10 vegetarian dishes for the January Full Moon offering tray

Pear Flower DNUM_ABZADZCABI 14:22

(Baonghean.vn) - The tray of offerings must have 5 colors symbolizing the five elements: red (fire), green (wood), black (earth), white (water) and yellow (metal); including dishes from the four directions: rivers, mountains, seas, plains; full of flavors: sour, spicy, salty, sweet, rich symbolizing the harmony of yin and yang in life.

Sticky rice or banh chung:It is the first dish to appear on the Full Moon offering tray. The rice grains used to make sticky rice or banh chung symbolize the sky, as a prayer for everything to be full and round in the new year. The types of sticky rice that are popular on the Full Moon day of January are: vo sticky rice, gac sticky rice, five-color sticky rice... Photo: Internet

Nem chay rán: Món nem rán luôn là món ăn truyền thống đầy tinh túy của người Việt. Do đó, món này cũng không thể thiếu trong mâm cỗ chay cúng ngày Rằm. Nhưng phần nhân nem không cho các nguyên liệu như tôm, thịt, cua, trứng mà chỉ có các loại rau củ. Nước chấm nem chay sẽ dùng gia vị chứ không dùng nước mắm. Ảnh: Internet
Fried vegetarian spring rolls:Fried spring rolls are always a quintessential traditional dish of the Vietnamese people. Therefore, this dish is also indispensable in the vegetarian offering tray on the Full Moon Day. However, the spring roll filling does not include ingredients such as shrimp, meat, crab, eggs, but only vegetables. The vegetarian spring roll dipping sauce will use spices, not fish sauce. Photo: Internet

Giò chay: Thay vì một đĩa giò lụa hoặc giò thủ, bạn có thể chuẩn bị 1 đĩa giò chay được làm từ váng đậu, tỏi tây, lá chuối cùng nhiều gia vị khác như muối, đường, tiêu, hạt nêm… Một đĩa giò chay  giúp mâm cỗ cúng Phật trở nên sang trọng và đủ đầy hơn.
Vegetarian ham:Instead of a plate of pork roll or pork head roll, you can prepare a plate of vegetarian ham made from bean curd, leeks, banana leaves and many other spices such as salt, sugar, pepper, seasoning powder... A plate of vegetarian ham helps the offering tray become more luxurious and complete. Photo: Internet

Chả lá lốt chay: Cách làm cũng giống như chả thịt chỉ có điều là thay thịt xay bằng đậu phụ đánh nhuyễn ra. Món này kết hợp với xì dầu. Ảnh: Internet
Vegetarian grilled lolot leaves:The method is similar to meatloaf, except that ground meat is replaced with pureed tofu. This dish is served with soy sauce. Photo: Internet

Vegetarian lotus root salad:Peel off the thin skin of the lotus root, cut into pieces or split in half, soak in a bowl of water with lemon juice to make the lotus root white and crispy. Then, take it out, wash it and mix it with fried tofu, cut into strips, Vietnamese coriander and basil, and chopped chili. Mix a bowl of vegetarian fish sauce with garlic and chili, squeeze more lemon and add sugar to taste, then pour it evenly over the bowl of salad and leave it for about 15 minutes for the salad to absorb all the spices, then take it out on a plate, remember to squeeze it gently to drain the water. Sprinkle some peanuts and fried onions on the surface to make it fragrant and delicious. Photo: Internet

Miến trộn chay: Nấm tai mèo, đậu phụ chiên thái chỉ, cà rốt bào sợi xào chín tới, trộn vào miến đã trần qua nước sôi rồi rắc lạc và rau thơm lên trên để trình bày.
Vegetarian vermicelli:Wood ear mushrooms, fried tofu, shredded carrots, stir-fried until cooked, mixed with vermicelli that has been blanched in boiling water, then sprinkled with peanuts and herbs on top for presentation. Photo: Internet
Đậu phụ tẩm bột chiên giòn: Trộn hỗn hợp bột gồm ¾ chén bột ngô, ¼ chén bột ngũ cốc, gia vị, hạt tiêu đen với một ít nước. 400g đậu phụ cắt thành những miếng vuông, lăn qua hỗn hợp bột rồi rán vàng đều các mặt.
Crispy fried tofu:Mix the flour mixture of ¾ cup corn flour, ¼ cup cereal flour, spices, black pepper with a little water. Cut 400g tofu into squares, roll in the flour mixture and fry until golden brown on all sides. Photo: Internet
Củ sen xào đậu phộng: Củ sen rửa sạch, gọt vỏ, cắt thành miếng dày 1 cm. Đun nóng dầu trong chảo và chiên sen trong vòng 1-2 phút cho mềm và hơi vàng ở các cạnh sau đó vớt ra. Tỏi và gừng băm nhỏ, xào trên chảo với ớt khô, hạt tiêu và hành lá cho đến khi dậy mùi thơm. Cho củ sen vào xào, nêm nếm các loại gia vị. Khoảng 1-2 phút sau thì đổ tinh bột ngô đã hòa với nước, nấu cho đến khi nước sốt sánh lại. Thêm đậu phộng đã rang, bóc vỏ vào trộn đều. Cắt nhỏ hành lá, rắc thêm một ít tiêu vào đĩa củ sen xào.
Lotus root stir-fried with peanuts:Wash the lotus root, peel it, and cut it into 1 cm thick pieces. Heat the oil in a pan and fry the lotus root for 1-2 minutes until soft and slightly golden on the edges, then remove it. Mince the garlic and ginger, stir-fry in a pan with dried chili, pepper, and green onions until fragrant. Add the lotus root and stir-fry, season with spices. After about 1-2 minutes, add the cornstarch mixed with water, cook until the sauce thickens. Add the roasted, peeled peanuts and mix well. Finely chop the green onions, sprinkle a little pepper on the stir-fried lotus root dish. Photo: Internet

Rau củ luộc: Cà rốt, bí xanh, củ cải, đậu bắp, xúp lơ luộc kết hợp với vừng lạc là một món ngũ sắc không thể thiếu trên mâm cúng ngày Rằm tháng Giêng.
Five-color boiled vegetables:Carrots, zucchini, radish, okra, and boiled cauliflower combined with sesame and peanuts are an indispensable five-color dish on the offering tray on the 15th day of the first lunar month. Photo: Internet

  • Vegetarian mushroom soup:Carrots and kohlrabi, wash, peel and cut into bite-sized pieces. Wash and cut off the corners of the lingzhi and enoki mushrooms. Wash and drain the coriander. Saute the onions with vegetable oil until fragrant, add water and cook until the water boils, then add the mushrooms, carrots and kohlrabi and cook until done. Season the pot of soup to taste, then turn off the heat and sprinkle the coriander on top. Photo: Internet

According to Synthesis
Copy Link

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
10 vegetarian dishes for the January Full Moon offering tray
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO