Banh and bun lang Ro are so delicious that you'll crave them just by looking at them.

DNUM_AFZAFZCABG 05:54

(Baonghean.vn)- Ro village, now Trung Duc hamlet, Vo Liet commune (Thanh Chuong), has been famous for making vermicelli and cakes for generations. Although it is just a sideline job along with farming and raising livestock, it has brought in a good income, contributing to stabilizing the lives of those who do the job.

Làm bún, bánh ở Rộ là một nghề truyền thống, đã được UBND tỉnh công nhận là làng có nghề từ năm 2014. Riêng nghề làm bún đã xuất hiện ở Rộ hơn 60 năm, cha truyền con nối, đến nay nhiều gia đình vẫn có mấy thế hệ làm nghề. Thôn Trung Đức hiện có hơn 40 hộ làm nghề bún, bánh, tạo công ăn việc làm thường xuyên cho cả trăm người.

Making vermicelli and cakes in Ro is a traditional craft, recognized by the People's Committee of Nghe An province as a craft village since 2014. The vermicelli making profession in Ro has been around for more than 60 years, passed down from father to son, and many families still have several generations doing the craft. Here, vermicelli is produced year-round. Ro vermicelli is made from Khang Dan rice, carefully selected and washed before being ground. After soaking for a certain period of time to create elasticity, the dough is pressed into a ball, cooked, beaten, and filtered through cloth, then vermicelli is made...

Ngày nay, nhiều nơi đã dùng máy làm bún liên hoàn với năng suất cao, nhưng ở Rộ người dân vẫn làm bún thủ công, bên cạnh đó việc xay gạo bằng cối đá, nhồi bằng sức người, thì nay được dùng bằng máy, vặn bún khi xưa thì nay thay bằng ống ép. Làm bún thủ công tuy không năng suất như làm máy liên hoàn, nhưng có ưu điểm là bún dẻo, thơm, ăn ngon, khách hàng ưa chuộng. 1kg gạo có thể làm được 2,5 kg bún. Giá bún hiện thời là 10 nghìn đồng/kg.
Nowadays, many places have used high-productivity noodle making machines, but in Ro, people still make noodles by hand. Although not as productive as using a machine, the advantage is that the noodles are soft, delicious, and popular with customers. 1kg of rice can make 2.5kg of noodles. The current price of noodles is 10,000 VND/kg.
Chả cuốn xứ Rộ là một món ăn hấp dẫn, chỉ mới nhìn thấy đã kích thích người ăn. Bánh cuốn thường được ăn kèm với bánh mướt, rau thơm.
Cha cuon Xu Ro is an attractive dish, just looking at it stimulates the eater. Cha cuon is usually eaten with rice paper and herbs.
Bún rời thường được nhập cho các quán ăn, nhà hàng
Separate vermicelli is often imported for restaurants. Trung Duc village currently has more than 40 households making vermicelli and cakes, creating regular jobs for hundreds of people.
Ở Rộ, nghề làm bánh ống, bánh xèo, bánh ngọt… cũng được lưu truyền từ đời này sang đời khác, riêng bánh ngọt thì có nhiều loại: bánh mật, bánh gai, bánh gấc. Nguyên liệu làm bánh ngọt gồm bột nếp, đậu xanh, đường, mật, tùy vào loại bánh mà gia giảm mật, hay có thêm lá gai, cùi gấc. Trong ảnh: Học bà làm bánh
In Ro, the profession of making tube cakes, pancakes, sweet cakes, etc. is still maintained. The ingredients for making sweet cakes include sticky rice flour, green beans, sugar, molasses. Depending on the type of cake, molasses is added or added, or gai leaves or gac pulp is added.
Tại Rộ, số lượng gia đình làm bánh mướt nhiều thứ 2 sau làm bún. Bánh mướt ở đây cũng làm từ gạo Khang Dân, mỗi gia đình đều có kinh nghiệm riêng trong tráng, cuốn và cách làm nhân bánh, để sản phẩm của mình luôn được khách hàng ưa chuộng. Bánh mướt làng Rộ được tráng mỏng, mềm dẻo, thơm ngon.
In Ro, the number of families making banh muot is second only to making vermicelli. Banh muot here is also made from Khang Dan rice. Each family has their own experience in making, rolling and filling the cake, so that their products are always favored by customers. Banh muot from Ro village is thinly made, soft, and delicious.
 Bánh mật xứ Rộ không chỉ là một món ngon, ai đã thưởng thức rồi thì nhớ mãi, mà còn là một thứ quà quê được nhiều người ưa thích.
Ro honey cake is a delicious dish that anyone who has enjoyed it will remember forever. This is a rustic gift that many people love.
1
In addition, in Ro there is also the profession of making Chung cake, Tay cake with delicious sticky rice, green beans, pork... The craftsmen have to wrap the cakes from the previous afternoon, cook them all night, and bring them to the market the next morning while they are still hot. The profession of making vermicelli and cakes in Ro, although having ups and downs, is still preserved by the people here, each family has an additional 4 - 7 million VND/month, contributing to stabilizing their lives and taking care of their children's education.

Huy Thu

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Banh and bun lang Ro are so delicious that you'll crave them just by looking at them.
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO