Go into the forest to find and cook worm soup

April 3, 2017 18:50

(Baonghean.vn) - The Thai people in the Western region of Nghe An have many delicious dishes. In addition to mooc, lap, voi, com lam, banana porridge... there is also a very unique dish of canh hoa san (sticky shoots).

1.Theo chân anh Lô Văn Đức trú tại bản Cánh Tráp, Tam Thái, Tương Dương vào rừng tìm cây lụi ( húa sán). Anh Đức cho biết “ Món này được người dân vùng cao ưa thích nên có nhiều người đi lấy, người thì lấy về ăn, người lấy về bán nên giờ đi lấy phải vào rừng sâu ”. Ảnh: Đình Tuân
Lui is a small, thin tree, 3.4 m high, branching from the base, forming clumps. Lui trees often grow in the forest, and are also brought back by people to grow as ornamental plants. Photo: Dinh Tuan
Khi đã thấy cây lụi thì chỉ cắt lấy phần ngọn để đưa về nấu canh. Ảnh: Đình Tuân
Follow Mr. Lo Van Duc, residing in Canh Trap village, Tam Thai commune, Tuong Duong, into the forest to find the Lui tree. Mr. Duc said, "The highland people love the dish of Canh Hoa San (Lui shoot soup), so many people go to get it. Some people take it to eat, some take it to sell, so now you have to go deep into the forest to get the Lui tree." People only choose to cut the top part to bring home to cook soup. Photo: Dinh Tuan
Sau khi lấy ngọn lụi từ trong về thì phải bóc bỏ vỏ ngoài chỉ lấy lõi non phía trong. Ảnh: Đình Tuân
After taking the top of the bamboo shoots from the inside, you must peel off the outer shell and only take the young core inside. Photo: Dinh Tuan
Ngọn lụi sau khi đã được làm sạch. Ảnh: Đình Tuân
The skewers after being cleaned. Photo: Dinh Tuan
Món canh húa sán ( ngọn lụi) ngoài nấu kèm với lõi ngươi chuối rừng thì còn có lá lốt, rau dền. Ảnh: Đình Tuân
The main ingredient of the dish is the bamboo shoots, cooked with wild banana cores and pork bone broth. In addition, the spices are betel leaves and amaranth. Photo: Dinh Tuan
7.Bà Vi Thị Liên trú tại bản Cánh Tráp, Tam Thái cho hay: Món canh ngọn húa sán (ngọn lụi) ăn rất mát, bổ. Đặc biết món này còn là một vị thuốc sẽ giúp cho bà mẹ đang cho con bú có thêm nhiều sữa. Bà…..lưu ý khi nấu cho người đang cho con bú không nên bỏ lá lốt và lõi cấy chuối vì dễ gây nên tình trạng kho sửa, thay vào lá lốt và lõi chuối bằng lá bù ngọt. Ảnh: Đình Tuân
Ms. Vi Thi Lien, residing in Canh Trap village, Tam Thai commune, said: The dish of worm shoot soup is very cool and nutritious. In particular, this dish is also a medicine that helps nursing mothers produce more milk. However, according to the experience of the Thai people, when cooking for nursing mothers, be careful not to remove the betel leaves and banana cores because it can easily cause dry milk, but should replace the betel leaves and banana cores with sweet betel leaves. Photo: Dinh Tuan
Khi ăn ta cảm thấy vị ngọt của xương lợn, vị đắng húa sán, vị mát ngọt của lõi chuối rừng, vị thơm của lá lốt…Ảnh: Đình Tuân.
This soup has the sweetness of pork bones, the bitter taste of tapeworms, the cool taste of wild banana cores, the aroma of betel leaves... Photo: Dinh Tuan.
Do được nhiều người ưa thích nên ngọn lụi được bày bán nhiều ở các chợ vùng cao. Ảnh: Đình Tuân
Nowadays, the bamboo shoots are sold widely in highland markets and are very popular. Photo: Dinh Tuan

Dinh Tuan

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Go into the forest to find and cook worm soup
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO