Coffin bread - a unique Taiwanese street food

June 17, 2016 15:57

The dish is coffin-shaped with a slice of crispy toast about 5 cm thick, hollowed out in the middle and covered with a lid on top.

Trước đây, khi Đài Bắc chưa phải là thủ phủ của Đài Loan thì thành phố phía nam - Đài Nam được coi là trung tâm hành chính, chính trị và kinh tế của quốc đảo này. Người dân đổ về đây làm ăn khiến thành phố ngày càng phồn thịnh. Chính nhờ thế mà Đài Nam có một sự đa dạng vượt trội về văn hóa, đặc biệt là ẩm thực. Rất nhiều món ăn trở thành đặc sản hấp dẫn du khách như mì om nước sốt thịt, mì hầm thịt vịt, hàu chiên áp chảo và đặc biệt là món bánh mì quan tài độc đáo. Ảnh: bentonions.
In the past, when Taipei was not the capital of Taiwan, the southern city - Tainan was considered the administrative, political and economic center of this island nation. People flocked here to do business, making the city increasingly prosperous. Thanks to that, Tainan has an outstanding diversity in culture, especially cuisine. Many dishes have become specialties that attract tourists such as braised noodles in meat sauce, stewed noodles with duck meat, pan-fried oysters and especially the unique coffin bread. Photo: bentonions.
Bánh mì quan tài ra đời năm 1940 do một đầu bếp tên Hsu sáng tạo. Ban đầu, ông gọi món bánh này là “Shakaliba”, theo phiên âm tiếng Nhật là “trung tâm vui chơi giải trí” bởi Đài Nam luôn là nơi được người dân tìm đến để thư giãn và tụ tập. Ảnh: Lataco.
Coffin bread was created in 1940 by a chef named Hsu. He initially called this bread “Shakaliba”, which is the Japanese pronunciation of “entertainment center” because Tainan has always been a place where people come to relax and gather. Photo: Lataco.
Tuy nhiên, do hình dạng bánh mì khá giống chiếc quan tài nên sau nó đã được đổi tên thành “Gua Cai Ban”, theo tiếng Đài Loan là “chiếc quan tài”. Với tên gọi khác lạ cùng hương vị độc đáo, món ăn nhanh chóng lan rộng trên khắp Đài Loan, đặc biệt là khu vực chợ đêm. Sau này nhiều người từng thay đổi cách gọi món bánh nhưng cái tên “quan tài” đã ăn sâu vào tâm trí thực khách nên nó lại quay lại với tên gọi ban đầu. Ảnh: Sakaratrina.
However, because the shape of the bread resembled a coffin, it was later renamed “Gua Cai Ban”, which means “coffin” in Taiwanese. With its unusual name and unique flavor, the dish quickly spread throughout Taiwan, especially in the night market area. Later, many people changed the way they called the bread, but the name “coffin” was deeply ingrained in the minds of diners, so it returned to its original name. Photo: Sakaratrina.
Bánh mì quan tài truyền thống thực chất là một lát bánh mì nướng giòn có độ dày khoảng 3-5 cm, được khoét rỗng ở giữa và có nắp đậy phía trên. Nhân bên trong là hỗn hợp của khoai tây, cà rốt thái hạt lựu, đậu xanh, gan lợn, thịt, tôm và một số loại rau hương liệu khác, tạo thành hỗn hợp sánh mịn với hương vị khó cưỡng. Ảnh: Lataco.
Traditional coffin bread is essentially a slice of crispy toast about 3-5 cm thick, hollowed out in the middle and covered with a lid. The filling inside is a mixture of potatoes, diced carrots, green beans, pork liver, meat, shrimp and some other aromatic vegetables, creating a smooth mixture with an irresistible flavor. Photo: Lataco.
Ngày nay, để thực khách có thêm sự lựa chọn, nhiều loại nhân mới đã ra đời như sốt thịt bò và nấm, hải sản giúp cho món ăn ngày càng trở nên phong phú hơn. Một số người thậm chí còn biến bánh mì quan tài thành phiên bản Hawaii với thịt hun khói, hành và dứa. Ngoài ra, du khách hảo ngọt có thể lựa chọn cho mình bánh mì quan tài phiên bản ngọt ngào với sự kết hợp của các loại trái cây như chuối, dâu, xoài, đào... Ảnh: butterfringers.
Nowadays, to give diners more choices, many new fillings have been created such as beef sauce and mushrooms, seafood, making the dish more and more diverse. Some people even turn coffin bread into a Hawaiian version with smoked meat, onions and pineapple. In addition, visitors with a sweet tooth can choose for themselves a sweet version of coffin bread with a combination of fruits such as bananas, strawberries, mangoes, peaches... Photo: butterfringers.
Bành mì quan tài luôn nằm trong danh sách món ăn đường phố nổi tiếng và được ưa thích nhất tại Đài Loan. Du khách có thể tìm thấy ở mọi nơi trên khắp đất nước, từ nhà hàng sang trọng cho tới các quán bình dân. Tuy nhiên, lựa chọn chợ đêm là nơi dừng chân sẽ đem đến trải nghiệm thú vị hơn. Ảnh: 365dining.
Coffin bread is always on the list of the most famous and favorite street foods in Taiwan. Visitors can find it everywhere across the country, from luxury restaurants to cheap eateries. However, choosing a night market as a stop will bring a more interesting experience. Photo: 365dining.


According to VNE

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Coffin bread - a unique Taiwanese street food
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO