Unique soybean dipping sauce of Thai people in Nghe An

Dinh Tuan DNUM_CBZABZCABI 12:30

(Baonghean.vn) - From soybeans, Thai people in Nghe An process many unique and attractive dishes, especially sticky rice dipping sauce.

Trong bức tranh ẩm thực của cộng đồng người Thái miền Tây xứ Nghệ, đậu tương là một trong những nguyên liệu phổ biến để chế biến món ăn. Trong ảnh cụ Vi Thi Liên, ở bản Can, xã Tam Thái (Tương Dương), đang cho quả đậu tương vào cối dã để lấy hạt. Ảnh: Đình Tuân
For the Thai people in the western region of Nghe An, soybeans are one of the popular ingredients for cooking. In the photo, Vi Thi Lien, in Can village, Tam Thai commune (Tuong Duong), is putting soybeans into a mortar to pound them to get the seeds. Photo: Dinh Tuan
Sau khi hạt đã bóc tách sẽ sàng sảy để loại bỏ các tạp chất. Đậu tương thường được bà con chế biến thành nhiều món ăn, nhưng món ăn được yêu thích nhất là chẻo dùng chấm xôi. Ảnh: Đình Tuân
After the beans have been peeled, they will be winnowed to remove the bad and broken beans. Soybeans are often processed into many dishes, but the most popular dish is the dipping sauce for sticky rice. Photo: Dinh Tuan

Theo cụ Liên chế biến món chẻo từ hạt đậu tương không cầu kỳ phức tạp, nên ai cũng có thể làm được. Trong ảnh đậu tương sau khi đã được làm sạch. Ảnh: Đình Tuân
According to Ms. Lien, making soybean paste is not complicated, so anyone can do it. Photo: Dinh Tuan

Sau khi làm sạch, đậu được cho vào nồi và nấu đến khi nào kiểm tra thấy lớp vỏ ngoài của hạt đậu bong ra thì đưa xuống đãi sạch. Ảnh: Đình Tuân
After cleaning, the beans are put into a pot and cooked until the outer shell of the beans peels off, then taken down to be cleaned. Photo: Dinh Tuan

Mặc dù không quá cầu kỳ nhưng làm món chẻo đậu mất khá nhiều thời gian. Bởi đậu sau khi làm sạch còn phải cho vào chum ngâm 3-4 ngày, lúc nào có mùi lên men thì mới đưa ra gói vào lá chuối. Ảnh: Đình Tuân
Although not too complicated, making bean paste takes quite a bit of time. Because after cleaning the beans, they must be soaked in a jar for 3-4 days. Photo: Dinh Tuan

Gói thành từng gói nhỏ và gác lên dàn bếp. Ảnh: Đình Tuân
Only when there is a fermented smell, take it out and wrap it in banana leaves. Photo: Dinh Tuan

Đậu được gói thành từng gói nhỏ và gác lên dàn bếp. Ảnh: Đình Tuân
Beans are wrapped into small packages and hung over a charcoal stove. Photo: Dinh Tuan

Công đoạn cuối cùng là lấy ra cho vào cối dã nhuyễn cùng với lá hẹ hoặc cũng có thể là cá tươi sau khi đã được nướng. Các gia vị được trộn lẫn như muối, bột ngọt, ớt…
The final step is to take it out and pound it in a mortar with chives or fresh fish after it has been grilled. Spices are mixed in such as salt, MSG, chili... Photo: Dinh Tuan

Với món chẻo này, người ta có thể chấm xôi hoặc ăn cùng với cơm. Khi ăn có vị bùi của đậu tương, vị thơm của lá hẹ, cay cay của ớt, tiêu… Ảnh: Đình Tuân
With this dipping sauce, people can dip sticky rice or eat it with rice. When eating, it has the rich taste of soybeans, the aroma of chives, the spiciness of chili, pepper... Photo: Dinh Tuan

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique soybean dipping sauce of Thai people in Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO