nông sản Việt đa dạng mà lại ngon, sao lại không kết hợp để có những sản phẩm hấp dẫn, mang lại nhiều giá trị. Không chỉ dưa hấu, Toàn đã hoàn thiện bánh tráng thanh long. Lúc đầu, Toàn chọn thanh long trắng để làm bánh tráng nhưng sản xuất ra thì thành phẩm vị không ngon.

Do đó, Toàn quyết định sử dụng thanh long đỏ vì màu bánh tráng rất đẹp và có vị ngọt của quả. Sau 1 tuần nghiên cứu, nhiều lần thử nghiệm các công thức khác nhau thì cuối cùng, Toàn đã ra mắt những sản phẩm độc đáo. Hiện tại, với dưa hấu, Toàn có thể làm được bún, phở và bánh tráng.

Các sản phẩm từ gạo và trái cây
Rice and fruit products. Photo: Internet

In addition to rice paper, vermicelli, and pho made from watermelon and dragon fruit, he has researched and combined many other agricultural products and now has 48 different products, such as brown rice rice paper, black rice, turmeric, green tea, etc. Noodles include black sesame noodles, spinach, carrots, beets, and butterfly pea flowers.

There are also other types such as rice vermicelli, dried fresh vermicelli, Hue beef vermicelli, rice vermicelli, Quang noodles, dried rice paper,... there are also rice paper masks made from wheat flour specifically for the Korean beauty market.

“I want the world to know about the watermelon vermicelli and dragon fruit rice paper made in Vietnam,” said Le Duy Toan. “I have established a long-term and more sustainable path. That is to make watermelon vermicelli a key product to boost exports. Once this is taken into account, it means that watermelon vermicelli is not a seasonal product. Specifically, we have joined hands with farmers to build raw material areas.”

Currently, the young man is continuing to invest in research to make noodles, rice vermicelli, and Hue beef noodle soup using watermelon. In addition, he is combining many other agricultural products to increase the value of Vietnamese agricultural products, so that farmers have a stable output for their agricultural products.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Watermelon pho, dragon fruit rice paper and cabbage noodles... 'rescue' agricultural products
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO