Unique Tet dishes of the highland people

DNUM_ACZABZCABH 10:45

(Baonghean.vn) - For the people of Nghe An highlands, Tet has a very special meaning. Although each ethnic group has its own Tet, in their minds, they all turn to the most sacred things, praying for a bountiful harvest, favorable weather and good health. For that reason, to prepare for this important day, from November (lunar calendar), people have started making traditional dishes to offer to their ancestors and share joy with their relatives.

Ngày Tết với người dân vùng cao Nghệ An là 1 ngày đặc biệt quan trọng, do đó ngay từ tháng 11 (âm lịch) mọi người đã bắt tay vào chuẩn bị những món ăn truyền thống cho ngày Tết.
A month before Lunar New Year, many highland families have started preparing traditional dishes to welcome Spring.
Lạp xường là 1 món ăn được làm từ thịt lợn bản. Đây là món ăn truyền thống ngày Tết của người Thái Nghệ An.
Lap xuong is a dish made from local pork. This is a traditional Tet dish of the Thai people in Nghe An.
Lạp xường có thể rán hoặc nướng. Khi ăn có mùi thơm béo, hơi chua.
Chinese sausage can be fried or grilled. When eaten, it has a fatty, slightly sour aroma.
Những chú nòng nọc ở suối cũng trở thành món ăn trong bữa ăn của người Thái.
Tadpoles in the stream also become a dish in Thai people's meals.
Nòng nọc được làm sạch và ướp tẩm gia vị sau đó cho vào ống nứa để
The tadpoles are cleaned and seasoned, then put into bamboo tubes to be "lam".
Ngày Tết, cả người Thái và người Khơ Mú đều có 1 món ngon nữa là nậm nhoọc.
During Tet, both Thai and Khmu people have another delicious dish called nam nhooc.
Nguyên liệu chủ yếu để làm nậm nhoọc là thịt chuột hoặc sóc thêm vào các loại rau rừng và mặc khẻn (tiêu rừng).
The main ingredients to make nam nhooc are rat or squirrel meat, added with wild vegetables and mac khen (wild pepper).
Trong ngày Tết, người Khơ Mú có 1 món ăn không thể thiếu để cúng tổ tiên, ấy là moọc cá.
During Tet, the Khmu people have an indispensable dish to worship their ancestors, which is fish mooc.
Món moọc cá được chuẩn bị rất công phu và.
The fish dish is prepared very elaborately and beautifully. After the ancestor worship is finished, it is distributed to everyone to enjoy with rice wine.
Ngoài món moọc cá, người Thái còn có món moọc rêu trong lành và bổ dưỡng.
In addition to fish mooc, Thai people also have nutritious moss mooc.
Thịt phơi (giàng) gác bếp cũng là 1 món ăn quen thuộc của người dân vùn cao xứ Nghệ ngày Tết.
Dried meat (giang) is also a familiar dish of the people in the highlands of Nghe An during Tet.
Món ột - 1 loại thức ăn đặc trưng của người Thái. Ột được chế biến từ từ cắt miếng trộn với măng chua, gạo nếp nấu lên dùng để chấm rau.
Ot - a typical Thai dish. Ot is made from sliced ​​meat mixed with pickled bamboo shoots and sticky rice, cooked and used as a dip for vegetables.
Người Mông Nghệ An có 1 loại bánh không thể thiếu trong ngày Tết gọi là
The Mong people of Nghe An have a type of cake that is indispensable during Tet called "lu dua".
Người Mông quan niệm, không có
The Mong people believe that without "lu dua" it is not Tet.

Dao Tho

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique Tet dishes of the highland people
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO