National Assembly monitoring delegation inspects slaughterhouses, cow farms and clean vegetables

January 17, 2017 13:13

(Baonghean.vn) - Supervising the slaughtering process at two concentrated livestock slaughterhouses in Dien Chau district, Team 2, the National Assembly's Supervisory Delegation, made a preliminary assessment that the facilities had not complied with slaughter regulations and still had potential risks of food safety and hygiene.

As part of the monitoring program, on the morning of January 17, Team 2, the National Assembly's Monitoring Delegation, conducted monitoring of policies and laws on food safety and hygiene at two concentrated slaughterhouses in Dien Tho and Dien Dong communes (Dien Chau); the dairy farm of Vietnam Dairy Cow Company Limited (Dong Hieu commune, Thai Hoa town) and the safe vegetable production area in Nghi Lien commune (Vinh city).

Comrade Phung Duc Tien - Vice Chairman of the National Assembly's Committee on Science, Technology and Environment was the head of group 2. The delegation included Comrade Le Quang Huy - Deputy Secretary of the Provincial Party Committee; Nguyen Thanh Hien - Deputy Head of the Provincial National Assembly Delegation and representatives of relevant sectors.

Khoảng 3h30 sáng, đoàn tiến hành giám sát tại cơ sở giết mổ tập trung của ông Đinh Văn Hải (xóm 4 - Tây Thọ, xã Diễn Thọ, huyện Diễn Châu). Đây là cơ sở được Dự án Cạnh tranh ngành chăn nuôi và ATTP tỉnh đầu tư 30.000 USD để nâng cấp cơ sở giết mổ tập trung lên hình thức bán công nghiệp.
At around 3:30 a.m., the delegation conducted a monitoring visit to the centralized slaughterhouse of Mr. Dinh Van Hai (Hamlet 4 - Tay Tho, Dien Tho Commune, Dien Chau District). This is the facility in which the Provincial Livestock Competitiveness and Food Safety Project (LIFSAP) invested 30,000 USD to upgrade the centralized slaughterhouse to a semi-industrial model. Photo: Pham Bang.
Hệ thống gian mổ treo được dự án hỗ trợ gần 10 triệu đồng và 474 USD nhưng không được sử dụng.
At the time of monitoring, the facility's hanging operating room system was supported by the project with nearly 10 million VND and 474 USD but was not in use. Photo: Pham Bang.
Gia súc được giết mổ dưới sàn, các chất thải chưa được thu gom đúng quy định.
Cattle are slaughtered on the floor, waste is not collected properly. Photo: Pham Bang.
Hạng mục bể nhúng ủng có chức năng diệt khuẩn được xây dựng không đúng quy định, không phát huy được hiệu quả trong thực tế.
The boot dipping tank with sterilization function was built incorrectly and is not effective in practice. Photo: Pham Bang.
Hạng mục bể vớt mở xây dựng nhưng hầu như các sử dụng. Những người giết mổ đưa nội tạng động vật rửa trong chậu nước rồi thải nước ra ngay giữa sàn, tiềm ẩn nguy cơ lây nhiễm các vi sinh vật có hại.
The open skimming tank was built but was barely used. Butchers washed the animal's organs in a basin of water and then discharged the water right into the middle of the floor, potentially spreading harmful microorganisms. Photo: Pham Bang.
Thịt lợn sau khi được giết mổ phải có phòng ngăn cách với khâu giết mổ nhưng lại được bày ngay cùng một gian.
Pork after slaughter must be in a separate room from the slaughtering stage but is displayed in the same room. Photo: Pham Bang.
Tiếp đó, đoàn giám sát tại cơ sở giết mổ của ông Bùi Văn Quang (xóm 3, xã Diễn Đồng, huyện Diễn Châu). Tại đây, thịt lợn sau khi giết mổ được bày trên một giàn thép nhưng khoảng cách so với mặt đất không đúng với quy định.
Next, the inspection team visited the slaughterhouse of Mr. Bui Van Quang (Hamlet 3, Dien Dong Commune, Dien Chau District). Here, slaughtered pork was displayed on a steel rack but the distance from the ground was not in accordance with regulations. Photo: Pham Bang
Cán bộ Thú y xã có đến đóng dấu kiểm dịch ở công đoạn sau khi giết mổ.
Commune Veterinary officers came to stamp quarantine at the post-slaughter stage. Photo: Pham Bang
Tại cơ sở này, hoạt động giết mổ cũng được thực hiện ngay dưới sàn nhà, nước thải và chất thải rắn chưa được  thu gom đúng quy định.
At this facility, slaughtering activities are also carried out right on the floor, wastewater and solid waste are not collected properly. Photo: Pham Bang
Tiếp đó, đoàn tiến hành giám sát quy trình chăn nuôi, kiểm soát dịch bệnh, vắt sữa tại Trang trại bò sữa Nghệ An của Công ty TNHH MTV Bò sữa Việt Nam ở xóm Đồng Thành, xã Đông Hiếu, thị xã Thái Hòa.
Next, the delegation monitored the breeding process, disease control, and milking at the Nghe An Dairy Farm of Vietnam Dairy Cow Company Limited in Dong Thanh hamlet, Dong Hieu commune, Thai Hoa town. Currently, the dairy farm has a total herd of nearly 2,600 cows, of which more than 1,300 are for milking, with an annual output of about 10,000 - 11,000 liters of milk. Photo: Pham Bang
Giám đốc trang trại giới thiệu quy trình vắt sữa bò.
Farm manager introduces the cow milking process. Photo: Pham Bang
Tham quan hệ thống xử lý chất thải của trang trại.
The delegation visited the farm's waste treatment system. Photo: Pham Bang
Cuối cùng, đoàn tham quan khu vực quy hoạch sản xuất rau an toàn bằng công nghệ nhà lưới tại xóm 3, xã Nghi Liên, TP Vinh.
Finally, the delegation visited the safe vegetable production planning area in Hamlet 3, Nghi Lien Commune, Vinh City. Currently, the safe vegetable production area of ​​Nghi Lien Commune has an area of ​​nearly 5 hectares, supported by the agricultural competitiveness project. About 70% of the vegetables produced by the people are committed to be consumed by BB Garden Company at a price 40% higher than the market price. Photo: Pham Bang
Đoàn làm việc với lãnh đạo UBND TP Vinh và các xã Nghi Liên, Nghi Phú, Nghi Ân, Nghi Đức để lắng nghe công tác quản lý an toàn vệ sinh thực phẩm trên địa bàn, cũng như những tồn tại, khó khăn của chính quyền địa phương.
The delegation worked with leaders of Vinh City People's Committee and Nghi Lien, Nghi Phu, Nghi An, Nghi Duc communes to listen to the management of food safety and hygiene in the area, as well as the shortcomings and difficulties of the local government. Photo: Pham Bang

This afternoon (January 17), the National Assembly's Supervisory Delegation worked with the Provincial People's Committee on the implementation of policies and laws on food safety and hygiene in the area.


Pham Bang

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
National Assembly monitoring delegation inspects slaughterhouses, cow farms and clean vegetables
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO