The secret to preserving bamboo shoots all year round from Thai people

Dinh Tuan DNUM_AFZBCZCABH 15:09

(Baonghean.vn) - Not only salting and drying can preserve bamboo shoots for a long time, the Thai people in the Western region of Nghe An also have a secret to preserve fresh bamboo shoots for a whole year without spoiling.

Bà Vang Thị Quy, ở bản Can, xã Tam Thái (Tương Dương) chia sẻ, sau khi măng được lấy từ trên rừng về, chỉ đưa ra loại bỏ các tập chất, chứ không được rửa nước, vì nếu rửa sẽ làm măng dễ bị úng không để được lâu. Ảnh: Đình Tuân
Ms. Vang Thi Quy in Can village, Tam Thai commune (Tuong Duong) shared that after the bamboo shoots are taken from the forest, they are only removed from the impurities, but not washed with water, because if washed, the bamboo shoots will easily become soggy and cannot be stored for long. Photo: Dinh Tuan
Sau khi làm sạch, măng sẽ được cho túi ni long chuyên đựng thực phẩm và buộc chặt để tránh nước vào. Ảnh: Đình Tuân
After cleaning, the bamboo shoots will be put in food-grade plastic bags and tied tightly to prevent water from getting in. Photo: Dinh Tuan
Hông hoặc luộc măng cũng là một trong những cách để bảo quản măng lâu dài, trong đó hông sẽ bảo quản lâu hơn và giữ hương vị tốt hơn. Ảnh: Đình Tuân
Drying or boiling bamboo shoots is also one of the ways to preserve bamboo shoots for a long time, in which the dry will preserve longer and retain the flavor better. Photo: Dinh Tuan
Sau khi sơ chế, măng để ngội trước khi treo lên cao. Khi nào cần ăn chỉ việc đưa xuống chế biến. Bí quyết này không chỉ bảo quản được măng lâu mà không làm mất đi vị ngọt của măng Ảnh: Đình Tuân
After preliminary processing, let the bamboo shoots cool before hanging them up high. When you need to eat them, just take them down and process them. This secret not only preserves the bamboo shoots for a long time but also does not lose their sweetness. Since ancient times, bamboo shoots have become a daily dish on every Thai people's dinner table. Although bamboo shoots are abundant, they are not available in all seasons. Therefore, to have food during the cold, rainy season and famine, people often pick bamboo shoots when they are in season and do not preserve them for long-term use. "Almost every family applies this secret," she added to Quy. Photo: Dinh Tuan.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
The secret to preserving bamboo shoots all year round from Thai people
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO