Unsanitary scene of drying vermicelli on the roadside

DNUM_BGZBCZCABF 15:34

Tons of vermicelli are dried by producers along the Day River dike, through Duong Lieu commune, Hoai Duc (Hanoi), exposed to dust and dirt, even for dogs to defecate and chickens to find food every day.

Làng nghề Dương Liễu (huyện Hoài Đức, Hà Nội) làm mì, miến bằng sắn, dong riềng từ những năm 1960. Hiện nay, tại đây có 2800 hộ tham gia sản xuất, mang lại doanh thu hơn 300 tỷ đồng mỗi năm. Tuy nhiên, nhiều hình ảnh chưa đẹp, gây ác cảm đối với người đi qua đường vẫn còn khi vấn đề về môi trường và vệ sinh an toàn thực phẩm chưa được các hộ dân nghiêm túc thực hiện.
Duong Lieu craft village (Hoai Duc district, Hanoi) has been making noodles and vermicelli from cassava and arrowroot since the 1960s. Currently, there are 2,800 households participating in production, bringing in revenue of more than 300 billion VND per year. However, many unsightly images, causing negative feelings towards passersby, still exist when environmental issues and food hygiene and safety have not been seriously implemented by households.
Thời điểm cuối năm, người dân Dương Liễu vào vụ làm mì, miến số lượng lớn để phục vụ Tết nguyên đán của người dân Hà Nội và một số tỉnh phía bắc.
At the end of the year, Duong Lieu people enter the season of making noodles and vermicelli in large quantities to serve the Lunar New Year of Hanoi people and some northern provinces.
Theo quy trình, miến làm ra phải được phơi ngay. Nhưng cánh đồng làng vốn được cho thuê để phơi miến đã trở nên quá tải. Một người dân giấu tên cho biết, mỗi sào đất ruộng được cho thuê với giá 2 triệu đồng mỗi năm. Nhưng ruộng thì ít, xa đường, lại tốn tiền thuê nên mọi người phơi luôn bên đường cho tiện.
According to the process, the vermicelli must be dried immediately. But the village fields that are rented out for drying vermicelli have become overloaded. An anonymous resident said that each sao of rice field is rented out for 2 million VND per year. But the fields are few, far from the road, and the rent is expensive, so people dry the rice on the roadside for convenience.
Sự “tiện” này của các hộ sản xuất lại gây ra không ít vấn đề về vệ sinh an toàn thực phẩm khi con đường đê sông Đáy, nơi người dân phơi miến là nơi tấp nập xe cộ qua lại. Mỗi khi ôtô đi qua, người lưu thông trên đường phải bịt mũi để tránh bụi còn những phên miến lại không hề được che chắn.
This “convenience” of the production households has caused many problems with food hygiene and safety when the Day River dike road, where people dry vermicelli, is a busy place with vehicles passing by. Every time a car passes by, people on the road have to cover their noses to avoid dust, and the vermicelli trays are not covered at all.
Những vắt mì được phơi bên ao nước đen do chính một số cơ sở sản xuất thải ra.
Noodles are dried in a pond of black water discharged by some production facilities.
Miến, mì nằm ngay bên con kênh đang bốc mùi hôi thối. Được biết, mỗi ngày, làng nghề Dương liễu xả ra môi trường 13.000 m3 nước thải. Phần lớn chúng không được xử lý mà xả thẳng ra hệ thống kênh thuỷ lợi rồi theo dòng ra sông Đáy, làm ô nhiễm cả dòng sông này.
Vermicelli and noodles are located right next to the canal, emitting a foul smell. It is known that every day, Duong Lieu craft village discharges 13,000 m3 of wastewater into the environment. Most of it is not treated but discharged directly into the irrigation canal system and then flows into the Day River, polluting the entire river.
Vỏ sắn nhiều khi được đổ thẳng ra đồng. Những sợi mì lại được phơi ngay trên đống vỏ đang trong thời gian phân huỷ.
Cassava peels are often dumped directly into the fields. The noodles are then dried right on top of the decomposing peels.
Do gió mạnh, những cuộn mì khô rơi xuống đất.
Due to strong winds, the dried noodle rolls fell to the ground.
Không chỉ khói bụi, chó mèo ở đây được thả rông cũng thường xuyên phóng uế lên các phên miến đang phơi.
Not only dust, dogs and cats here are free-range and often defecate on the drying vermicelli trays.
Một số đàn gà chạy bộ thoả sức kiếm thức ăn. Những phên miến này sau khi phơi khô sẽ được đóng gói và chở đi bán cho người tiêu dùng.
Some flocks of chickens roam freely to forage for food. These vermicelli sheets, after being dried, will be packaged and transported to be sold to consumers.

According to Zing.vn

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unsanitary scene of drying vermicelli on the roadside
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO